Hot News
MAE chinez a cerut Statelor Unite să nu se bage în relațiile cu Rusia
08/04
Nabiullina: Rusia a trecut aproape total la analogul intern al SWIFT
09/04

Guțul: Găgăuzii se văd enoriaşi doar ai Bisericii Ortodoxe din Moldova

Foto: gagauzvedomosti.md

Cetăţenii Găgăuziei, regiune autonomă a Republicii Moldova, se consideră enoriaşi doar ai Bisericii Ortodoxe din Moldova care, cu drept de autoadministrare, este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, a precizat guvernatorul acestei regiuni, Evghenia Guțul, după ce a vizitat Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, relatează Rossiiskaia gazeta.

„În autonomia găgăuză, turma ortodoxă este unită și se vede doar în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, a scris Eugenia Guțul pe canalul său de pe rețeauai Telegram.

A fost reacția liderul Găgăuziei la îndemnurile care se fac auzite din 2023 ca locuitorii acestei regiuni să intre în rândurile Bisericii Ortodoxe Române, care funcționează pe teritoriul Moldovei ca Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Unele parohii din Moldova au devenit parte a Bisericii Române. Mitropolitul Vladimir al Moldovei s-a declarat îngrijorat de acțiunile misionare ale clericilor români. La o serie de întâlniri cu stareții bisericilor și mănăstirilor, el a confirmat statutul actual al Bisericii Ortodoxe din Moldova ca făcând parte, cu drept de autoadministrare, din Biserica Ortodoxă Rusă.

Biserica Ortodoxă din Moldova a fost înființată în anul 1813 și numără astăzi șase eparhii și peste 1.200 de parohii. Din 1992, în Moldova a funcționat, fără a fi înregistrată, o reprezentanță a Bisericii Ortodoxe Române cu drept de autoadministrare. Mitropolia Moldovei și guvernul laic al țării, nu au fost de acord cu înregistrarea ei, de teama unei schisme bisericești. În 2001, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis plângerea susținătorilor Mitropoliei Basarabiei, astfel că reprezentanța a fost înregistrată de autorități.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Doamna Evghenia Guțul este o femeie înțeleaptă. Enoriașii găgăuzi trebuie să rămână sub ascultarea Mitropolitului Vladimir. Ceea ce se numește Mitropolia Basarabiei este o instituție infiltrată în Găgăuzia și Moldova pentru a produce schismă în sânul Bisericii Ortodoxe. Tot așa s-a întâmplat în Ucraina, când cu sprijinul ereticului Patriarh Bartolomeu a fost înființată Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Acum vede toată lumea ce se întâmplă acolo. Au intrat lupii în turmă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931390