Corneliu Vlad: Relațiile ruso-chineze marchează “o schimbare tectonică a echilibrului mondial de putere”

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală
Corneliu VLAD
Recenta vizita la Beijing a președintelui Putin întărește relațiile dintre Rusia și China, le desparte tranșant de principalul lor oponent, Statele Unite și sunt concepute pentru reechilibrarea vieții internaționale.
Polarizarea noului război rece se accentuează, dar și multipolaritatea lumii. “Această dezvoltare trebuie să fie constructivă, să țină cont de interesele tuturor participanților la comunicarea internațională și să consolideze lumea multipolară în curs de formare”, a spus liderul rus.
“China și Rusia au arătat un exemplu al modului în care se construiesc relațiile interstatale de tip nou și relațiile între doi mari vecini”, a confirmat Xi Jinping.
China este prima țară vizitată de Putin după preluarea noului mandat. În martie 2023, președintele Xi Jinping a efectuat o vizită în Rusia, care a fost, și ea, prima deplasare peste hotare după realegerea sa, remarca cotidianul rus “Vedomosti”. Prin aceste premiere, Moscova și Beijingul reafirmă simbolic nivelul ascendent al relațiilor lor bilaterale. Dar cooperarea dintre Rusia și China, a subliniat Putin, nu este îndreptată împotriva altor țări.
În opinia liderului rus, Occidentul a adoptat poziția conform căreia Rusiei trebuie să i se aplice o înfrângere strategică. De aici, necesitatea creării unei zone tampon pe această direcție dacă, în războiul din Ucraina, atacurile asupra regiunilor de graniță ale Rusiei nu vor înceta.
Președintele Putin a declarat că Rusia nu a refuzat niciodată negocieri, spre deosebire de Ucraina. Xi Jinping a reafirmat inițiativa Chinei de rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina. „ Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele propuse pentru rezolvarea acestei probleme”, a adăugat Putin.
Potrivit liderului rus, ambele părți consideră necesar să se edifice o arhitectura de securitate fiabila și adecvata în regiunea Asia-Pacific. China și Rusia, a spus Xi Jinping, percep rezolvarea politică ca fiind calea corectă de soluționare a crizei ucrainene. Declarațiile Beijingului subliniază „necesitatea ca fiecare țară să-și apere interesele fundamentale” și să judece fiecare situație „pe propriile merite”.
Xi și Putin au semnat o declarație comună care descrie relația lor ca fiind „superioară alianțelor politice și militare din epoca războiului rece. Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone de cooperare „interzise”.
Într-un interviu cu agenția Xinhua, Putin a remarcat „nivelul fără precedent de parteneriat strategic între cele două țări”. Cei doi lideri s-au întâlnit de peste 40 de ori și sunt „în contact constant pentru a păstra controlul personal asupra tuturor problemelor presante de pe agenda ruso-chineză și internațională”. În iunie 2018, Xi l-a descris pe Putin drept „un vechi prieten al poporului chinez” și „cel mai bun prieten al său”.
Convergenta pozițiilor celor doua mari state în problemele lumii este dublată de cursul ascendent al relațiilor dintre ele. Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună privind adâncirea relațiilor de parteneriat atotcuprinzător și a cooperării strategice, după negocierile purtate timp de 2,5 ore de cei doi lideri, relatează cotidianul Vedomosti. „Acest parteneriat servește drept exemplu al modului în care trebuie construite relațiile dintre state”, a remarcat Putin.
Xi Jinping a calificat negocierile purtate drept sincere, prietenești și consistente. El a apreciat marea atenție acordată personal de Putin și de partea rusă dezvoltării relațiilor cu China. În trei sferturi de secol, relațiile dintre China și Rusia au devenit și mai puternice, a subliniat Xi Jinping. Potrivit lui Putin, prioritatea negocierilor a fost cooperarea comercială și investițională. La sfârșitul anului 2023, Federația Rusă a urcat pe locul patru în balanța de export-import a Chinei. În 2023, schimburile comerciale au crescut cu un sfert, stabilind un record nou – potrivit statisticii chineze – de 240 de miliarde de dolari. Se dezvoltă activ și colaborarea investițională, crește volumul total al investițiilor reciproce. Se realizează sau vor demara peste 80 de proiecte în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Iar ponderea rublei și yuanului în tranzacțiile comerciale ruso-chineze depășește deja 90%.
„Investițiile și comerțul reciproce sunt protejate solid de influența unor terțe țări și a tendințelor negative de pe piețele valutare mondiale. Am convenit să întărim și pe mai departe contactele pe linia instituțiilor bancare și de creditare, vor pune energic în mișcare sistemele naționale de plată pentru a servi operatorii noștri economici”, a menționat liderul rus. Pentru rezolvarea problemelor, Rusia și China folosesc sisteme naționale de plată pentru a deservi operatorii economici. Iar procesul decontărilor în monede naționale a fost lansat.
Rusia și China și-au confirmat interesul pentru implementarea proiectelor energetice, inclusiv construcția gazoductului ”Forța Siberiei-2”, cu o capacitate de 50 de miliarde mc de gaz. Dar cooperarea ruso-chineză în domeniul energiei se întărește și în domeniul energiei nucleare pașnice – Rosatom construiește în China reactoare energetice de concepție rusească la două centrale nucleare.
La finalul negocierilor de la Beijing, au fost semnate zece documente de colaborare.
Noul dialog la vârf ruso-chineza a avut un larg ecou în lume. Analistul CIA Ray McGovern a apreciat că “primirea extrem de călduroasă de către președintele Xi Jinping a președintelui Vladimir Putin la Beijing a pecetluit relația strategică din ce în ce mai formidabilă Rusia-China. Ea echivalează cu o schimbare tectonică a echilibrului mondial de putere”.
Și a continuat: “Antanta Rusia-China sună ca trompeta de adio pentru încercările neofiților politicii externe a SUA de a crea o breșă între cele două țări. Relația triunghiulară a devenit doi contra unu, cu implicații serioase, în special pentru războiul din Ucraina. Întâlnirea i-a dat lui Putin confirmarea că Biden și consilierii săi s-au blocat într-o evaluare jalnic depășită a relațiilor dintre Rusia și China”.
2 Comments
Vizita președintelui Putin în China a fost una foarte importantă și fructuoasă. Relațiile ruso-chineze reprezintă o formă avansată de interacțiune interstatală, în comparație cu alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece. Pentru prima oară, Rusia și China au adoptat un document comun în care se arată că SUA și NATO sunt principali factori de tensiune și destabilizare globală. În Declarația comună, Statele Unite sunt solicitate să renunțe la comportamentul hegemonic, agresiv și provocator, la inițierea de grupuri de țări care să fie folosite în strategii de extindere a arsenalelor militare și control economic. Mai mult, Rusia și China consideră că toate statele au dreptul să-și aleagă propriul model de dezvoltare, propriul sistem economic, politic și social, pe baza voinței popoarelor și a condițiilor naționale. Ambele state au avut o poziție comună privind situația din Ucraina, Rusia împărtășind abordarea conform căreia conflictele ar trebui rezolvate pe baza Cartei ONU în totalitate. Declarația comună face referire și la îngrijorarea față de situația din regiunea Asia-Pacific, la acțiunea de intimidare militară desfășurată de SUA și aliații săi la adresa Coreei de Nord, problema Orientului Mijlociu. Tot aici este amintit faptul că SUA și NATO sunt responsabile pentru ocuparea Afganistanului timp de 20 de ani. Conform documentului semnat, Rusia și China vor stabili domeniile cheie de schimburi economice bilaterale până în 2030, promovând cooperarea de înaltă calitate în toate domeniile. Trebuie să amintesc și de primirea călduroasă care i-a fost făcută președintelui Putin de omologul său chinez Xi. Vladimir Putin a fost primit cu 20 de salve de tun. Apoi, până la apariția Gărzii Naționale a Chinei, fanfara militară a interpretat piesa ,,Nopțile Moscovei”, compusă de Vasily Solovyov-Sedoi. La plecarea președintelui Putin din China, președintele XI a inițiat chiar o îmbrățișare, ceea ce pentru liderul chinez este o expresie rară de afecțiune.
China sa nu uite ca in anul 1956 SUA a atacat miseleste China , iar URSS a sarit in ajutor, altfel nu stiu ce se intampla
Deci sa nu uite China , ca daca SUA ar darama Rusia , va urma ea, de aceea tinta celor doua state este eliminarea acestei puteri imperialiste , care a dominat 100 de ani politica mondiala si trebuie trimisa la cosul istoriei