Putin: Încă din acest deceniu, contribuția turismului intern la PIB trebuie să se dubleze
30/03Comitetul de Investigații: Cei acuzați de comiterea atacului terorist de la Crocus trebuiau să ajungă la Kiev
30/03Rusia nu a recunoscut planurile SUA de extindere a platoului continental
Rusia nu a recunoscut schimbarea granițelor platoului continental anunțată de Statele Unite. Potrivit Ministerului de Externe, în decembrie Washingtonul plănuia să preia unilateral sub controlul său aproximativ 1 milion de kilometri pătrați pe fundul mării, scrie cotidianul economic RBC.
Rusia nu a recunoscut modificarea granițelor exterioare ale platoului continental anunțată de Statele Unite, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Autoritatea Internațională pentru Fundul Mării (ISA), Serghei Petrovici, (ocupă și funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Jamaica, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia și Dominica) la o sesiune a Consiliului organizației, a anunțat MAE rus.
„Prin acțiunile lor unilaterale, Statele Unite încearcă să reducă suprafața fundului mării aflată sub autoritatea Organului [Consiliul ISA], adică a întregii comunități mondiale și să dobândească, spre uzul propriu, zone suplimentare din platou (aproximativ 1 milion km pătrați) în decembrie 2023”, a precizat ministerul de Externe de la Moscova.
Potrivit spuselor lui Petrovici, pe 19 decembrie 2023, Statele Unite au anunțat stabilirea granițelor exterioare ale platoului lor continental dincolo de limita de 200 de mile marine (370,4 km) față de liniile inițiale de la care se măsoară lățimea mării teritoriale în șapte regiuni ale Oceanului mondial. Diplomatul a subliniat că americanii nu s-au adresat Comisiei pentru Limitele Platoului Continental (CLCS).
După cum a explicat Petrovici, când stabilesc granițele platoului lor continental dincolo de limita celor 200 de mile marine, majoritatea absolută a țărilor se adresează acestei Comisii pentru recomandări.
„Asemenea acțiuni unilaterale sunt contrare Convenției ONU asupra mării, din 1982, și reprezintă o amenințare la adresa integrității regimului atât al convenției în sine, cât și al zonei declarate drept „moștenire comună a omenirii”, a spus Petrovic.
Ministerul de Externe a menționat că pe linie bilaterală părții americane i-a fost trimisă o notă. În decembrie, vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a declarat că comunitatea internațională are dreptul să nu recunoască noile granițe ale SUA pe platou.
În conformitate cu Convenția ONU din 1982 asupra dreptului mării, ISA are ca obiectiv reglementarea activității statelor în zona de mare adâncime a fundului mării în perimetrele care nu instră sub incidența jurisdicției naționale a țărilor riverane.
Platoul continental este o continuare sub ape a teritoriului terestru al unui stat.
Controversa se duce în jurul Platoului continental extins (ECS), care acoperă o suprafață de aproximativ 1 milion de kilometri pătrați, cu precăere în Arctica și Marea Bering. Alte limite ale platoului pe care Washingtonul le-a modificat trec prin Atlantic, Pacific și Golful Mexic.
Bloomberg a scris că Statele Unite încearcă să extindă accesul la resursele necesare pentru producția de baterii pentru vehicule electrice și proiecte de energie regenerabilă.
Statele au drepturi economice asupra resurselor naturale de pe și de sub fundul mării în funcție de granițele platourilor lor continentale. Cu toate acestea, Statele Unite nu au ratificat niciodată convenția în cauză.
Rusia consideră suprafața sa a fundului mării în limitele întregului sector polar rusesc, inclusiv zona Polului Nord și vârful sudic al crestei Gakkel. În februarie 2023, Moscova a primit recomandări favorabile din partea CLCS la majoritatea pretențiilor sale privind drepturile asupra fundului mării în zona centrală a Oceanulului Înghețat de Nord.
1 Comment
Dacă SUA nu s-au adresat CLCS-ului, înseamnă că ignoră această comisie. O ignoră, așa cum ignoră întreaga lume și fac tot ce doresc fără să dea socoteală nimănui. Este o vorbă care spune că bogatului nu-i ajunge locul nici în rai. Referindu-mă la SUA, aș adapta această vorbă: bogatului închipuit nu-i ajunge locul nici în iad, că de rai nu cred că va avea parte. Undeva prin zona Țării Lăpușului sau în Maramureș, țăranii îi îndeamnă pe cei lacomi cu aceste vorbe: ,,Nu te-ntinde tăt în tău, că nu-i tăul tăt al tău!” (pentru necunoscătorii de regionalisme, tăt înseamnă tot, iar tău îseamnă baltă)