Dintre țările europene, Italia a devenit în ianuarie anul curent, pentru prima dată din iulie 2014, principalul exportator de vinuri în Rusia, informează RIA Novosti, citând datele statistice europene.
Astfel, în ianuarie anul curent, Italia a livrat în Rusia vin în valoare de 19,8 milioane de euro, ceea ce i-a permis să ocupe, la nivelul UE, primul loc după volumul exporturilor la această categorie de băuturi și să depășească Letonia. Ultima dată, Italia s-a situat pe prima poziție în iulie 2014, statutul de lider cât de cât stabil pierzându-l încă de la sfârșitul anului 2011.
Roma a fost prima și în februarie, livrănd Moscovei vin în valoare record de 27,3 milioane de euro. Locul doi a revenit Letoniei, cu 7,8 milioane de euro, urmată de Lituania, cu 7,6 milioane de euro. Locurile următoare au fost ocupate de Spania (3,1 milioane de euro), Germania (2,9 milioane de euro) și Portugalia (1,4 milioane de euro). În același timp, pentru prima dată în aproape un an și jumătate (17 luni), Rusia a cumpărat un lot de vin din Croația – pentru 41.000 de euro.
Într-un an, din februarie 2023 până în februarie 2024, cea mai mare creștere a vânzărilor de vin în Rusia a fost înregistrată de Italia, de 2,52 de ori, urmată de Portugalia, de 2,47 ori, Germania, de 2,3 ori și Polonia, de 2,25 ori (până la 6,9 milioane de euro pentru luna februarie).
În total, la sfârșitul lunii februarie 2024, Rusia a cumpărat vin din UE în valoare de 58 de milioane de euro. Dintre acest total, 47% au revenit Italiei, 13,3% Letoniei și 13% Lituaniei. Și pe tot anul 2023, volumul exporturilor de vin în Federația Rusă s-a ridicat la 809 milioane de euro, din care 43% au venit din Letonia, 24% din Lituania și 20% din Italia.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Comerțul este pentru țările deștepte, sancțiunile sunt aplicate doar de țările-colonii slugarnice tip România. Valeții noștri de la conducere se tem să încalce sancțiunile, că altfel vor fi certați de Ursula și Biden și își vor pierde funcțiile. Italia, Germania, Țările Baltice au în vedere interesul lor nu al altora. Noi putem doar repeta ceea ce a scris poetul Alexandru Vlahuță: ,,Vai, nenorocită țară, rele zile-ai mai ajuns!"