Hot News
MAE rus a condamnat ideea autorităților Ucrainei de a folosi femei în operațiuni de deminare
01/05
Presa: În Europa s-au furat masiv lucrări ale clasicilor ruși
02/05

Nu este războiul nostru: La Varșovia a avut loc un marș împotriva atragerii Poloniei în conflictul din Ucraina

Foto: topwar.ru

Ziua de 1 Mai, recunoscută sub diferite denumiri și statute ca Sărbătoare a Muncii în numeroase țări ale lumii, este marcată în diferite colțuri ale globului atât prin demonstrații pașnice, cât și prin acțiuni care duc la ciocniri cu forțele de securitate. Poliția i-a dispersat pe manifestanți în special la Istanbul, când mulțimea a încercat să pătrundă în Piața centrală Taksim, relatează Topwar.

Mai pașnică, dar nu mai puțin relevantă a fost acțiunea ”Marșul Păcii” desfășurată în capitala Poloniei. Potrivit presei locale, în centrul Varșoviei a avut loc un marș anti-război împotriva atragerii Poloniei în conflictul din Ucraina. Acțiunea, la care au participat câteva sute de oameni, a fost organizată de mișcările locale anti-război.

Protestatarii s-au adunat în zona crucii ridicate în memoria generalului Romuald Traugutt din centrul Varșoviei, după care au pornit pe străzile capitalei poloneze până la statuia Micului Insurecționist din Orașul vechi. Pe parcursul marșului, protestatarii au scandat: „Nu este războiul nostru”. Printre altele, manifestanții au cerut stoparea livrărilor de arme și de tehnică militară în Ucraina.

”Astăzi tancurile noastre – Mâine, copiii noștri!”, ”Stop americanizării Poloniei!”, se putea citi pe bannerele purtate de manifestanți.

După cum a remarcat unul dintre organizatorii marșului, politologul polonez Leszek Sykulski, cei prezenți nu sunt de acord cu faptul că Varșovia acordă ajutor militar și financiar autorităților de la Kiev. Tot mai mulți polonezi se pronunță, chiar dacă nu foarte activ deocamdată, pentru renunțarea la furnizarea armelor Ucrainei, temându-se că vor fi implicați direct într-o confruntare militară cu Rusia.

Nu suntem de acord să fim atrași într-un război care nu este al nostru, nu suntem de acord să fim carne de tun, nu suntem de acord cu un sprijin necondiționat și absurd oferit Ucrainei, a declarat Sykulsky reporterilor.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ei, au început să se trezească polonezii? Și în Franța au fost incidente între forțele de ordine și manifestanți. Poliția a tras cu gaze lacrimogene și a folosit bastoane, s-au spart vitrine și mobilier stradal, o dubă și un banner cu simbolul Jocurilor Olimpice au fost incendiate. Cel puțin 15 persoane au fost arestate, iar 7 polițiști au fost răniți. Începe lumea să se dezmeticească din amorțeala în care a zăcut? Păcat că manifestanții nu vor fi luați în seamă. Prea puțini protestează și cred că prea târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2885349