Dependența economiei ruse de export, la cel mai scăzut nivel din anii ’90

S-a reușit redirecționarea livrărilor externe spre piața internă

La sfârșitul anului 2023, ponderea exporturilor în structura economiei ruse a atins, conform statisticilor, un minim record de la mijlocul anilor ’90 – 23%. În condiții de sancțiuni, cererea internă devine mult mai importantă, spun experții.

Ponderea exporturilor de bunuri și servicii în PIB-ul Rusiei a atins, în 2023, cel mai scăzut nivel cel puțin din 2011 (începând din acel an, PIB-ul este calculat după o metodologie modificată – cu adăugarea așa-numitei rente convenționale rezidențiale și a cheltuielilor pentru sisteme de armament, care au crescut PIB-ul nominal cu 7–9% comparativ cu metoda anterioară), reiese din datele Rosstat analizate de publicația RBC. Potrivit statisticilor Rosstat (din 2011 – conform noii metodologii), ponderea exporturilor a devenit minimă de când se fac asemenea măsurători, adică din 1995.

În 2023, exporturile au asigurat 23,3% din PIB, comparativ cu 27,7% în 2022, a precizat Rosstat. Ponderea medie în 2011–2022 a fost de 27,5%. Potrivit Băncii Rusiei, în 2023, exporturile de bunuri și servicii s-au ridicat la 465,4 miliarde de dolari – cu 27% mai puțin decât în 2022. Din total, exportul de mărfuri reprezintă 424 de miliarde de dolari.

Ca urmare a redresării parțiale a importurilor, exportul net (diferența dintre exporturi și importuri este o componentă directă a formulei PIB) a constituit 4,3% din structura PIB – cea mai mică valoare din 1997, conform datelor Rosstat. În 2023, importurile și-au revenit de la 15% în 2022 (un minim istoric) la 19%, deși s-au situat constant peste 20% în 2011-2021.

De ce a scăzut ponderea exporturilor?

După cum explică Banca Centrală, exporturile rusești de bunuri în 2023 au scăzut în principal din cauza scăderii valorii livrărilor de materii prime minerale, pe fondul înrăutățirii conjuncturii mondiale a prețurilor. Potrivit Fondului Monetar Internațional, în 2023 prețul mediu al petrolului pe piața mondială (prețul mediu spot pentru țițeiul Brent, WTI și Dubai Fateh) a fost de 80,6 dolari/baril, cu 16% mai mic decât în 2022. În 2023, ponderea produselor minerale (în principal hidrocarburi) în valoarea exporturilor rusești a scăzut la 61% față de 66% în 2022 (dar în 2021 a fost de 56%), reiese din datele Serviciului Vamal Federal. În 2011–2014, ponderea produselor minerale în exporturile rusești a depășit 70%.

În cazul Rusiei, raportul export/PIB poate fi foarte volatil, deoarece exporturile rusești depind în mare măsură de hidrocarburi, spune expertul Dmitri Kuznețov. Reducerea ponderii exporturilor în PIB la un minim record este rezultatul atât al schimbărilor normale de pe piață, cât și al restricțiilor impuse prin sancțiuni, adaugă Aleksandr Firanciuk, cercetător senior la RANEPA. Astfel, Uniunea Europeană susține că, în 2021, sancțiunile ei au acoperit 61% din importurile din Rusia în UE sau 95 de miliarde de euro. „Restricțiile externe au condus la necesitatea redirecționării mărfurilor către piețe neutre și la pierderea unor exporturi. Redirecționarea a presupus acordarea de reduceri, care, deși au tendința de scădere, nu au dispărut complet”, subliniază Firanciuk.

De remarcat este exportul de gaze rusești în UE, care în 2022 a reprezentat aproximativ 8% din totalul exporturilor rusești, a scăzut semnificativ în 2023, spune Firanciuk. Din mai multe motive: aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream, reducerea tranzitului prin Ucraina și planul Uniunii Europene de a se îndepărta de gazul rusesc. În plus, după ce țările G7 au înăsprit restricțiile la importul de diamante rusești, Ministerul de Finanțe a început să cumpere diamante de la ALROSA pentru Gokhran (cu intenția de a le vinde când condițiile pieței vor permite). În 2021, diamantele au reprezentat aproximativ 1% din exporturile rusești.

În privința petrolului rusesc, conform estimărilor agenției Argus (citată de Interfax), în februarie țițeiul marca Brent, din Marea Nordului a costat 83,9 dolari/baril, prețul pentru Ural stabilit pe baza FOB (preț cu expediere în porturile rusești, fără costul transportului suplimentar) a fost de 66,3 dolari/baril.

În acest context, guvernul rus în martie a majorat retroactiv de la 1 ianuarie de la 15 la 20 de dolari discountul administrativ pentru Brent, care stabilește costul minim al petrolului rusesc pentru plata taxelor fiscale. Acest lucru va permite lucrătorilor petrolieri să plătească mai puține impozite, deoarece cel puțin pentru ianuarie și februarie ei își fac calculele pe baza valorii „Urals FOB + transport, dar nu mai mult de 2 dolari”, care devine mai mare decât „Brent minus 20 dolari”, și trebuie luată drept bază la calcularea impozitelor, interpretează Interfax.

Ce se va întâmpla cu ponderea exportui?

Institutul „Gaidar” se așteaptă ca ponderea exporturilor în PIB să rămână aproximativ la același nivel, poate cu o tendință ascendentă, estimează Kuznețov. Dar dacă presiunea sancțiunilor se intensifică, acest lucru ar putea duce la o creștere a reducerilor de preț la mărfurile rusești. „În acest caz, putem anticipa o scădere cu o posibilitatea unei tendințe descendente a ponderii exporturilor în PIB”, spune expertul.

Tendinţa pe termen lung a ponderii exporturilor în PIB va fi determinată de dinamica confruntării sancţiunilor, este de părere el.

Owner

View Comments

  • Lumea vede o Rusie renăscută, înfloritoare. Mulți o invidiază. Dar ce-i pasă Rusiei?

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

15 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

17 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

17 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

18 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

19 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.