„Avem nevoie de astfel de mașini cât mai repede posibil, cât mai multe și cât mai ieftine posibil”. Este declarația cheie făcută de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, după ce i-au fost prezentate ultimele noutăți din domeniul roboticii militare (în imagine). Dezvoltatorii, inginerii și producătorii de roboți pentru diferite misiuni au primit un semnal clar: trupele așteaptă aceste produse, iar orice întârziere de livrare nu va ajuta trupele să obțină victoria în operațiunea militară specială.
Despre importanța roboților de luptă a vorbit pentru mk.ru expertul militar Aleksei Leonkov, redactorul revistei ”Arsenalul Patriei”:
A.Leonkov: – Ne ocupăm de mult de sisteme robotizate. Dar operațiunea militară specială a fost cea care ne-a arătat în ce direcție trebuie să mergem. În unele conflicte, cum ar fi în Siria, am folosit fragmentar sisteme terestre. În schimb, am folosit activ aparate de zbor fără pilot. Acolo au fost alte acțiuni militare care nu seamănă absolut deloc cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Aici, Forțele Armate ale Ucrainei dispun de numeroase mijloace de distrugere, de aceea sunt necesare sisteme care pot duce la îndeplinire misiunile stabilite în condiții de contracarare puternică din partea inamicului.
– Ce tehnică i-a fost prezentată lui Șoigu?
A.Leonkov: – Sisteme robotizate terestre, în special multifuncționale. Se mai numesc și platforme robotice. Este atunci când pe baza unui șasiu – pe șenile sau pe roți – se creează o platformă ce poate îndeplini mai multe misiuni în același timp, în funcție de modulele instalate pe ea.
Ar putea fi vorba, de exemplu, de o platformă de luptă, un robot de sprijin de foc echipat cu un lansator de grenade automat, o mitralieră grea sau chiar un tun automat de 30 mm.
Sau poate funcționa ca sistem de recunoaștere, sistem de contra-baterie, dacă pe platformă se pune un radar și este dusă mai aproape de pozițiile inamice. Iar grație dimensiunilor ei mici, un astfel de „cercetaș” poate fi ușor camuflat la sol.
O altă direcție este utilizarea transportului robotizat în sistemul de sprijin logistic pentru trupe: pentru a transporta muniție, apă, alimente în prima linie, fără a risca viața oamenilor care se ocupă de așa ceva.
Și încă una dintre misiunile principale este evacuarea unui soldat rănit în așa-numita „ora de aur”, astfel încât să i se asigure îngrijiri medicale calificate și, astfel, să crească șansele de salvare.
Unele dintre platformele arătate ministrului au fost deja testate. El a spus că trupele au nevoie de aceste sisteme. Este nevoie de multe. Dacă robotul confirmă abilitățile și caracteristicile declarate, atunci Ministerul Apărării va cumpăra un astfel de sistem după o procedură simplificată, pentru a nu întârzia procedurile birocratice.
– Pregătirea tehnică și științifică ne permite să fim la înălțime pe partea de robotică? Avem și microelectronice?
A.Leonkov: – Trecem complet la componente produse pe plan intern. Principala cerință pentru o armă este că trebuie să conțină numai componente autohtone. Pentru că dacă sunt componente „de dincolo”, atunci este un sistem vulnerabil: dacă livrarea de piese se oprește, sistemul nu mai funcționează.
– Putem spune că roboții reprezintă cu adevărat o direcție de perspectivă în dezvoltarea domeniului militar?
A.Leonkov: – Sistemele robotizate, inclusiv dronele, au devenit deja o componentă importantă a luptei cu arme combinate ca mijloace auxiliare care facilitează îndeplinirea misiunilor de luptă. Nu este arma principală, precum tancurile sau artileria, ci una auxiliară, dar totuși destul de eficientă.
În același timp, aceleași drone, muniții de înaltă precizie funcționează împotriva țintelor punctuale. Alte arme – rachete sau bombe – pot lovi mai multe ținte deodată. De aceea, se pune întrebarea: ce e mai ieftin – să arunci în inamic cu drone FPV sau să trimiți, totuși, o divizie de tancuri pentru a străpunge liniile apărării. Eu, spre exemplu, prefer varianta a doua.
Da, se aduc modificări în planurile de dezvoltare a tehnicii de luptă, pentru că am înțeles că acel concept de armament care a existat trebuie schimbat. Noua tehnologie trebuie să contracareze amenințările care au fost identificate acum. De exemplu, aceleași tancuri rămân cele mai puternice arme ale forțelor terestre, dar conceptul de utilizare a lor trebuie să treacă printr-o regândire și o modernizare corespunzătoare. Pentru ca un tanc să poată face față tuturor tipurile de presiune de luptă exercitate asupra lui și să provoace daune ireparabile inamicului. Iar roboții de luptă vor fi la îndemână, că au și ei misiuni destule.
Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…
Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…
Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…
Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…
Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…
Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…
This website uses cookies.
View Comments
Da, arta războiului este ridicată la un alt nivel. Cel mai mare avantaj în folosirea roboticii militare este că se reduc considerabil victimele în rândurile armatei ruse. Asta contează cel mai mult. Armamentul distrus se poate înlocui cu altul, dar viața unui singur om nu poate fi înlocuită cu nimic. Succes în fabricarea sistemelor robotizate pentru armată!