Orașele cheie din noile teritorii – Mariupol și Berdiansk – au primit legături feroviare directe cu „marea” Rusie. Dar acest traseu va merge în curând mai departe, până la Sevastopol, devenind astfel o alternativă terestră la Podul Crimeii. „Podul terestru” are o însemnătate strategică, reprezentând nu doar o valoare economică, dar și militară, scrie publicația Vzgliad.
Declarația președintelui Vladimir Putin privind construcția noului drum de fier de la Rostov-pe-Don la Donețk, Mariupol și Berdiansk, cu ieșirea ulterioară spre Crimeea demonstrează o abordare strategică a dezvoltării noilor regiuni. Ele nu doar se restaurează și se integrează în realitatea rusă – ele devin verigi plenare ale sistemului unic de transport al țării. Despre demararea lucrărilor de proiectare a unui asemenea drum s-a vorbit încă din septembrie 2023, iar în noiembrie, șeful regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki, declara că practic construcția acestui drum a început deja.
Ruta feroviară terestră are o importanță enormă pentru o aprovizionarea stabilă a Crimeii în condițiile în care Ucraina, cu sprijinul protectorilor ei occidentali, încearcă să atace Podul Crimeii. Doi ani de operațiunea specială au arătat punctele vulnerabile ale logisticii Peninsulei Crimeea și a regiunii Azov. Pentru că Ucraina a blocat principala rută feroviară meridională „Nord-Sud”, care dintotdeauna a trecut prin nodul feroviar Harkov, aprovizionarea întregii Crimei, precum și a regiunilor Zaporojie și Herson, a rămas pe seama unei singure magistrale feroviare, care traversează Podul Crimeii.
Mai mult, nici măcar posibila eliberare a Harkovului nu va rezolva, pe viitor, problema deblocării acestei rute alternative de cale ferată. Problema este că mai la sud ea merge și mai spre vest, până la stația de joncțiune Sinelnikovo din regiunea Dnepropetrovsk și intră în Zaporojie, afându-se în imediata apropiere a fluviului Nipru. De aceea, chiar ieșirea armatei ruse pe linia strategică a Niprului va lăsa Kievului posibilitatea de a acționa asupra acestui traseu feroviar prin atacuri și diversiuni.
Desigur, astăzi în teritoriile eliberate din Republica Donețk (DNR) și regiunea Zaporojie există o rută feroviară alternativă care merge de la Donețk prin Volnovaha, Kamîș-Zaria, Tokmak și Fedorovka până la Melitopol. Dar această rută are o serie de hopuri.
În primul rând, în multe locuri trece foarte aproape de actuala linie a frontului. În al doilea rând, nu este electrificată și doar recent a devenit cu două sensuri. O mare parte a acestei linii de cale ferată a rămas în forma sa inițială, moștenită încă de la Imperiul Rus.
În perioada sovietică și de când Ucraina a devenit independentă, linia a fost periferică și nu era folosită în mod activ, nu au fost schimbate nici măcar vechile terasamente și macaze. Odată cu începerea operațiunii militare speciale, după ce Rusia a reluat circulația pe această linie, Forțele Armate ale Ucrainei au început să atace vechile poduri. Pe unele dintre ele le-au distrus. Armata ucraineană a pus la cale acțiuni de sabotaj, avariind locomotive și infrastructura. De mai multe ori au încercat să arunce în aer cel mai mare pod de pe această linie, cel peste râul Molocinaia.
Astfel, construcția unei căi ferate în direcția Rostov-pe-Don – Taganrog – Mariupol – Berdiansk – Melitopol va permite asigurarea unei legături de transport sigure a regiunilor DNR, Zaporojie și Herson cu ”marea” Rusie. Și ceea ce nu este mai puțin important, va asigura o comunicare feroviară stabilă cu Peninsula Crimeea, creând un adevărat „pod terestru”.
Magistrala ferată care se contruiește din nou va fi trecută în bilanțul întreprinderii federale „Căile Ferate din Novorossia”. Această companie a fost creată pe baza Hotărârii de Guvern nr. 1404-r, din 29 mai 2023, în virtutea căreia i-a fost transferat patrimoniul întreprinderilor ”Căile Ferate Donețk”, ”Căile Ferate Lugansk”, Căile Ferate Herson”, ”Căile Ferate Melitopol” și al concernului „Căile Ferate Donbass”.
O asemenea uniune de întreprinderi feroviare din patru noi regiuni rusești a permis construirea unei logistici unificate, actualizarea parcului de vagoane și locomotive și, de asemenea, crearea unui sistem comun de gestionare a procesului de transport, care în Ucraina a fost împărțit între căile ferate Nipru și Donețk. În 2023, în gestiunea întreprinderii unitare „Căile Ferate Novorossia” au fost suplimentar predate 23 de locomotive și 11 trenuri electrice pentru trafic suburban. Anul acesta va continua dotarea întreprinderii cu material rulant și vagoane de tracțiune.
Relieful locului pe care va fi construită noua magistrală feroviară este, în mare parte, câmpie, de aceea acolo drumul va merge în linie dreaptă.
Drept urmare, noua linie va asigura o rută feroviară de 525 km de la Rostov-pe-Don la Djankoi (poarta Crimeii – n.r.), cu 200 km mai scurtă decât legătura peste Podul Crimeii. Comparativ cu linia frontului prin Volnovaha și Tokmak, traseul va fi, de asemenea, mai scurt cu 100 km.
Cel puțin într-o primă etapă, noul drum va avea o singură linie fără tracțiune electrică, deoarece electrificarea este vulnerabilă la atacuri. De aceea, deocamdată, circulația de la Rostov-pe-Don până la Taganrog se va realiza pe tracțiunea locomotivei electrice existente cu o tensiune de 25 kV curent alternativ, de la Taganrog la Melitopol – pe tracțiune diesel și de la Melitopol la Djankoi – din nou, pe tracțiunea locomotivei electrice cu o tensiune de 3 kV curent alternativ.
Informațiile despre stațiile nodale din zona Taganrog și Melitopol nu au apărut încă în spațiul public, dar se știe că noul drum ar urma să ocolească, dinspre nord, marile orașe aflate pe traseul său – Taganrog, Mariupol și Berdiansk, spre ale căror gări centrale vor fi construite ramificații separate de legătură. Lucrările de construcție la noul drum sunt deja în derulare. După cum a spus Putin la recentul miting-concert din Piața Roșie, cu ocazia împlinirii unui deceniu de la reunificarea Crimeii cu Rusia, „a fost deja restaurată calea ferată de la Rostov la Donețk, Mariupol și Berdiansk, astfel că în curând ”garnituri de tren vor merge direct la Sevastopol”.
Reprezentanți ai ”Căilor Ferate Novorossia” declară că toate lucrările pentru crearea noului traseu ar urma să fie finalizate anul aceasta. Ei au confirmat că a fost realizat deja un tronson de 63 de km și au fost restaurați 140 km de cale ferată, așa arată prima etapă a proiectului. Trenurile de marfă circulă deja pe tronsoanele deschise circulației. Încă două etape vor fi finalizate până la sfârșitul anului.
Noul drum va permite, de asemenea, decongestionarea într-o măsură importantă a traficului pe Podul Crimeii, care, fizic, nu poate permite, în prezent, trecerea a mai mult de 28-30 de trenuri pe zi, atât de pasageri, cât și de marfă.
În plus, noua magistrală va permite să fie lansate la capacitate maximă mai multe întreprinderi din noile regiuni, cum ar fi, spre exemplu, Combinatul metalurgic ”Ilici”, care a supraviețuit și alte fabrici din Mariupol. Pentru funcționarea lor, este nevoie de cantități importante de minereu de fier și cocs, precum și asigurarea exportului de produse finite.
Pentru regiunile Zaporojie și Herson, noua logistică feroviară va simplifica semnificativ transportul de produse agricole, îngrășăminte, materiale de construcție și bunuri de larg consum. „Se rezolvă problema exportului de cereale… de minereu, fier vechi, cărbune și multe elemente de care avem nevoie să le punem în legătură cu marea Rusie”, a declarat în acest sens șeful regiunii Zaporojie, Evgheni Balițki.
Din punct de vedere militar, capacitățile logistice ale noii căi ferate sunt, la rândul lor, greu de subestimat. Noua rută permite nu doar eliberarea Podului Crimeii de transportul încărcăturilor militare, dar va asigura un traseu alternativ pentru livrarea oricăror tipuri de încărcături în perimetrul operativ din spatele frontului al grupului nostru de trupe din zona operațiunii militare speciale, inclusiv pentru pozițiile aflate în prezent departe de orice cale ferată în regiunile Zaporojie și Herson. În același timp, o astfel de logistică nu va mai fi amplasată în zona imediată din spatele frontului și va putea fi mult mai bine apărată de atacurile cu rachete, dar și de acțiuni de sabotaj.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
Succes la noile lucrări de cale ferată!