Hot News
Guțul: Găgăuzia va ieși din componența Moldovei, dacă se unește cu România
06/04
Moldova, „Planul B” al NATO în cazul înfrângerii Ucrainei
06/04

Pe locul creștinării Rusiei se amenajează un parc istoric și arheologoc

Așa va arăta Parcul istoric și arheologic ”Hersones Taurida”/ Foto: sparklogic.ru

Fake: Rușii distrug rezervația-muzeu ”Hersones Taurida” din Sevastopol, scriu canalele ucrainene de Telegram.

Adevăr: În Sevastopol se construiește parcul istoric și arheologic „Hersones Taurida” (locul unde s-a creștinat Sf. cneaz Vladimir, în anul 988 – n.r.). Micile expoziții existente în prezent vor fi considerabil extinse, se intenționează amenajarea unui complex muzeal dotat la cele mai moderne standarde, scrie canalul Voina s feikami de pe rețeaua Telegram (warfakes).

Autorul proiectului este Mitropolitul Tihon al Crimeii și Simferopolului, președintele Consiliului Patriarhal pentru Cultură. Conform viziunii sale, în centrul spațiului aferent parcului se înalță deja cea mai mare clădire din oraș, care va fi încoronată cu o cupolă uriașă, asemănătoare cupolei Catedralei Sfânta Sofia, din Constantinopol. Sub ea va fi amplasat primul Muzeu interactiv al Creștinismului din Rusia și din lume.

Tot aici vor apărea și muzeele Antichității și Bizanțului, al Novorossiei și Crimeii. Este planificată, totodată, reconstrucția Bisericii Maicii Domnului din Vlaherne. De asemenea, în următorii cinci ani va fi restaurată Mănăstirea de bărbați Sf. Vladimir, desființată în 1924. Expozițiile existente situate în clădirile mănăstirii vor fi mutate în spații special construit în acest scop.

„Avem o Expoziție bizantină – aproximativ 400 de metri pătrați, o Expoziție antică – 300 de metri pătrați. Asta e aproape nimic. Dar acum vom avea un muzeu de 22.800 de metri pătrați, 31 de săli. Monumentele vor rămâne proprietatea Federației Ruse, proprietatea poporului nostru. Desigur, așa cum funcționat până acum pentru oameni, așa vor funcționa și în continuare”, a spus Elena Morozova, directorul ”Hersones Taurida”.

Același lucru a declarat și Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozjaev: „Anticipând problemele lumești, vreau să-i liniștesc pe toți: accesul pe teritoriul muzeului-rezervație va rămâne deschis locuitorilor din Sevastopol și oaspeților orașului. Nici nu se pune problema închiderii teritoriului vechiului Hersones.”

Și pentru că veni vorba, în interiorul parcului se lucrează deja la refacerea albiei râului antic Gherron, funcționează, totodată, o școală de artă pentru copii și o filială a tabărei de copii ”Artek” – centrul Korsun.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cine mai ia în seamă ce spun ucrainenii? Construcția unui parc istoric și arheologic pe locul unde s-a creștinat Sfântul Vladimir este o inițiativă demnă de laudă. Sfântul Vladimir a fost unul dintre cei mai destoinici cneji ai Rusiei Kievene, un creator de imperiu, cel care a ales să se convertească la creștinism, îndrumându-și supușii să-i urmeze exemplul. Creștinismul bizantin ortodox l-a cucerit, căci emisarii lui trimiși să analizeze principalele credințe dominante în epocă i-au povestit, entuziasmați, despre Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Hagia Sophia, unde ,,nu mai știam dacă suntem în cer ori pe pământ, căci pe pământ nu se găsește o atare frumusețe. Nu suntem în stare să vă povestim, dar un lucru știm, că acolo Dumnezeu locuiește în mijlocul oamenilor și slujba lor este mai minunată decât în oricare altă țară.” Astfel, credința și puterea de stat vor începe strânsa legătură, care împreună cu patriotismul și dârzenia acestui popor definește Rusia până în ziua de astăzi. Așa spune Domnul: ,,Căci fără Mine nu puteți face nimic.” (Ioan 15, 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931377