Categories: MilitarRusia si lumea

Ungaria s-a opus, prin veto, rezoluției Consiliului Europei privind Ucraina

Potrivit lui Szijjártó, Budapesta a procedat ca atare deoarece Consiliul Europei a vrut să adopte o rezoluție ce recunoaște doar planul de pace al președintelui Zelenski. Diplomatul a subliniat că planuri de pace au elaborat și alte țări, scrie RBC.

Ungaria a uzat de dreptul său de veto pentru a respinge rezoluția Consiliului Europei privind Ucraina, a anunțat pe pagina sa de Facebook, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, care a participat la reuniunea de la Strasbourg.

El a explicat această decizie că prin faptul că proiectul de document în discuție prevedea recunoașterea unei singure variante a planului de pace (al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski), care trebuie discutat și susținut.

„Pentru noi, acest lucru este inacceptabil”, a spus diplomatul. Potrivit spuselor sale, planuri de pace, ”nicidecum mai rele decât cel al președintelui curainean”, eu elaborat și alte țări.

Szijjártó este de părere că negocieri de pace adevărate sunt posibile doar în cazul în care la masa tratativelor vor sta toate părțile în conflict. Rusia și-a suspendat participarea la acordurile Consiliului Europei în iulie 2022, la câteva luni după ce, în martie, s-a retras din această structură.

RBC amintește că Zelenski a prezentat „formula păcii” la summitul G20 din noiembrie 2022. Ea este alcătuită din zece puncte, inclusiv retragerea trupelor ruse. În mai 2023, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că singurul plan de pace pentru conflict sunt propunerile președintelui ucrainean.

Moscova refuză să poarte negocieri de pace pe baza „formulei păcii”. Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că Statele Unite trebuie să o refuze dacă vor cu adevărat să contribuie la rezolvarea conflictului.

În perioada 15-16 iunie, la Bürgenstock, Elveția, se va desfășura summitul de pace pentru Ucraina, la care au fost invitate delegații din 160 de state. Rusia nu se numără printre ele. Berna este convinsă că procesul de pace din Ucraina este „de neconceput” fără participarea Moscovei. Ministerul rus de Externe a subliniat că nu vor trimite reprezentanți la eveniment, chiar dacă Rusia va primi o invitație. Summitul din Elveția este planificat să se desfășoare după ”formula păcii” ucrainene.

În februarie 2023, China a publicat propriul său plan de rezolvare a conflictului. El include 12 puncte, inclusiv evitarea escaladării și susținerea avansării Rusiei și Ucrainei spre dialog. Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moscova a evaluat pozitiv faptul că Beijingul a elaborat un plan de pace, dar analiza detaliilor documentului va fi un proces lung și solicitant.

Owner

View Comments

  • Budapesta a procedat corect! ,,Formula păcii" a lui Zelenski nu poate fi luată în considerare atâta timp cât ea reprezintă singura variantă care va fi discutată la conferința din Elveția. Este inutil să discuți probleme de securitate care privesc Rusia fără participarea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat, în urma discuțiilor despre situația din Ucraina a președinților Xi Jinping și Vladimir Putin că ,,Această conferință în sine, din punctul nostru de vedere, cu greu poate fi considerată o încercare serioasă de a găsi modalități de soluționare, este imposibil."

Recent Posts

MAE rus: Acțiunile SUA împotriva presei ruse nu vor rămâne fără răspuns

Statele Unite continuă politica de reprimare a disidenței, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului…

o oră ago

Peskov, despre o posibilă interdicție a exportului de metale: Trebuie răspuns la banditismul Occidentului

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a comentat propunerea lui Vladimir Putin…

9 ore ago

Expert militar: Studierea rachetei HIMARS va oferi Rusiei acces la tehnologia americană

„Sistemele HIMARS s-au remarcat întotdeauna printr-o mare precizie. Coeficientul lor de abatere probabilă a fost…

10 ore ago

Peskov, despre abordarea lui Putin în alegerea reacției la acțiunile Occidentului

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, într-un dialog cu jurnalistul Pavel…

11 ore ago

Zaharova: Summitul BRICS va deveni o senzație mondială

Organizația a devenit un model de conlucrare interstatală, a subliniat reprezentanta oficială a ministerului rus…

12 ore ago

În orașele italiene au apărut panouri publicitare cu sloganuri pro-ruse

În Italia au fost instalate panouri publicitare cu apeluri la sistarea livrărilor de arme către…

o zi ago

This website uses cookies.