Hot News
Peskov: În privința Ucrainei, Europa merge la ”totul sau nimic”
12/05
După atacul din Belgorod, ONU s-a pronunțat împotriva atacurilor asupra infrastructurii civile
13/05

UE a convenit proiectul de acord privind garanții de securitate pentru Ucraina. Documentul numără 11 pagini

Foto: news-kiev.ru

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit un document „confidențial” cu descrierea garanțiilor Uniunii pentru asigurarea securității Ucrainei, informează ziarul german Die Welt am Sonntag, cu referire la textul intrat în posesia redacției, scrie Lenta.ru.

Se menționează că, în prezent, Bruxelles-ul dezbate termenii acordului de 11 pagini cu partea ucraineană. Se presupune că garanțiile vor fi valabile până în momentul aderării Kievului la UE și NATO. Una dintre obligațiile enumerate în document este aceea de a oferi Ucrainei consultări în termen de 24 de ore de la o potențială agresiune împotriva țării. În text nu se vorbește însă despre o intervenție militară directă în conflict.

Se mai precizează că „Uniunea Europeană și țările membre contriubie în mod decisiv la asigurarea securității imediate și pe termen lung și a sustenabilității Ucrainei” prin diferite măsuri de sprijin – militar, civil, financiar, diplomatic.

În articol se menționează că dezbaterile pe marginea documentului se duc între Serviciul European de Acțiune Externă și guvernul ucrainean. Dintre statele membre UE, doar șapte au acceptat până acum să ofere garanții de securitate Ucrainei: Germania, Danemarca, Franța, Italia, Finlanda, Țările de Jos și Letonia, precum și Marea Britanie, care a părăsit UE. Potrivit Die Welt, alte șapte state refuză să încheie asemenea acorduri: Slovacia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Cipru, Irlanda, Austria și Malta. Nu doresc să ajungă la o înțelegere cu Ucraina pe această temă Elveția și Turcia, care nu sunt membre ale Uniunii.

Consiliul Federației a evaluat proiectul de garanții de securitate ale UE pentru Ucraina

În opinia președintelui Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, proiectul garanțiilor de securitate ale UE pentru Ucraina nu are valoare practică.

”După părerea mea, astfel de hârtii și declarații nu au, pentru o politică serioasă, valoare practică. Acum totul se decide în dimensiuni ușor diferite și pe alte domenii”, a spus Grigori Karasin pentru Lenta.ru.

Senatorul a amintit, de asemenea, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, refuză să poarte negocieri cu Moscova în privința crizei ucrainene.

„El vrea să paraziteze ajutorul occidental. Dar comunitatea internațională nu așteaptă nimic bun de la regimul de la Kiev. De aceea, toate aceste îndemnuri sunt destinate naivilor”, a conchis Karasin.

Ambasadorul Germaniei, despre condiția aderării Ucrainei la NATO

În ajun, ambasadorul Germaniei la Kiev, Martin Jäger, a spus că Ucraina va putea adera la NATO numai după încheierea conflictului de pe teritoriul său.

”Ca om aflat în Ucraina și ca diplomat, sunt convins că viitorul Ucrainei este exact în NATO, există un consens în NATO”, a spus Martin Jäger.

În același timp, a subliniat Jäger, statutul de membru al Alianței pentru Ucraina este, în momentul de față, „nerealist”. Diplomatul a adăugat că autoritățile de la Kiev primesc sprijin pentru „a-și apăra independența”, dar chestiunile legate de aderarea la bloc trebuie rezolvate după încheierea conflictului.

Între timp, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a evaluat posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO cu eludarea regulilor. El pune la îndoială faptul că Ucraina va intra în Alianță printr-un proces accelerat. „Cred că nu”, a subliniat el.

Zelenski a anunțat că se lucrează la cel mai „puternic” acord de securitate cu SUA

Pe 23 aprilie, liderul ucrainean a anunțat că Ucraina și Statele Unite au început să lucreze la un document privind garanții de securitate. Potrivit spuselor sale, acordul va deveni „cel mai puternic” dintre toate acordurile bilaterale încheiate de Kiev cu alte țări. Zelenski a precizat că în document sunt consemnate condițiile pentru acordarea de sprijin militar și financiar în următorii zece ani.

La începutul lunii mai, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a declarat că acum se observă un „progres tangibil” în convenirea textului înțelegerilr dintre Kiev și Washington privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Ermak a subliniat că este recunoscător echipelor celor două țări pentru munca depusă deja. Potrivit spuselor sale, părțile au făcut progrese în convenirea textului acestui document.

„Trebuie să accelerăm procesul pentru a finaliza încheierea unui acord bilateral de securitate luna aceasta”, a spus el.

În acest context, Statele Unite au anunțat alocarea unui nou pachet de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari. Zelenski s-a arătat însă nemulțumit de această măsură. După cum a scris pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X, anunțul privind noile pachete de ajutor oferite de Occident nu este suficient.

”Un pachet de ajutor cu adevărat util pentru Ucraina îl reprezintă armele livrate direct țării, nu doar anunțul acestor planuri”, a afimat Zelenski.

Biden vrea un război veșnic în Ucraina

Editorialistul publicației The American Conservative, Bradley Devlin, a apreciat că negocierile dintre Washington și Kiev legate de acordul de securitate pe 10 ani demonstrează intenția administrației președintelui american Joe Biden de a prelungi pentru totdeauna conflictul din Ucraina. „Este oare prea devreme să-l definim ca fiind un război veșnic?” — a întrebat jurnalistul.

La rândul său, Consiliul Federației a declarat că negocierile dintre Ucraina și Statele Unite conduc omenirea spre o confruntare pe termen lung. Această părere a fost exprimată de Grigory Karasin într-o discuție cu Lenta.ru.

„Impresia mea este că aceste negocieri sunt destinate unuia și aceluiași lucru: rugi pentru acordarea de fonduri și arme suplimentare. Probabil nu există vreo planificare pe termen lung, este doar o umbrelă sub care se întâmplă totul”, a spus el.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Sunt 11 pagini fără nici o valoare, menite să aburească oamenii naivi, inclusiv pe Zelenski. Prin acest demers, cei care au întocmit proiectul nu fac decât să demonstreze că au activitate în UE și că nu sunt plătiți degeaba. Aderarea Ucrainei la UE și NATO este o teorie fantezistă, iar cei de la Bruxelles știu asta. Chiar și Biden știe, atunci când are momente de luciditate. Țările care promit asigurarea securității Ucrainei nu sunt în stare să-și asigure propria securitate. Dintre cele 27 state membre ale UE, doar 7 au acceptat să ofere garanții de securitate Ucrainei. Alte 7 state au refuzat, iar restul probabil că se gândesc. Acest război este gândit de SUA să dureze mulți ani pentru că le aduce profituri, iar Zelenski are șansa de a stoarce o grămadă de bani și armament de la fraierii occidentali. Doar că ei nu au luat în calcul și părerea președintelui Putin. S-ar putea să le dea peste cap toate planurile. Iar din cele 11 pagini își pot face evantaie, că tot vine vara și încălzirea climatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2980863