Hot News
SUA au pus miza mare pe prelungirea conflictului ucrainean
24/04
În 2023, Ministerul Culturii a lansat producția pentru 251 de filme naționale
25/04

Au avut loc primele negocieri față în față dintre Rusia și Ucraina privind întoarcerea copiilor

Maria Lvova-Belova/ Foto. RIA Novosti

Reprezentanții Rusiei și Ucrainei au purtat pentru prima dată față în față negocieri cu privire la revenirea copiilor în cadrul familiilor lor. Negocierile s-au desfășurat la Doha, cu medierea autorităților din Qatar. Părțile au convenit că 29 de copii vor reveni în Ucraina și 19 în Rusia, a anunțat Comisarul pentru drepturile copilului de pe lângă președintele Rusiei, Maria Lvova-Belova, relatează Kommersant.

„Pentru prima dată am purtat negocieri față în față cu partea ucraineană și, în urma negocierilor, s-a stabilit o listă cu 29 de copii care trebuie reuniți cu rudele din Ucraina și 19 copii care trebuie reuniți cu familii din Rusia”, a precizat doamna Lvova-Belova (citat conform RIA Novosti). Ea a menționat că partea qatareză a înregistrat aceste liste, dar dacă situația se schimbă, partea rusă va reacționa.

Potrivit Ombudsmanului, informația conform căreia în Rusia s-ar afla 19.500 de copii ucraineni este un fake. Ea a amintit că această informație a apărut în 2022, când linia frontului se modifica în permanență. În martie 2023, Biroul Național de Informații de pe lângă ministerul ucrainean al Integrării a prezentat date referitoare la cei 19.500 de copii, chipurile, aflați pe teritoriul rus.

În ianuarie, împuternicitul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț, a declarat că, de la începutul acțiunilor armate, în Ucraina au revenit 517 copii și 2.828 adulți. În decembrie 2023, Maria Lvova-Belova a anunțat că toți copiii care au fost rupți de rude în toamna anului 2022 din cauza schimbării liniei de front s-au întors în sânul familiilor. Ultima dată când Ombudsmanul rus a vorbit despre încredințarea copiilor familiilor din Ucraina a fost pe 21 martie 2024. Atunci cinci copii au fost predați Ucrainei și unul Rusiei.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că a deportat copii din teritoriile ocupate după intrarea trupelor. Autoritățile ruse susțin că micuții nu au fost deportați, ci evacuați din cauza pericolului care îi amenința. În martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova și președintele Rusiei, Vladimir Putin, calificându-i „prespuși responsabili pentru crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor” din Ucraina. Rusia nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Curtea Penală Internațională de la Haga pot să folosească mandatele de arestare pe post de coif, că la altceva nu sunt bune. Acuzațiile lor și ale Ucrainei nici nu trebuie luate în seamă. Copiii au fost evacuați, nu deportați sau răpiți. Ăștia încurcă varza cu capra! Dar așa se întâmplă atunci când faci bine: trebuie să te aștepți la rău din partea… răilor. Important este ca toții copiii să se întoarcă la familiile lor în siguranță. Arhiepiscopul brazilian Hélder Pessoa Câmara, un susținător al teologiei eliberării, care a făcut muncă socială și politică pentru cei săraci și pentru drepturile omului în timpul regimului militar, spunea: ,,Când dau de mâncare săracilor ei mă numesc sfânt. Când întreb de ce sunt săraci, mă numesc comunist.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979530