Categories: MilitarRusia si lumea

Nebenzia, despre amploarea record a fenomenului de sustragere de la mobilizare în Ucraina

Numărul cazurilor de sustragere de la mobilizare militară a atins în Ucraina cote record, a anunțat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, la ședința Consiliului de Securitate, relatează RBС.

El a amintit că pe 18 mai va intra în vigoare o nouă lege privind mobilizarea în Ucraina, în virtutea căreia bărbații ucraineni de vârsta recrutării vor deveni „practic fără de drepturi”.

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a mobilizării, ei se vor trezi în afara legii, nu vor putea să-și gestioneze banii și bunurile, să-și înnoiască sau să obțină documente. Și cu toate acestea, sustragerea de la mobilizare a atins, în Ucraina, o amploare record”, a spus Nebenzia.

În România, spre exemplu, a precizat el, au plecat ilegal 11.000 de bărbați ucraineni.

În aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat noua lege a mobilizării, conform căreia vârsta de la care o persoană poate fi convocată în perioada legii marțiale se reduce de la 27 la 25 de ani. De asemenea, toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, indiferent dacă sunt apți pentru serviciuș militar sau dacă au dreptul de a amâna această obligativitate, trebuie să aibă asupra lor o legitimație militară. Dacă nu dețin un astfel de document, cei supuși serviciului militar, dar se află în străinătate, nu vor primi pașaportul.

Doar aproximativ 30% dintre cetățeni sunt pregătiți să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie El País, citând datele sondajelor realizate de centre demografice. Numărul persoanelor care doresc să se înroleze a început să scadă spre sfârșitul anului 2023, după contraofensiva începută în vară, care nu a devenit un succes, a explicat secretarul de presă al comandamentului militar al regiunii Sumî, maiorul Aleksandr Bondarenko.

De la începutul anului 2024, Rusia a ridicat limita superioară a vârstei de recrutare de la 27 la 30 de ani. Pentru sustragerea serviciului militar în Rusia, este prevăzută o pedeaptă de până la doi ani închisoare – art. 328 din Codul penal. În 2023, în Duma de Stat a fost depus un proiect de lege privind răspunderea penală pentru sustragerea de la serviciul militar de până la cinci ani de închisoare. Dar, în cele din urmă, proiectul de lege nu a fost supus dezbaterii pentru că nu mai era de actualitate.

Owner

View Comments

  • Aproape 7 milioane de ucraineni au părăsit țara în ultimii doi ani. În România, numărul bărbaților ucraineni apți pentru înrolare este mare. Și încă mai vin prin Munții Maramureșului. Mulți sunt găsiți morți, fie din cauza epuizării, fie înghețați. Cei prinși în viață nu știu dacă sunt expulzați. Peste 50% dintre polonezi doresc ca ucrainenii de vârstă militară să fie deportați în țara lor. În ultimele șase luni vârsta medie a recruților a ajuns la 43 de ani, ceea ce demonstrează că recrutarea este în declin, tinerii nu vor să fie carne de tun și că au murit prea mulți pe front. Luptătorii din prima linie solicită de luni de zile să fie scoși din tranșee pentru odihnă și refacerea forțelor. Ucraina folosește soldați din forțele speciale pentru a lupta în tranșee, aceștia fiind antrenați pentru războiul asimetric, nu pentru a lupta în tranșee. Toate acestea, precum și refuzul tot mai mare al ucrainenilor de a se înrola poate duce la un război civil. Asta dorește Zelenski? Situația din Ucraina este gravă. Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia. Deși a primit ajutoare nelimitate timp de doi ani, Zelenski a aruncat vina eșecului de pe front pe toată lumea. Nu s-a învinovățit pe el, nu a dat vina pe corupția din țară, pe mită și comisioane, pe costurile de achiziție umflate de Ministerul Apărării, nici pe SUA. Întrebat de postul de televiziune ABC News dacă America este responsabilă de eșecul de pe front, Zelenski a spus: ,,Lumea întreagă este responsabilă de ceea ce se petrece și care i-a dat lui Putin ocazia să ocupe Harkov." Da, el nu este vinovat pentru deciziile proaste pe care le-a luat și pentru că și-a lăsat țara pe mâna Statelor Unite. Acum e praf și mii de ucraineni au murit degeaba. Iar cu înrolarea forțată vor mai muri și alții. Fiindcă nu cred că americanii se vor înrola ca să lupte pentru Ucraina, nici măcar europenii.

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

11 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

12 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

14 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.