Militarii ruși vor lua măsuri de răspuns la posibila desfășurare de arme nucleare americane în Polonia, a declarat secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.
„Firește că militarii vor analiza situația dacă se va întâmpla acest lucru. Eu cred că în orice caz vor întreprinde toate măsurile de răspuns necesare pentru a garanta securitatea noastră”, a spus reprezentantul Kremlinului, comentând declarația președintelui polonez, Andrzej Duda, potrivit căreia Varșovia este gata să desfășoară pe teritoriul țării arme nucleare americane.
Zaharova: Armele nucleare americane,țintă legitimă
Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat, la rândul ei, că, dacă în Polonia vor fi amplasate arme nucleare americane, ele vor deveni ținte legimite pentru distrugere în situația unui conflict militar direct cu NATO.
În opinia diplomatului, Varșovia „se străduiește într-un mod maniacal să atragă și mai multă atenția militarilor planificatori din Statul Major al Rusiei”. Ea a calificat declarațiile președintelui Duda drept „provocatoare” și a subliniat că politica ”profund ostilă față de Rusia” promovată de statul polonez „conduce la faptul că în propria noastră planificare militară abordăm Polonia cu o atenție aparte”.
După cum precizează Gazeta.ru, pe 22 aprilie, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că Varșovia este pregătită să desfășoare pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite „pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO”, în cadrul programului Nuclear Sharing.
În aceeași zi, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a apreciat că Occidentul se află la limita unei ciocniri militare directe între puteri nucleare. Într-un discurs pronunțat la Conferința pentru neproliferare organizată la Moscova, el a subliniat că sistemul de control al armelor, dezarmării și neproliferării nucleare este în criză, ceea ce reflectă o degradare profundă și fără precedent în domeniul securității internaționale.
În octombrie 2023, Lavrov a declarat că Rusia a fost forțată să recurgă la „măsuri compensatorii” ca răspuns la desfășurarea de către SUA de arme nucleare în Europa.
Programul Nuclear Sharing permite Statelor Unite să-și amplaseze armele nucleare în țările NATO care nu dețin astfel de arme. Prin urmare, în Europa și Turcia există 100 de arme nucleare tactice. Iar șase baze din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia stochează focoase cu o putere de 0,3 până la 50 de kilotone pentru bombe B61-3 și B61-4.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
SUA nu face decât să instige statele occidentale împotriva Rusiei. Sub falsul slogan cum că Rusia va ataca țări membre NATO, iar aceste țări au la conducere nulități planetare, Statele Unite amplasează arme nucleare în toată Europa. Rusia nu are interesul să atace o țară membră NATO, însă propaganda americană induce ideea că acest lucru este iminent. Așa se provoacă teama și sentimentul anti-rusesc. SUA ar dori să lupte cu Rusia, dar prin intermediul altor state. Pentru că niciodată o putere nucleară, cum este SUA, nu va lupta împotriva altei puteri nucleare, cum este Rusia. Va găsi întotdeauna o țară de sacrificiu, care are la conducere un personaj lipsit de discernământ. SUA nu va apăra niciodată pe nimeni pe baza unui tratat, ele apără în funcție de interesele ei. Între Ucraina și Israel, ambele țări nefiind membre NATO, Statele Unite apără Israelul. Cunoscătorii știu de ce. Recent, Stoltenberg a solicitat țărilor membre NATO să trimită Ucrainei sisteme Patriot. Premierul polonez, Donad Tusk, nu este dispus să trimită argumentând că: ,,Nu avem suficiente sisteme Patriot pentru a le putea oferi în acest moment. Nimeni nu se așteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat în prima linie, toți înțeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spațiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele rusești." Noi avem patru sisteme Patriot în dotare, dar este operațional doar... unul. Probabil că îl vom trimite pe acela Kievului (ca niște slugi ascultătoare ce suntem), pentru că Stoltenberg vine cu propunerea ca țările care trimit sisteme Ucrainei, au posibilitatea ulterior să-și completeze stocurile cu altle pe care, bineînțeles că le vor cumpăra din SUA. Da, am uitat să precizez că sistemele trimise Kievului vor fi donate, nu vândute. Așa că, din banii tuturor țărilor idioate care vor dona aceste sisteme se vor cumpăra altele, vărsând miliarde de dolari în buzunarul Americii. Ingenios, nu? Arme nucleare, sisteme Patriot și diverse armamente sunt băgate pe gât țărilor membre NATO de către SUA. Cum să nu te îmbogățești?