SUA au pus miza mare pe prelungirea conflictului ucrainean

După dezbateri prelungite, Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina și a autorizat confiscarea activelor rusești. Documentul trebuie să treacă de aprobarea Senatului înainte de a fi trimis președintelui american Joe Biden pentru a fi semnat. Ce a determinat Camera Reprezentanților să decidă în favoarea Ucrainei? Cum poate reacționa Rusia la confiscarea activelor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care publicația Vzgliad le aduce în atenția cititorilor în cele ce urmează.

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat un ajutor militar în valoare de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina. În cadrul unui vot bipartizan, 210 democrați și 101 republicani au votat pentru, în timp ce 112 republicani au votat împotrivă. Președintele american Joe Biden le-a mulțumit reprezentanților statelor americane pentru această decizie, scrie The Guardian.

Din pachetul total, aproximativ 23 de miliarde de dolari vor fi folosite pentru refacerea stocurilor militare, în timp ce alte 14 miliarde de dolari vor merge către Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, în cadrul căreia Pentagonul cumpără sisteme avansate de armament pentru Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) direct de la contractorii americani din domeniul apărării.

De asemenea, peste 11 miliarde de dolari vor fi folosite pentru a finanța operațiunile militare americane în curs de desfășurare din regiune, pentru a îmbunătăți capabilitățile FAU și pentru a dezvolta cooperarea dintre SUA și serviciile de informații ucrainene. Alte aproximativ 8 miliarde de dolari sunt prevăzute pentru sprijin non-militar, cum ar fi acordarea de asistență autorităților ucrainene în privința „cheltuielilor mărunte”, inclusiv plata salariilor și a pensiilor.

Este demn de remarcat faptul că 10 miliarde de dolari din pachetul total este definit ca un împrumut rambursabil. Acest lucru a fost realizat pentru a-i determina pe unii republicani să accepte documentul.

Senatul a examinat proiectul de lege marți și l-a aprobat, acesta va fi trimis șefului Casei Albe pentru a o semna.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat recent că țara sa va „pierde războiul” fără ajutorul SUA, iar acum și-a exprimat recunoștința față de toți cei care au susținut ajutorul pentru Kiev „și personal față de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pentru o decizie care menține istoria pe calea cea bună”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că noul pachet demonstrează „sprijinul bipartizan continuu” pentru Kiev. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că, „Ucraina poate câștiga cu un astfel de sprijin și o va face”, relatează Sky News.

Cu toate acestea, mai mulți politicieni occidentali au criticat puternic decizia. Marjorie Taylor Green, o republicană cu o poziție dură în privința relației cu Kievul, l-a atacat pe Johnson pe rețelele de socializare, numindu-l un „trădător” al Statelor Unite. „Avem nevoie de un nou președinte al Camerei Reprezentanților”, a subliniat ea.

De asemenea, republicana Victoria Spartz, născută în Ucraina, s-a opus ajutorului: „Nu există nicio promisiune privind securitatea frontierelor SUA în votul de astăzi”. Ea a criticat, de asemenea, faptul că din întregul „fond murdar” de ajutor pentru Ucraina, doar 13,8 miliarde de dolari reprezintă „un fel de ajutor militar direct”.

Influentul miliardar american David Sachs a declarat că prăbușirea Ucrainei este oricum inevitabilă. „61 de miliarde de dolari este linia de fund pentru plățile anuale într-un nou război fără sfârșit”, a afirmat cu încredere acesta. Elon Musk a fost de acord cu el. „Cea mai mare teamă a mea este că nu există o strategie de ieșire din conflict, este doar un război fără sfârșit”, a conchis Musk.

Autoritățile ruse au condamnat cu fermitate noul ajutor militar acordat Kievului. Alocarea de ajutor militar american Ucrainei reprezintă o sponsorizare directă a activităților teroriste, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a numit Ucraina drept o „companie militară privată” antirusească și a declarat că situația nu va duce decât la creșterea numărului de victime.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat decizia ca fiind rusofobă, pe canalul său de Telegram, și a urat SUA „să plonjeze” cât mai curând într-un nou război civil, care va duce la dezintegrarea țării. SUA forțează Ucraina să lupte până la ultimul ucrainean, a declarat președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

Bloggerul ucrainean independent Anatoli Șarii a scris că Zelenski a prezentat acest lucru drept „marea sa victorie”. „Acum Zelenski nu va mai putea spune: «Am pierdut pentru că nu ați votat». Ați votat. Să câștigați. Ultimul pachet înainte de alegerea președintelui Statelor. Poate chiar ultimul”, a scris bloggerul pe canalul său de Telegram.

Cu toate acestea, Reuters, citând un oficial anonim de la Casa Albă, a raportat deja că administrația Biden finalizează următorul pachet de ajutor pentru Ucraina, astfel încât să poată anunța o nouă tranșă de ajutor imediat după ce actualul proiect de lege se va concretiza.

Camera Reprezentanților a votat, de asemenea, un alt proiect de lege care ar permite confiscarea activelor rusești înghețate în SUA în favoarea Ucrainei. Este vorba despre aproximativ cinci miliarde de dolari. În total, 360 de congresmeni au votat în favoarea inițiativei, iar 58 au votat împotrivă.

SUA vor răspunde pentru decizia de confiscare a proprietății Rusiei, Moscova va lua măsuri care corespund intereselor sale fără limită de timp, a promis purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

În total, de la începutul operațiunii speciale rusești, SUA au trimis Ucrainei arme, echipamente, asistență umanitară și alte tipuri de ajutoare în valoare de aproximativ 111 miliarde de dolari.

Este de remarcat faptul că principala condiție pentru noile livrări de arme către Kiev din partea țărilor NATO a fost adoptarea unei legi dure de mobilizare în Ucraina pentru a compensa pierderile forțelor sale armate, a relatat TASS citând o sursă diplomatică de la Bruxelles.

„Sunt două aspecte aici. În primul rând, această asistență nu va schimba în mod fundamental cursul operațiunii militare speciale (SVO) sau realizarea finală a tuturor obiectivelor noastre. Mult mai mult s-a alocat Ucrainei de la începutul SVO, iar Rusia continuă să avanseze în mod constant și să elibereze din ce în ce mai mult teritoriu. Așadar, acest lucru nu va face decât să întârzie pentru o vreme conflictul, din care însăși Ucraina, ai cărei cetățeni rămân pe câmpul de luptă, va pierde în primul rând”, a declarat Konstantin Dolgov, vicepreședinte al Comitetului pentru politică economică al Consiliului Federației și fost adjunct al ambasadorului rus la ONU.

„Al doilea aspect este că, fără îndoială, o parte semnificativă a acestui ajutor va rămâne în interiorul Statelor Unite. Acesta este motivul pentru care, de fapt, mulți republicani au susținut pachetul. Acestea sunt comenzi suplimentare pentru complexul militar-industrial american, pentru marile corporații și pentru angajații acestora, pe care democrații trebuie să îi «alinte» înainte de alegerile prezidențiale pentru a încerca să îl mențină pe Biden în funcție. O parte din acest ajutor va fi deturnat la Washington, o parte la Kiev. Iar în practică, o parte relativ mică va ajunge în prima linie”, a explicat acesta.

„Dar, de fapt, nu există nimic bun în ceea ce privește alocarea ajutorului în sine, acest lucru evidențiază încă o dată că Statele Unite sunt în favoarea unei confruntări continue cu Rusia. Și de aceea trebuie oricum să ne grăbim. Ajutorul este conceput pentru următorul an și jumătate. Înseamnă că în tot acest timp trebuie să rezolvăm sarcinile militar-operative în zona SVO astfel încât să fie neutralizat complet efectul livrării de arme către Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat parlamentarul.

„În ceea ce privește posibila confiscare a bunurilor, este vorba de un banditism economic din partea Statelor Unite. Și pot să spun: se elaborează deja măsuri de represalii – în ceea ce privește activele companiilor americane și ale altor companii occidentale din Rusia. Vom răspunde cu siguranță în mod adecvat și cu greutate. Vă avertizez: afacerile occidentale cu siguranță nu vor beneficia de pe urma acestei situații”, a subliniat senatorul.

„Situația este următoarea: ambele partide au o majoritate de oameni care se tem că Ucraina și regimul lui Zelenski sunt într-adevăr amenințate de o catastrofă geopolitică. Și nu pot fi menținute pe linia de plutire decât prin noi infuzii. În plus, SUA sunt amenințate de o catastrofă geopolitică de amploare pe trei fronturi: Ucraina, Israel și Taiwan. Tocmai din acest motiv cazurile respective au fost combinate, pentru a preveni destrămarea proiectelor de politică externă ale Washingtonului”, a explicat Vladimir Vasiliev, cercetător principal la Institutul pentru studiul Statelor Unite și Canadei al Academiei de Științe din Rusia.

„În acest caz, situația politică internă a devenit ostatica situației de politică externă. Dacă SUA reușește cel puțin să-și mențină sau să-și îmbunătățească pozițiile pe toate cele trei fronturi, va oferi administrației Biden un atu foarte puternic în alegeri. Astfel, democrații intenționează să intre din nou la Casa Albă în toamna acestui an”, a evidențiat cercetătorul.

„Tocmai de aceea, Occidentul nu va abandona Ucraina, cel puțin nu acum. Nu sunt sigur în ceea ce privește planurile de sprijin masiv sau încercările de a împinge trupele rusești înapoi la granițele Ucrainei din 1991, dar este clar că infuziile de bani vor continua. În plus, trebuie să fim pregătiți pentru o implicare sporită a Occidentului în confruntarea cu Rusia. Nu este o coincidență faptul că aceștia cresc numărul de instructori militari în Ucraina”, a adăugat expertul.

„În acest context, Moscova, Teheranul și Beijingul trebuie să înțeleagă că se află împreună în opoziție față de acest «zid» construit de SUA în Ucraina, Orientul Mijlociu și Asia. Două regiuni sunt deja puncte fierbinți. Ceva similar ar putea izbucni și în Taiwan în viitorul apropiat. Dar Occidentul, prin ridicarea acestui «zid», formează de fapt un «contrazid». Așadar, Rusia, China și Iranul trebuie să înțeleagă clar cum să joace împreună această carte”, a mai subliniat analistul. 

Owner

View Comments

  • I-au mai aruncat lui Zelenski niște mărunțiș, că din tot acel ajutor militar de 60,8 miliarde de dolari o mare parte din ei se întorc în Statele Unite, pentru susținerea industriei de armament. Biden vrea cu disperare să prelungească conflictul până la alegerile din toamnă, așa că întinde acest balamuc ca pe o praștie. Doar că ar trebui să facă și o statistică în toamnă, să vadă câți ucraineni au murit pentru acei dolari și dacă va mai exista Ucraina. Dezaxații de la Washington nu vor dori niciodată pace într-un război în care sunt direct implicați și interesați, indiferent că e în Ucraina sau în altă parte a lumii. Mă întreb dacă se droghează sau sunt demonizați.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

6 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

8 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.