Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat o întreprindere pentru producţia de bombe de aviație puternic explozive (FAB) din regiunea Nijni Novgorod, unde a fost informat că producția de bombe FAB-500 şi FAB-1500 cu modul unificat de planare și corecție (UMPK) a crescut de câteva ori și că a început producția de masă pentru FAB-3000 (în imagine), a anunțat Ministerul Apărării, citat de RBC.
„Întreprinderea execută în totalitate comenzile de stat pentru apărare, iar de la începutul acestui an a crescut semnificativ volumul producției. Serghei Șoigu a fost informat că întreprinderea a crescut de câteva ori producția de bombe de aviație FAB-500, a dublat producția de FAB-1500 și, din februarie a fost organizată producția de masă pentru FAB-3000”, se precizează în comunicat.
Compania a precizat că din 2022 au fost reconstruite, modernizate și date în exploatare spații de producție cu o suprafață de 45.000 de metri pătrați. Numai anul trecut, volumul producției de mijloace moderne de distrugere pentru artilerie și aviație a crescut de cinci ori, iar numărul total al angajaților a crescut cu peste 1.100 de oameni. „Astfel de rezultate au fost obținute pentru că în întreprindere au fost repuse în funcțiune capacitățile de producție aflate în conservare, s-a efectuat o retehnologizare și au fost modernizate liniile de producție”, a subliniat Ministerul Apărării.
Instituția militară raporta, anterior, numai despre utilizarea FAB-500 în timpul operațiunii speciale. Dar mass-media ucrainene și occidentale și corespondeții de război au scris în repetate rânduri despre folosirea pe front a unor bombe mult mai puternice de tip FAB.
Citându-i pe experții și militarii intervievați, CNN a scris, la începutul lunii martie, că bomba de aviație FAB-1500 cu UMPK a fost cea care „a distrus apărarea ucraineană și a schimbat echilibrul pe linia contactului de luptă”. Potrivit postului de televiziune, bomba planoare este o armă de o tonă și jumătate, din care aproape jumătate constă din explozibili puternici. Cu un modul de planare, este capabilă să parcurgă o distanță de până la 70 de kilometri, ce face ca o astfel de armă lansată de avionul de atac să nu poată fi interceptată de multe dintre sistemele de apărare aeriană ucraineană, notează CNN.
Expertul militar Joseph Trevithick a numit acest dispozivit dezvoltat de Rusia o variantă „mult mai distructivă” pentru atacuri aeriene, în care avioanele rusești pot rămâne la o distanță mai mare de linia de apărare a inamicului. Jurnalistul și analistul militar Julian Röpke a observat că ultimele succese ale armatei ruse sunt legate tocmai de utilizarea bombelor de aviație, inclusiv a FAB-500, care au distrus cu succes pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.
View Comments
Mult succes și producție sporită!