A fost fundamentată ilegalitatea cedării Crimeii către RSS Ucraineană

Ilegalitatea transferării, în 1954, a Peninsulei Crimeea către RSS Ucraineană este fundamentată, nu mai rămâne decât adoptarea hotărârilor judecătorești și politice, a declarat pentru RIA Novosti șeful parlamentului Republicii Crimeea, Vladimir Konstantinov.

Un proiect de lege privind recunoașterea caraterului invalid și ilegal al deciziei de a transfera regiunea Crimeea din Federația Rusă (RSFSR) în RSS Ucraineană a fost depus în Duma de Stat în luna martie. Proiectul precizează că decizia de alipire a Peninsulei la Ucraina sovietică nu are putere juridică, deoarece a fost luată cu încălcarea Constituțiilor RSFSR și URSS.

„Grupul de lucru din Parlamentul Crimeii, format din experți și avocați, a fundamentat ilegalitatea acelei decizii de a transfera Peninsula Crimeea către RSS Ucraineană, nu mai rămâne decât să fie luată o hotărâre judecătorească și politică”, a spus Konstantinov.

Potrivit acestuia, scoaterea Crimeii din RSFSR în 1954 a provocat consecințe geopolitice grave și, prin urmare, este foarte important ca decizia să fie recunoscută drept ilegală și penală.

La 19 februarie 1954, Prezidiul Sovietului Suprem al URSS a emis un decret privind transferul Regiunii Crimeea din componența RSFSR în componența RSS Ucraineană. Două luni mai târziu, pe 26 aprilie, documentul a devenit lege a URSS și a intrat în istorie drept cedarea Crimeii Ucrainei.

După cum a declarat, în septembrie anul trecut, Serghei Trofimov, copreședintele grupului special de lucru și șeful comisiei legislative a Parlamentului Crimeei, pentru RIA Novosti, , Prezidiul Sovietului Suprem al URSS, la emiterea decretului privind transferul Crimeii din componența RSFSR în componența RSS Ucraineană, a făcut referire la un document inexistent – o reprezentare comună a prezidiilor Consiliilor Supreme ale celor două republici.

Potrivit acestuia, în procesul de transfer al Crimeii în componența RSS Ucraineană, au fost grav încălcate bazele juridice a trei constituții: URSS, RSFSR și RSS Ucraineană. De asemenea, nu au fost respectate procedurile administrative și economice și nu au fost prescrise garanții ale drepturilor crimeenilor.

Trofimov a adăugat că procedura de transfer a peninsulei presupunea organizarea, mai întâi, a unui referendum în cadrul Federației Ruse (RSFSR), ceea ce nu s-a făcut, nimeni nu a cerut părerea populației republicii. În plus, un referendum privind alipirea Crimeii trebuia convocat inclusiv în RSS Ucraineană, ceea ce nu s-a făcut.

Crimeea a redevenit regiune rusă în martie 2014, în urma unui referendum organizat după lovitura de stat din Ucraina. 96,77% dintre alegătorii din Republica Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea reunificării cu Rusia. Ucraina consideră Peninsula propriul său teritoriu, dar ocupat temporar. Moscova a declarat în repetate rânduri că locuitorii Crimeii au luat decizia în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU. Potrivit lui Vladimir Putin, problema Crimeii este complet închisă.

Owner

View Comments

  • Decizia greșită a lui Hrusciov trebuia reparată. Asta doar spre știință lui Zelenski și tuturor celor care-i susțin ideea. Pentru că poporul rus nu avea nevoie de hotărâri judecătorești, fiindcă știa că Peninsula Crimeea aparține Rusiei, e pământ rusesc. Krîm naș!

Recent Posts

Interviul acordat de șeful MAE rus, Serghei Lavrov, postului de televiziune Sky News Arabia (I)

Întrebare: - Din capitala Rusiei, de la Moscova, vom discuta cu ministrul Serghei Lavrov. Vă…

8 ore ago

La Harkov a fost demontat monumentul închinat eroilor din romanul lui Ilf și Petrov „12 scaune”

La Harkov au fost demontate sculpturile eroilor din legendarul roman „Douăsprezece scaune” scris de scriitorii…

12 ore ago

MAE rus a exclus participarea Rusiei la „summiturile de pace” privind Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat negativ la declarația…

17 ore ago

Militarii ruși au distrus un transport naval de muniție occidentală adusă în Ucraina

Militarii ruși au anunțat că a fost lovită o navă încărcată cu rachete și alte…

17 ore ago

Un prezentator TV din Lituania a cerut să fie împușcații părinții pentru cântece rusești

Prezentatorul televiziunii publice lituaniene, Algis Ramanauskas, a venit cu ideea de a-i împușca pe părinții…

18 ore ago

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

2 zile ago

This website uses cookies.