Partidele de opoziție din Republica Moldova au format un bloc electoral
22/04Filme din șapte țări, în programul Festivalului de Film BRICS de la Moscova
22/04Fără GNL-ul rusesc, UE se va confrunta cu un „șoc energetic”
UE vrea să reducă achizițiile de GNL rusesc, dar o reducere drastică va deveni o „provocare” pentru Europa, este convinsă Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER). Publicația Berliner Zeitung informează că, potrivit estimărilor ACER, Europa „se va confrunta cu un șoc energetic” dacă importurile de GNL rusesc vor fi stopate.
În opinia Agenției, Uniunea Europeană trebuie să țină cont în planurile ei de faptul că, la sfârșitul anului, vor înceta livrările de gaze prin conducte din Rusia. Dar sistemul energetic al continentului nu va putea, pur și simplu, să facă față opririi simultane a livrărilor de GNL. „Reducerea importurilor de GNL din Rusia ar trebui să fie treptată”, subliniază ACER în raportul său.
După izbucnirea conflictului din Ucraina și limitările impuse la livrările prin conducte din Rusia, ponderea GNL-ului a crescut. În 2023, această cotă a reprezentat 16% din totalul GNL-ului achiziționat, Rusia devenind al doilea cel mai mare furnizor de gaz lichefiat din Europa. Creșterea față de 2021 a fost de 40%. În cifre absolute, Rusia a livrat în Uniunea Europeană 15,5 milioane de tone de GNL în 2023.
„GNL-ul rusesc este importat în principal de Franța, Spania și Belgia”, continuă Berliner Zeitung. După aceea, gazul este vândut Germaniei și altor țări din Europa Centrală. Împotriva acestei scheme se pronunță un grup de țări, care solicită „interzicerea imediată și totală a gazului lichefiat rusesc”: Suedia, Finlanda, Letonia, Estonia, Lituania.
Ziarul german subliniază că planul de interzicere a GNL-ului rusesc propus de aceste țări va fi analizat săptămâna viitoare, dar „pentru implementarea unei astfel de măsuri este necesară unanimitatea statelor membre”.
Noul raport ACER avertizează, de asemenea, că, ”începând de anul viitor, Ucraina nu mai vrea să livreze gaz rusesc în UE”. Potențial, acest lucru înseamnă că UE nu va mai primi 13,6 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia, adică aproximativ 4% din consumul total al UE.
1 Comment
Sun țări conduse de impotenți intelectuali, care își năpăstuiesc poporul și își vor distruge propria economie. Nici un șoc energetic nu-i va trezi la realitate, pentru că în loc de creier au paie.