Zaharova a amintit României de „datoria iertată” după solicitarea de a-i restitui aurul

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a amintit, comentând solicitarea Parlamentului European de a restitui României aurul evacuat în Imperiul Rus în anii 1916–1917, că URSS a iertat datoria României după Marele Război pentru Apărarea Patriei, scrie cotidianul Vedomosti.

Potrivit spuselor sale, este vorba despre reparații de aproximativ 300 de milioane de dolari (circa 4 miliarde de dolari la valoarea de astăzi), bani pe care Uniunea Sovietică nu i-a cerut României, în pofida „nenorocirilor și distrugerilor” pe care România le-a adus poporului sovietic în timpul războiului. În plus, a precizat Zaharova, în 1935, guvernul sovietic a trimis la București, „în semn de bunăvoință”, 1.436 de tone de arhive și obiecte de valoare (18 vagoane de tren), iar după mai puțin de șase ani, România „a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich”.

„Dacă este să calculăm toate datoriile românești față de Rusia și Uniunea Sovietică, atunci, după cum estimează unii experți, vom obține în jur de 1 365-1 665 de tone de aur, a căror valoare este de 20-25 de ori mai mare decât cea a rezervelor de aur a României trimise în Rusia în 1916-1917”, a afirmat Zaharova pe canalul ei de pe rețeaua Telegram.

Ea a adăugat că, anterior, Rusia a restituit aproape tot „aurul românesc și restul obiectelor de valoare” ca parte a dezvoltării relațiilor sovieto-române. Potrivit Mariei Zaharova, România folosește, astăzi, „platforme rusofobe”, inclusiv Parlamentul European, pentru a încerca să pună în cârca Rusiei „datoriile ei fantomă vechi de un secol”. Astfel, consideră reprezentanta MAE, Bucureștiul vrea să remedieze „situația deplorabilă” din economie pe fondul grevelor agricultorilor.

Vedomosti menționează că, pe 14 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind recuperarea din Rusia a „tezaurelor naționale românești”, în special a aurului și arhivelor istorice evacuate în Imperiul Rus în anii 1916–1917. Este vorba despre 91,5 tone de aur pur, colecții regale de pietre prețioase și monede rare, precum și valori culturale, religioase și de arhivă. În același timp, PE a precizat că în 1935 și 1956 au fost restituite Bucureștiului doar o serie de obiecte de valoare.

Owner

View Comments

  • Problema noastră este că ne amintim doar ce ne dictează alții. Avem memorie selectivă. Ne facem că nu vedem cum ne fură continuu Occidentul și SUA, dar dăm din gură despre Tezaur. Lovim în Rusia, care ne-a fost cândva prietenă și vecină, care ne-a ajutat în războiul cu turcii și drept mulțumire ne-am asociat hoților și decadenților din vest. Se încadrează și nenorocita aia de rezoluție în sancțiunile pe care le aplicăm Rusiei? Cui trebuie să-i facem pe plac, tălpile cui trebuie să le sărutăm, ce ni s-a promis în schimb? Ne plângem de Tezaur, de lipsa banilor, dar de lipsa minții nu se plânge nimeni! Datoria externă a României se apropie de 200 miliarde de euro! Ce s-a realizat cu acești bani împrumutați? Nimic. Cumpărăm armament valorând miliarde de euro pentru că așa ni s-a impus, renunțăm la aproape 20 miliarde de euro aflați la Berlin, am trimis 67 tone de aur în Marea Britanie și nu mai știm nimic de el, ne vindem resursele pe nimic (vezi concesiunea OMV pentru gazele din Marea Neagră și austriecii din această afacere). Suntem striviți și năpăstuiți de propriul guvern pus pe căpătuială și care servește intereselor străine. Cum de am ajuns în halul ăsta? Ne luăm duși de val și ascultăm toate inepțiile unor globaliști-useriști-trotinetiști, nu mai citim cu ochii și cu mințile noastre ci preluăm de-a gata tot ceea ce ni se oferă. Cartea luminează mintea și sufletul omului, de aceea suntem obligați să citim și să gândim cu mințile noastre, nu cu ale altora. Altfel, ne asemănăm dobitoacelor care pot fi manipulate cu ușurință. Ca să judeci corect o situație conflictuală, trebuie să asculți și să citești părerea ambelor părți. Ni s-a băgat în cap că Rusia ne-a furat Tezaurul. Așa să fie? Este posibil să fie altfel. Citiți, cercetați. Jurnalistul Octavian Hoandră scria: ,,Prostul își bizuie existența numai pe ESTE. El n-a descoperit POSIBILUL." Mă opresc aici, deși sunt foarte multe de spus. Să nu uităm că roata se învârtește...

  • Adevarul e undeva la mijloc,acum sub povara emotiilor negative,ambele parti ridica stacheta,insa cel mai bine stiu expertii din acea comisie de studiere a cazului acestui dosar,care azi nu mai functioneaza,ei au tras niste concluzii preliminare,care nu coincid nici cu versiunea guvernului roman ,nici cu vesiunea guvernului rus,din pacate intodeauna politicul primeaza,nu ce spun oamenii de stiinta care au studiat ani de zile acest dosar vechi de peste 100 de ani si care au experienta necesara de a trage concluzii definitive in acest caz,dar care nu sunt lasati de politicienii ambelor parti sa se pronunte o data si pentru totdeauna in aceasta problema deoarece politicienii din ambele tabere vor ceva in plus unii de la ceilalti si tot asa mai departe spre nici o rezolvare cu subiect,predicat si final de propozitie in acest caz ,vor doar sa-i tina pe rusi departe de romani si invers,pentru a fi zazanie mereu intre noi,de care politicienii ambelor tabere profita,insa,sa nu-i uitam si pe alti politicieni din alte tari,care profita si mai mult de pe urma adversitatii ruso-romane sau romano-ruse,cum vreti sa priviti spre aceasta problema.

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.