La Kiev, sub Arcul Prieteniei Popoarelor, a început demontarea monumentului dedicat Radei de la Pereiaslavli

Administrația orașului a precizat că demontarea poate dura câteva zile din cauza structurii masive, alcătuite din aproximativ 20 de elemente, relatează TASS.

Serviciile municipale ale Kievului au început să demonteze monumentul dedicat Radei de la Preiaslavli, situat sub Arcul Prieteniei Popoarelor, a anunțat administrația Capitalei.

Rada de la Pereiaslavli – adunarea reprezentanților cazacilor din Zaporojie în frunte cu hatmanul Bogdan Hmelnițki -, a avut loc pe 8 (18) ianuarie 1654 la Pereiaslavli (azi, Pereiaslav – n.r.), unde s-a decis unirea teritoriei Oștirii Zaporojene (denumirea formațiunilor politico-militare ale cazacilor în secolele XVI – XVIII – n.r.) cu Țaratul Rusiei, decizie consfințită prin jurământ de credință față de țar.

Monumentul de sub Arcul Prieteniei Popoarelor reprezintă o compoziție cu mai multe figuri, care înfățișează o scenă din Rada de la Pereiaslavli. În special, lucrarea include statuile lui Bogdan Hmelnițki și ale boierului rus Vasili Buturlin, care, în calitate de ambasador al țarului, a primit jurământului hatmanului.

Potrivit informațiilor publicate pe canalul de Telegram al administrației, demontarea poate dura câteva zile din cauza structurii masive. Compoziția este formată din aproximativ 20 de elemente care cântăresc circa 6-7 tone. După demontare, monumentul va fi predat muzeului aviației.

Arcul Prieteniei Popoarelor a fost instalat la Kiev în 1982 în onoarea ”reunificării Ucrainei cu Rusia” în 1654 și a istoriei lor comune ulterioare. Inaugurarea Arcului a fost dedicată împlinirii a 60 de ani de la întemeierea URSS și a 65 de ani de la Revoluția Socialistă din octombrie. În cadrul demomunizării, obiectul a fost redenumit Arcul Libertății Poporului Ucrainean. Demontarea arcului a fost deja dezbătută în 2015-2017, dar atunci s-a decis păstrarea monumentului din cauza costului ridicat al lucrărilor de demontare. În martie 2024, autoritățile ucrainene au revenit din nou asupra problemei, arcul fiind declarat obiect care nu are statut de monument. Pe 25 aprilie, administrația orașului Kiev a renunțat la demolarea arcului, spunând că cheltuirea semnificativă a fondurilor pentru demontarea acestui obiect „nu este cea mai presantă problemă” pentru Kiev.

Owner

View Comments

  • Câtă josnicie din partea lor, câtă prostie! Au ajuns să lupte cu statuile, că doar așa își mai pot arăta vitejia. Astea sunt ,,victoriile" Ucrainei: demolarea monumentelor și interzicerea culturii ruse. Așteaptă să fie decorați pentru asemenea fapte? În locul statuilor demontate ar putea să-l pună pe Zelenski... împăiat!

Recent Posts

Rusia a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE

Duma de Stat și Consiliul Federației au adoptat o declarație privind suspendarea participării delegației Adunării…

20 de ore ago

Pauza s-a încheiat: majoritatea mondială a ales

Este deja oficial: Iuri Ușakov, asistentul prezidențial rus, în cadrul unei alocuțiuni susținute recent la…

20 de ore ago

BI: Forțele Aerospațiale ale Rusiei au folosit o muniție nouă, capabilă să schimbe cursul conflictului

În iunie, militarii ruși au folosit pentru prima dată noua bombă FAB-3000 M-54, capabilă să…

22 de ore ago

Peskov, detalii despre discuția purtată de Putin și Xi

Orice format de negocieri privind Ucraina este lipsit de perspective fără participarea Rusiei Este ceea…

22 de ore ago

Zaharova, despre refuzul lui Zelenski de a accepta propunerea lui Orban de încetare a focului

Reprezentanta Ministerului de Externe al Rusiei: Vorbele Kievului despre pace sunt doar cuvinte-paravan Toate declarațiile…

23 de ore ago

Douglas Macgregor: ”Acestor vremuri le-a venit sfârșitul”

Macgregor: SUA ar trebui să-l asculte pe Putin și să nu-și impună voința cu forța…

o zi ago

This website uses cookies.