Armata rusă a lovit gara din regiunea Odessa unde ajung echipamente militare dinspre România
21/05Corneliu Vlad: Relațiile ruso-chineze marchează “o schimbare tectonică a echilibrului mondial de putere”
21/05Bloomberg: Germania a fost de acord să susțină planul SUA privind activele Rusiei
Statele Unite propun să ofere Ucrainei un credit garantat cu viitoarele venituri obținute din activele Rusiei care au fost înghețate. În așa fel, Kievul va putea beneficia de un ajutor de 50 de miliarde de dolari încă din această vară, relatează RBC.
Germania este gata să susțină propunerea SUA de a utiliza viitoarele venituri obținute din activele înghețate ale Rusiei pentru finanțarea unui ajutor de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse.
Potrivit agenției de presă americane, acordul Berlinului poate deveni „pasul decisiv” care va aduce Washingtonul și aliații săi mai aproape de asigurarea unui nou pachet de ajutor pentru Kiev și de participarea SUA la sprijinirea Ucrainei, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Potrivit oficialilor americani și europeni, propunerea Statelor Unite va fi subiectul cheie al reuniunii miniștrilor de Finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din țările G7, care și-au dat întânlnire la Stresa, în Italia, pe 23 mai. Interlocutorii agenției Bloomberg au precizat însă că oficialii germani nu cred ca până la summitul G7 din 13-15 iunie se va ajunge la vreun acord final privind activele rusești și nici în privința implementării lui înainte de anul viitor.
Subiectul a fost abordat și de publicația britanică Financial Times, care a anunțat, la rândul ei, că Statele Unite propun ca Ucrainei să-i fie acordat un împrumut garantat cu viitoarele venituri obținute din activele înghețate ale Rusiei. FT confirmă, de asemenea, faptul că regimul de la Kiev ar putea primi încă din această vară ajutorul financiar de 50 de miliarde de dolari, după cum speră Washingtonul. Potrivit publicației, Canada și Marea Britanie au susținut Statele Unite de la bun început, în timp ce Franța, Germania, Italia și Japonia au privit, inițial, propunerea SUA fără entuziasm, de teamă că, astfel, va fi creat un precedent pentru confiscări de active și că piețele vor avea de suferit. În cele din urmă, sub presiunea SUA, ele s-au răzgândit și acum „își vin în fire”, așa cum a remarcat unul dintre interlocutorii ziarului.
Potrivit Kremlinului, confiscarea activelor rusești va fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de coordonate economice occidentale” și a avertizat că îi va ”da în judecată pe toți cei care au legătură cu astfel de decizii, cu adoptarea acestor decizii și punerea lor în aplicare”
––––––––
După începerea operațiunii militare din Ucraina, țările Occidentului au înghețat activele Băncii Centrale Ruse în numerar și titluri de valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Mai mult de două treimi din această sumă se află la societatea Euroclear din Belgia. În 2022, Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor înghețate la aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Conform rezultatelor anului trecut, depozitarul Euroclear, unde sunt concentrate majoritatea activelor, a obținut de pe urma acestora venituri de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – încă 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor interlocutorilor ziarului Financial Times, profitul total putând ajunge la 20 de miliarde de euro până în 2027.
1 Comment
Germania să-și vadă de problemele ei interne, că are destule, nu să poarte grija activelor rusești. Și să nu uite că este datoare României cu 20 miliarde de euro (fără penalități), știe ea de când. În privința activelor rusești să fie atenți să n-o pățească așa cum s-a întâmplat în cazul sancțiunilor. Că au constatat pe propria piele cine a avut de câștigat și cine a pierdut. Cu toți acești politicieni, premieri și președinți manevrați de Statele Unite, Europa nu poate merge decât spre crucificare. Sper ca într-o zi Putin să le tragă basca pe ochi și să le dea câteva șuturi în fund.