Kremlinul a explicat de ce au fost dați în urmărire Zelenski și Poroșenko
07/05Spiegel: Investirea lui Putin a scindat Uniunea Europeană
07/05MAE a enumerat amenințările din cauza cărora Rusia desfășoară exerciții nucleare
Ministerul rus de Externe a publicat o declarație în legătură cu viitoarele exerciții ale forțelor nucleare tactice. După cum a explicat MAE, o serie de declarații recente făcute de liderii țărilor NATO conduc conflictul ucrainean spre o ciocnire directă între Alianță și Rusia. În acest sens, ministerul rus a decis să reamintească faptul că suveranitatea țării și integritatea ei teritorială sunt garantate inclusiv de „aspectul descurajării nucleare”. Iar exercițiile anunțate sunt o încercare de „răcori mințile înfierbântate” din Occident, amintind despre posibilele consecințe catastrofale ale unei ciocniri militare, relatează cotidianul Kommersant.
MAE a identificat mai multe blocuri de amenințări din partea Occidentului. În primul rând, este vorba despre utilizarea rachetelor britanice, franceze și americane cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în adâncimea teritoriului rusesc. În al doilea rând este vorba despre desfășurarea de către Statele Unite a sistemelor cu rachete cu rază medie și mai mică de acțiune în diferite regiuni ale lumii, în special în Europa și în Asia. MAE a indicat, de asemenea, apariția în Ucraina a avioanelor F-16 și a amintit de declarația președintelui Poloniei, Andrzej Duda privind dorința de a amplasa arme nucleare americane pe teritoriul polonez.
„Nu putem ignora faptul că aceste mijloace de aviație sunt parte a unor platforme cu dublă dotare – tactică și nucleară. Ani de zile exact acest tip de avion a format baza flotei de avioane cooptate pentru așa-numitele ”misiuni nucleare comune” ale NATO. Indiferent de versiunile modificare ale avioanelor care vor fi puse la dispoziția Ucrainei, le vom considera ca purtătoare de arme nucleare și vom privi acest pas al SUA și NATO ca o provocare țintită”, se subliniază în comunicatul MAE rus.
Ministerul de Externe a reamintit, totodată, declarația președintelui francez Emmanuel Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina, precum și despre informațiile din presă privind participarea luptătorilor Legiunii Străine în conflictul din Ucraina. „Este greu să percepem acest lucru altfel decât o manifestare a disponibilității și intenției de a intra într-o confruntare armată directă cu Rusia, ceea ce ar însemna o ciocnire militară frontală între puteri nucleare”, arată ministerul de Externe al Rusiei.
Declarația menționează că „pașii nesăbuiți” ai autorităților ucrainene și Occidentului duc situația la „acumularea unei mase critice explozive”. Amenințările militare create pentru Rusia „sunt consemnate în Doctrina militară a Federației Ruse și în Bazele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”.
„Sperăm că această activitate va răcori „mințile înfierbântate” din capitalele occidentale, va ajuta la conștientizarea posibilelor consecințe catastrofale ale riscurilor strategice generate de acestea și le va descuraja atât să susțină regimul de la Kiev în acțiunile lui teroriste, cât și de la atragerea într-o confruntare armată directă cu Rusia”, se spune în comunicatul MAE rus.
Ministerul Apărării a început luni pregătirile pentru desfășurarea, în viitorul apropiat în Districtul Militar de Sud, a unor exerciții în cadrul cărora vor fi implicate forțe nucleare tactice. Kremlinul a explicat că motivul care a determinat o astfel de acțiune au fost declarațiile ministrului britanic de Externe, David Cameron, privind dreptul Kievului de a lansa atacuri asupra Rusiei cu arme britanice și ale președintelui francez Emmanuel Macron despre posibila trimitere de trupe la cererea Kievului.
În plus, ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic Nigel Casey și a exprimat un protest puternic în legătură cu declarațiile domnului Cameron. Ambasadorului britanic i s-a spus că Rusia ar putea răspunde cu atacuri asupra obiectivelor militare și tehnicii de luptă britanice aflate pe teritoriul Ucrainei, dar și în afara ei.
1 Comment
Ambasadorii Nigel Casey și Pierre Levy au ieșit cam morcoviți de la Ministerul de Externe al Rusiei. Primul a stat 40 de minute, iar al doilea 30 de minute. Ambii au plecat fără să spună nimic presei. Da, mă gândesc că domnul Serghei Lavrov nu i-a întâmpinat cu șampanie. Dacă Macron și Cameron au făcut declarații fără să gândească, atunci trebuie să suporte consecințele. Destul a fost cu atâtea jigniri, provocări și amenințări aduse Rusiei. MAE rus a declarat că remarcile lui Cameron au recunoscut că Marea Britanie este acum implicată de facto în conflict, contrazicând asigurările că armele cu rază lungă de acțiune pe care le-a dat Ucrainei nu vor fi folosite împotriva Rusiei. Guvernul german a anunțat că își recheamă la Berlin ambasadorul de la Moscova, Alexander Lambsdorff, pentru consultări. Încep să se agite papagalii. Au crezut că se joacă cu Rusia. A venit vremea scadenței.