Categories: România - Rusia

În România, cu ocazia Zilei Cosmonauticii, au fost depuse flori la bustul lui Iuri Gagarin

La ceremonie a luat cuvântul și ambasadorul Indiei în România, Rahul Șrivastava, care a subliniat cooperarea fructuoasă dintre India și URSS în explorarea spațiului și a mulțumit Rusiei pentru ajutorul acordat în acest domeniu, transmite TASS.

Ceremonia de depunere de flori la bustul primului cosmonaut al lumii, Iuri Gagarin, a avut loc, cu ocazia Zilei Cosmonauticii, în Parcul ce poartă numele Regelui Mihai I al României (fostul parc Harastrau).

Bustul lui Iuri Gagarin/Foto: Vești din Rusia

„Succesele URSS și ale Federației Ruse în domeniul cosmonauticii sunt binecunoscute și suntem pe bună dreptate mândri de ele”, a spus Elena Kopnina, însărcinat cu afaceri al Federației Ruse în România. „Am colaborat cu multe țări în cercetările spațiului cosmic și, aflându-mă pe pământ românesc, nu pot să nu-mi amintesc „despre cosmonautul român Dumitru Prunariu, care a zburat în spațiu împreună cu Leonid Popov în 1981, iar apoi a activat ca ambasador al României în Rusia. Anul acesta sărbătorim și cea de-a 40-a aniverase a zborului spațial al echipajului sovieto-indian”.

La ceremonie a vorbit și ambasadorul Indiei în România Rahul Șrivastava. El a remarcat cooperarea fructuoasă dintre India și URSS în explorarea spațiului și a mulțumit Rusiei pentru asistența acordată în acest domeniu.

Angajații ambasadelor Federației Ruse, Indiei, Belarusului și Azerbaidjanului, precum și ai companiei Petrotel-Lukoil și Asociației de prietenie româno-ruse au depus coșuri și buchete de flori la bustul lui Gagarin. Bustul din bronz al sculptorului Aleksei Leonov a fost instalat în principalul parc al Bucureștiului, în 2019.

Cu ocazia Zilei Cosmonauticii, Ambasada Rusiei în România a planificat să organizeze vizionarea, în două cinematografe ale capitalei, filme despre contribuția URSS și a Rusiei la explorarea spațiului cosmic și despre primele zboruri ale cosmonauților sovietici. Cu toate acestea, autoritățile române au reziliat în ultimul moment contractele de închiriere a sălilor de cinema, numind filmele rusești „evident produse cinematografice de propagandă”.

Cunoscutul jurnalist român, Dan Tomozei, a numit, pe blogul său, această decizie drept „o manifestare de cenzură” . „Filmele rusești au infinit mai puțină propagandă decât filmele americane”, a menționat el, subliniind că „accesul la cultură nu ar trebui limitat din cauza opiniilor politice”.

Ambasada Rusiei a făcut cunoscut că proiecția filmelor pentru Ziua Cosmonauticii totuși va avea loc în continuare, anunțând noi date pentru proiecții la Clubul Rus de pe lânga misiunii diplomatice ruse.

Elena Kopnina, însărcinatul cu afaceri al Federașiei Ruse în România/ Foto: Ambasada Rusiei din București

Ambasadorul Indiei în România, Rahul Șrivastava/ Foto: Ambasada Rusiei din București
Owner

View Comments

  • Am văzut mai multe imagini pe site-ul Ambasadei Federației Ruse și regret enorm că Excelența Sa, domnul Valery Kuzmin, a plecat ieri la Moscova în urma decesului soției și a încheierii activității diplomatice de la noi. A fost întotdeauna prezent la toate manifestările organizate de Ambasadă. Ne va lipsi. Este de apreciat gestul frumos de a comemora Ziua Cosmonauticii prin depunerea de flori la bustul primului cosmonaut al lumii, Iuri Gagarin. (Bustul de bronz realizat de sculptorul Aleksei Leonov îmi place foarte mult!) Decizia Ralucăi Turcan de a interzice difuzarea celor două filme rusești la cele două cinematografe din capitală mi se pare absurdă, chiar idioată. Pentru cineva care a obținut o diplomă în rusă comercială la Institutul Pușkin din Moscova este de-a dreptul rușinos să manifeste o astfel de atitudine. A devenit brusc rusofobă, își șterge din CV școlarizarea de la Moscova? Pe cine vrea să impresioneze cu cenzurarea filmelor? Aș pune asta pe seama inculturii și a slugărniciei. Ce legătură are cultura cu războiul din Ucraina, mai ales că noi nu suntem în război cu Rusia? I-a ordonat stăpânii să devină rusofobă? Să i se tragă de la numeroasele operații estetice? Ce urmează? Vrea să interzică citirea scriitorilor ruși, ascultarea muzicii rusești, a desenelor animate ,,Masha și Ursul"? Naziștii au procedat așa. Ar fi bine să citească articolul domnului Dan Tomozei, poate se prinde ceva de ea. Oricum, prin decizia luată și-a arătat adevărata ei cultură și valoare: adică zero! În prostia ei nu a realizat că a făcut publicitate gratuită acestor filme. Interzicerea lor are efect de bumerang, așa cum le au și sancțiunile sinucigașe impuse Rusiei de Occident. Acum mai multă lume va dori să le vizioneze. Cu toată cenzura doamnei Turcan vom reuși cumva să vedem aceste filme. Această femeie este Ministrul Culturii? Ea n-are nici o legătură cu... cultura, poate doar cu cea de salată!

Recent Posts

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

2 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

5 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

5 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

6 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

7 ore ago

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea…

21 de ore ago

This website uses cookies.