Categories: Rusia si lumea

Guțul: Găgăuzia va ieși din componența Moldovei, dacă se unește cu România

Șeful Găgăuziei, regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, Evgenia Guțul, a declarat că, în cazul în care Moldova se unește cu România, va fi lansat procesul de revenire la Republica Găgăuză Independentă, relatează Vedomosti.

Într-o postare pe canalul ei de pe rețeaua Telegram, politicianul a subliniat că Găgăuzia „nu va tăcea” dacă autoritățile moldovenești vor alege unirea.

„Pe 2 februarie 2014, oamenii noștri au dat un răspuns clar și răspicat, că își văd viiеorul doar în componența unei Moldove independente și suverane. Orice tendințe unioniste înseamnă lansarea neîntârziată a procedurii de desprindere a Găgăuziei și revenirea la Republica Găgăuză Independentă”, a subliniat Guțul.

De asemenea, ea și-a exprimat convingerea că Găgăuzia va fi susținută de numeroase sate învecinate moldovenești și bulgare.

„Dar noi sperăm, totuși, că rațiunea va triumfa. <…> Suntem adevărații patrioți ai Republicii Moldova și vom continua să-i apărăm suveranitatea alături de prerogativele și drepturile regiunii noastre”, a subliniat politicianul.

Guțul a adăugat că Găgăuzia tratează România și cultura ei cu respect și interes, autonomia dorind să dezvolte cu această țară legături economice și culturale. Dar ca răspuns, autonomia noastră așteaptă ca țara vecină să trateze cu respectul cuvenit statalitatea moldovenească și statutul juridic special al Găgăuziei.

Pe 4 aprilie, premierul român Marcel Ciolacu a susținut ideea unirii cu Moldova. „Și eu susțin unirea Moldovei cu România, și mie nu mi-a interzis nimeni: este dreptul meu! Eu cred. Eu continui să cred în uniunea dintre Moldova și România. Că se va face în cadrul UE, că vom găsi [altă cale]”, a spus premierul român. Potrivit lui Ciolaсu, Moldova este stabilă datorită ajutorului României. În plus, în Moldova trăiesc români.

În mai 2023, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut nivelul scăzut de susținere în rândul cetățenilor a ideii unirii cu România. Din cauza acestei susțineri scăzute, Moldova s-a concentrat pe integrarea în Uniunea Europeană, a adăugat preşedintele.

În martie, Guțul a declarat că Găgăuzia nu intenționează să iasă din componența Moldovei, exprimându-și speranța că nu vor fi premise pentru desprinderea Găgăuziei de Moldova.

Owner

View Comments

  • Poate se găsește cineva mai zdravăn la minte în guvernul nostru de sfertodocți și se gândește să-i facă o copie xerox domnului Ciolacu după Tratatul de Pace de la Paris din 1947 privind garantarea frontierelor României. Este cel mai important instrument de drept internațional care ne garantează frontierele țării la est și la vest, valabil și astăzi. Dacă Ciolacu vrea să se unească cu Republica Moldova, ar trebui ca România să iasă din acest tratat, ceea ce se numește revizionism. Dacă în neștiința lui încalcă Tratatul modificând frontiera din est, atunci automat se poate modifica și frontiera din vest. Pentru că acest Tratat nu poate fi modificat decât în întregime, nu după cum îi place sau cum visează Ciolacu. Acest lucru este valabil conform Convenției de la Viena privind dreptul Tratatelor (articolul 51). Tratatul este un întreg, nu poate lua Ciolacu ceea ce-i place lui fără să se gândească o clipă la grave consecințe. Pentru că Tratatul a garantat frontiera de vest a României, adică Ardealul ca parte a noastră. Dacă renunți la Tratat, atunci pierzi Ardealul, pentru că nu-mi închipui că Viktor Orban va sta să se uite! Asta vrea Ciolacu? La Paris, cu greu am obținut Ardealul. El vrea să renunțe la el pentru că habar nu are despre istoria României? Presupunând că moldovenii vor să se unească cu România ( ceea ce nu vor vrea niciodată!), atunci automat Republica Moldova nu va mai fi țară, ci o simplă regiune. Găgăuzia este o regiune autonomă. Ce crede Ciolacu, că va forța Găgăuzia să renunțe la autonomie? A doua zi sigur vom fi în conflict cu Turcia, pentru că găgăuzii sunt un popor vorbitor al unei limbi turcice, apropiat cultural de turci, chiar dacă sunt de religie creștin ortodoxă. Crede Ciolacu că poate face față Turciei? El este conștient de problemele care le poate crea această ,,dorință" a lui sau vorbește doar ca să se audă vorbind? O vrea pe Maia Sandu dar va pierde Ardealul. Bună afacere, ce să zic!

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.