Peskov, despre decizia UE de a folosi veniturile obținute din activele rusești

Decizia Uniunii Europene de a folosi veniturile realizate din activele Rusiei înghețate de Occident pentru a ajuta Ucraina este considerată la Kremlin drept expropriere și încălcare a normelor internaționale, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, la o conferință de presă.

Potrivit oficialului rus, UE acționează cu prudentă”, înțelegând „potențialul pericol al unor astfel de decizii” și consecințele lor inevitabile, așa că au mers „pe o variantă scurtată”. „Dar și această variantă scurtată nu este altceva decât o expropriere, deoarece toate aceste venituri sunt venituri obținute din bunurile noastre și să le direcționezi spre alte scopuri este o încălcare a tuturor regulilor și normelor sistemului financiar și economic internațional”, a spus Peskov, scrie fontanka.ru.

Potrivit precizărilor sale, Kremlinul va monitoriza cu atenție cum se va transpune în practică decizia UE și va continua să evalueze consecințele și să pregătească un răspuns care ”va corespunde cel mai bine” intereselor Federației Ruse, relatează TASS.

În ajun, Comisia Europeană a confirmat decizia UE de a utiliza veniturile obținute din activele înghețate ale Rusiei pentru susținerea militară și pentru reconstrucția Ucrainei. După cum se precizează pe site-ul Consiliului UE, 90% din profitul net realizat din aceste active înghețate ale Rusiei începând cu 15 februarie 2024 va fi transferat în Fondul European de Pace, din care sunt finanțate livrările militare către Ucraina, 10% vor merge către programele finanțate din bugetul UE. Depozitarilor li se va permite, de asemenea, să rețină temporar 10% din contribuția la gestionarea riscurilor.

Distribuția finanțării va fi revizuită anual. Primele transferuri de fonduri vor avea loc în iulie 2024.

Owner

View Comments

  • Ursula este foarte activă acum, în pragul alegerilor europene. Parcă este mai activă și mai agitată ca oricând. Dar se va liniști când va afla că președintele Putin a semnat azi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancțiunile Statelor Unite, care prevede confiscarea activelor americane. Decretul reprezintă un răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele rusești înghețate de la începutul conflictului în Ucraina. Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi cum să exploateze cel mai bine activele financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, precum și principalele valute și obligațiuni guvernamentale. Maria Zaharova a avertizat că Moscova dispune de ,,un amplu arsenal de măsuri politice și economice" pentru a răspunde unor decizii de acest fel. Doamna Zaharova a transmis celor în cauză: ,,Nu vă îndoiți nici o clipă că veți simți pe deplin eficiența răspunsului nostru", adăugând că Rusia ,,va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja interesele naționale, inclusiv prin acțiuni juridice." Eu zic ca amatorii de confiscări active rusești să ia aminte la spusele doamnei Zaharova, că nu glumește. Se zvonește că China a anunțat confiscarea acțiunilor Lockheed Martin Military. Afacerea cu F-35 cade?

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

13 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

14 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

15 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

16 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

17 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.