Rusia a intrat în clasamentul țărilor cu cel mai scăzut nivel al datoriei publice – doar 17% din PIB sau 20,9 trilioane de ruble. Acest lucru oferă țării anumite avantaje, subliniază Evgheni Șatov, partenerul firmei Capital Lab, citat de RIA Novosti.
„Robustețea se întărește: există mai puțină dependență de creditorii externi. Sporește atractivitatea investițională, iar statul are acum posibilitatea ca, în caz de necesitate, să crească datoria pentru realizarea marilor proiecte, inclusiv din sfera socială”, a explicat economistul.
În plus, datoria minimă neutralizează factorul unei posibile slăbiri a monedei naționale, a adăugat Șatov.
Între timp, datoria globală este deja de trei ori mai mare decât PIB-ul mondial, cifrându-se, acum, la 315 trilioane de dolari. Cel mai mult s-au împrumutat Statele Unite, amploarea datoriilor restante ridicându-se la peste 34 de trilioane de dolari.
Într-o intervenție anterioară, directorul din partea Rusiei la FMI, Aleksei Mojin, a calificat fără ieșire situația țărilor bogate din cauza datoriei publice.
Anterior, Elon Musk spunea că dolarul nu va valorifica nimic dacă nu se rezolvă problema datoriei de stat a SUA.
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
This website uses cookies.
View Comments
Când ai specialiști foarte bine pregătiți în domeniul economiei și al finanțelor, rezultatele se văd. Nivelul scăzut al datoriei publice îți dă posibilitatea unei mișcări mai ușoare pe piața internă și externă. Datoriile mari îți fură libertatea. SUA sunt băgate în datorii până peste cap și, datoare fiind, se consideră bogate și conducătoare a acestei lumi. În trecut s-au îmbogățit prin jefuirea resurselor și bogățiilor altor popoare, iar acum sunt disperate să jefuiască Rusia. Doar așa speră ele că se vor redresa. Însă n-au ținut cont că Rusia nu e condusă acum de Gorbaciov sau Elțin. Din nou spun că SUA și Occidentul l-au subestimat pe Vladimir Putin. O greșeală fatală!