Ce a spus Vladimir Putin la întâlnirea cu studenții chinezi

A doua zi a vizitei de stat pe care președintele Vladimir Putin a efectuat-o în China s-a derulat în orașul Harbin, unde liderul de la Kremlin a sosit în noaptea de 16 spre 17 mai. Pe agenda de lucru s-a aflat și o întâlnire cu studenții chinezi și ruși de la Universitatea Politehnică din Harbin, relatează Vedomosti.

În discursul său, Putin a amintit că Universitatea Politehnică din Harbin a fost creată ca școală tehnică ruso-chineză de pregătire a lucrătorilor pentru căile ferate. Actuala universitate colaborează cu organizații științifice și unități de învățământ superior din Rusia: cu Academia de Științe a Rusiei, cu Universitatea de Stat din Moscova, Institutul de Aviație din Moscova și Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat, a menționat președintele. Potrivit acestuia, pe baza Universității Politehnice din Harbin împreună cu Institutul de Fizică și Tehnologie ”Bauman”, din Moscova, funcționează un institut de inginerie, unde cursurile se desfășoară o parte în Rusia, cealaltă parte în China. Se intenționează deschiderea, la Universitatea din Harbin, a unui centru comun cu Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, a menționat Putin. El a amintit că el însuși a studiat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și „a fost asistentul rectorului”. În prezent, în Rusia studiază 50.000 de studenți chinezi și 16.000 de ruși în China, deși numărul lor a scăzut din cauza pandemiei, a menționat Putin.

Rectorul universității a propus ca prima întrebare să fie adresată președintelui rus de una dintre studentele chineze, care a vrut să știe cum poate participa tineretul la consolidarea colaborării dintre cele două țări și cum să reacționeze la provocări. Președintele Rusiei a răspuns: „Pentru a obține rezultate în orice tip de activitate, trebuie să iubești ceea ce faci.” Și astfel, tot timpul vor fi găsite soluțiile necesare, a estimat el. Încă o circumstanță importantă: abilitatea de a munci în echipă. De aceea, unirea eforturilor internaționale, abilitatea de a munci în echipe internaționale cresc șansele de succes, a spus Putin.

După aceasta, președintele Rusiei a decis să aleagă el însuși studenți care să-i pună întrebări: „Nu sunt internet, nu voi răspunde la fiecare întrebare. Dar voi încerca să-mi formulez punctul de vedere pe marginea subiectelor care vă preocupă”. Primul student a început: „Sunt Vladimir Vladimirovici Ciubarevici”. „Ce coincidență”, a chicotit președintele. Studentul Vladimir Vladimirovici a vrut să afle unde este mai bine să studieze tinerii – în China sau în Rusia. Președintele Vladimir Vladimirovici a spus că „nu contează unde studiezi, esențial este ca educația să fie de calitate”. Potrivit spuselor sale, învățământul trebuie să fie, acum, flexibil, astfel încât tinerii să aibă posibilitatea de a alege domenii promițătoare de dezvoltare.

Mai departe i s-a dat cuvântul unui student chinez. ”Așteptați, nu am învățat încă limba chineză”, a spus Putin, punându-și o casca pentru traducere simultană. Studentul a întrebat cum l-a influențat arta pe Putin, amintind că președintele rus a cântat cândva la pian la forumul „O centură – un drum”.

Imediat, mai mulți studenți l-au întrebat pe Putin aproape același lucru despre schimburile dintre țări în domeniile umanitar și educațional. De aceea, întrebarea a fost dacă ar putea exista vreo cooperare între Rusia și China, având în vedere că Rusia dezvoltă Orientul Îndepărtat, iar China, nord-estul propriei țări. Putin a mulțumit pentru această întrebare, declarând că, într-adevăr, Rusia investește eforturi mari în dezvoltarea Orientului Îndepărtat, creând acolo în special regimuri preferențiale pentru mediul de afaceri. Iar dovada dezvoltării regiunii o constituie faptul că investițiile sunt acolo de trei ori mai mari decât în alte districte federale. În ceea ce privește China, a spus președintele rus, ea dezvoltă nord-estul țării. Potrivit spuselor sale, cele două țări trebuie să folosească experiența uneia și celeilalte pentru a crea cele mai bune condiții pentru dezvoltarea acestor regiuni.

Putin a fost întrebat și despre cooperarea spațială. El a felicitat conducerea Chinei și a Partidului Comunist din China pentru ceea ce s-a făcut în acest domeniu. „De asemenea, la fel ca spațiul în sine, oportunitățile de colaborare sunt nesfârșite”, a spus Putin. Potrivit spuselor sale, colaborarea din domeniul aviației dintre Rusia și China nu se dezvoltă atât de repede pe cât și-ar dori. În acest sens, el a menționat, în special, dezvoltarea unui avion cu fuselaj larg.

Putin a mai amintit că Statele Unite au impus recent sancțiuni asupra vehiculelor electrice chinezești, iar Rusia s-a confruntat cu restricții în domeniul aviației. Liderul rus a subliniat că este o concurență neloială din partea Statelor Unite. Nu este foarte bine că Rusia se confruntă cu așa ceva, dar o stimulează să muncească și mai intens în domeniul aviației, a spus Putin.

Au venit, apoi, întrebările mai simple. Președintele Rusiei a fost întrebat care dintre preparatele culinare chinezești îi plac. Putin a răspuns că va numi cel mai popular fel de mâncare: Rața Peking. El a spus că, în ajun, președintele chinez Xi Jinping l-a tratat cu Rață Peking la cina. Putin s-a gândit să mănânce doar o bucată, dar a mâncat două. L-au întrebat pe Putin cum și-a dezvoltat „calitățile magnifice” precum perseverența și capacitatea de pevedere. Putin a răspuns că „nici el nu știe cum s-a întâmplat”. Dar, potrivit spuselor sale, îi lipsesc multe altele și trebuie să lucreze cu el însuși. „Pentru că atunci când un om este critic cu el însuși, el obține și succesul. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră”, i-a spus el studentului care i-a pus o astfel de întrebare. Studenții l-au mai întrebat pe președintele Rusiei cum i s-a părut Harbin, iar el a răspuns că este „o metropolă puternică de scară globală”. În același timp, el a cerut scuze locuitorilor orașului pentru măsurile de securitate luate: „Nu sunt vinovat, sincer vă spun. Dar tovarășii locali lucrează cu profesionalism, dur. <…> Vom pleca în curând și viața voastră va reveni la normal.”

Despre Universitatea Politehnică din Harbin

După revoluția din 1917, Rusia nu a avut suficienți bani pentru a întreține Calea Ferată China-Orient, astfel că în 1920 a decis să înființeze un liceu tehnic ruso-chinez. Predarea se făcea în limba rusă. La mijlocul anilor ‘1920, unitatea școlară a fost redenumită Institutul Politehnic Ruso-Chinez, apoi Institutul Politehnic din Harbin. După formarea Republicii Populare Chineze, Universitatea a intrat sub controlul autorităților chineze. Acum, aici învață peste 58.000 de studenți. Universitatea a intrat sub incidența sancțiunilor SUA din mai 2020 pentru „achiziționarea și încercarea de a achiziționa articole fabricate în Statele Unite în sprijinul programelor legate de Armata Populară de Eliberare a Chinei”.

Owner

View Comments

  • Răspunsuri spontane de la un om inteligent și cu simțul umorului.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

13 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

15 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

15 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

16 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

17 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.