Asaltul Armatei Roșii de la începutul anului 1945 a salvat trupele anglo-americane de ofensiva germană și le-a permis să intre fără prea mare dificultate în Germania, ceea ce a contribuit la înfrângerea definitivă a nazismului, a recunoscut, deja după război, fostul adjutant personal al lui Adolf Hitler, Otto Günsche într-o declarație adresată guvernului sovietic. O copie a documentului a fost publicată de Direcția regională FSB din Ivanovo, relatează RIA Novosti.
Împreună cu alți apropiați ai lui Hitler, Günsche a fost arestat în mai 1945 de agenția de contrainformații a armatei sovietice, SVERȘ, și dus la Moscova.
„Grandioasa ofensivă”
După ce în aprilie 1948, ziarul ”Pravda” a publicat declarația Sovinformburo „Falsificatorii istoriei” ca răspuns la pachetul de documente al Departamentului de Stat al SUA, Günsche a pregătit o declarație către guvernul sovietic, în care a indicat, în special, motivul pentru care a eșuat ofensiva lansată în 1944 de trupele germane în Ardeni împotriva aliaților britanici și americani.
Fostul adjutant al lui Hitler a subliniat că „succesul final al trupelor germane în Occident a fost împiedicat de ofensiva grandioasă întreprinsă de comandamentul rus pe toată lungimea frontului, de la Marea Baltică până la Carpați”.
Era vorba despre Ofensiva Vistula-Oder, care a început pe 12 ianuarie 1945 – cu opt zile înainte de data stabilită inițial. Acest lucru s-a făcut la solicitarea premierului britanic Winston Churchill.
Drept urmare, Germania, potrivit lui Günsche, a fost forțată să oprească ofensiva din Vest și să înceapă dislocarea de trupe pe Frontul de Est.
„Asaltul rușilor din Est a fost cauza încetării ofensivei germane în Vest, a lăsat în mare parte descoperit Frontul de Vest și a oferit trupelor anglo-americane posibilitatea de a invada Germania fără prea mare dificultate”, a scris el.
„Pentru a lupta mai repede”
În declarația lui, Günsche a mai menționat că în 1944, Hitler spera la o scindare între aliații anglo-americani și URSS, pentru a ajunge la o înțelegere cu Washington și Londra, astfel încât să lupte împreună împotriva Uniunii Sovietice.
Fostul adjutant a vorbit, în special, despre o întâlnire pe care Hitler a ținut-o la sfârșitul lunii august 1944 la sediul din Rastenburg și la care s-a discutat despre o posibilă scindare.
În opinia lui Hitler, misiunea celui de-al Treilea Reich în acel moment era „să câștige timp prin toate mijloacele și să facă tot posibilul pentru a-i determina pe oponenții noștri să se bată între ei cât mai repede posibil”, iar atunci Germaniei i se va ivi „o oportunitate strălucită de a ajunge la o înțelegere cu anglo-americanii, pentru ca împreună cu ei să distrugă bolșevismul”.
În plus, Günsche a vorbit despre negocieri separate purtate de naziști, la Stockholm, cu britanicii și americanii.
În ceea ce-i privește pe anglo-saxonii, ei intenționau la rândul lor, după cum indică istoricii, să folosească forțele germane în lupta împotriva URSS. În primăvara anului 1945, chiar înainte de înfrângerea finală a naziștilor, din ordinul premierului Winston Churchill, armata britanică a elaborat planul Operațiunii ”Inimaginal” (Operation Unthinkable). Planul presupunea lansarea, pe 1 iulie 1945, a unui atac surpriză cu participarea a aproape cincizeci de divizii britanice și americane asupra pozițiilor trupelor sovietice din nord-estul Europei și alungarea Armatei Roșii din Polonia.
A fost analizată posibilitatea de a sprijini trupele britanice și americane cu diviziile germane ținute de aliați în Schleswig-Holstein și în sudul Danemarcei. Aceste planuri au fost dejucate datorită informațiilor obținute de serviciile secrete sovietice.
În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…
În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…
Presupusa prezență a militarilor nord-coreeni în Regiunea Kursk a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv cele care…
Viaceslav Volodin/ Foto: kherson-news.ru Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a trimis Congresului SUA și…
La 29 ianuarie, Ambasada Rusiei în România a găzduit proiecția în premieră a lungmetrajului „Coridorul…
Se pare că în avion s-ar fi aflat și medaliata cu bronz la proba de…
This website uses cookies.
View Comments
Au murit milioane de ruși pentru a elibera Europa de naziști. Iar acum, un grup de idioți din Europa își bat joc de Rusia, fără să realizeze că fără acest imens sacrificiu țările lor poate n-ar mai exista azi. Păi, nu-ți vine să le tragi un glonte în capul lor prost?