Hot News
Germania a confirmat interceptarea convorbirilor ofițerilor Bundeswehr
02/03
Foto: radio1.ru
Politico: Comisia Europeană a evaluat riscurile opririi tranzitului de gaze din Federația Rusă prin Ucraina
03/03

Vzgliad: Putin a arătat posibilitățile suveranității

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: TASS

În Mesajul său adresat Adunării Federale, Vladimir Putin a pus accentul principal pe întărirea suveranității Rusiei. Este vorba nu doar de suveranitate militară, dar și economică, tehnică, umanitară și, în general, de suveranitatea de stat. După cum estimează experții, prioritățile anunțate de președinte dezvăluie un plan de dezvoltare și consolidare a țării nu doar pentru următorii șase ani, ci și pentru deceniile următoare, scrie publicația Vzgliad.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, prezentat, joi, în Mesajul său anual adresat Adunării Federale, o serie de noi proiecte naționale. Mesajul în sine nu doar că a stabilit un record ca durată, dar a fost unic prin conținutul său, deoarece a acoperit perioada de dezvoltare a țării pe decenii înainte.

„De fapt, a fost declarația program a președintelui”, este de părere politologul Marat Bașirov, profesor la Școala Superioară de Economie. El a subliniat că o parte uriașă a mesajului a fost dedicată măsurilor de sprijin social, pentru care vor fi alocate „sume imense”. „Acest lucru spulberă mitul că sancțiunile au funcționat și că stăm fără bani”, a continuat politologul. „În același timp însă, președintele nu a creionat realitatea în culori sclipitoare și a vorbit despre problemele legate de personal.”

Putin a subliniat necesitatea dezvoltării bazei tehnologice, a îndemnat mediul de afaceri și guvernul să lucreze împreună. ”Nu trebuie să readucem la viața școala de inginerie, care nu a murit, trebuie dar multiplicată, avem nevoie de lucrări științifice și de proiectare, de cercetare, gândirea inginerească trebuie să lucreze”, a subliniat expertul.

Bașirov a calificat un capitol nu mai puțin important, și anume revoluția bugetar-financiară a plăților dintre centrul federal și regiuni. „Nu este vorba de redistribuirea fluxurilor de taxe, ci de finanțarea proiectelor regionale, de condițiile de creditare. Două treimi din împrumuturile federale sunt anulate, dar banii economisiți se duc spre proiecte de infrastructură și industriale din aceleași regiuni”, a explicat interlocutorul publicației Vzgliad.

Parte a revoluției bugetare a devenit, de asemenea, faptul că banii economisiți de regiunile care ating indicatorii țintă din proiectele naționale vor rămâne la dispoziția lor, nu le vor fi luați. „Este un stimulent uriaș pentru regiuni pe partea de creștere a eficienței de gestionare a banilor”, spune Bașirov.

Unul dintre cele voluminoase capitole ale Mesajului a vizat problemele suveranității tehnologice, zălog al atingerii tuturor obiectivelor din economie, industrie și știință. „Toate noile proiecte naționale anunțate de președinte pot fi incluse în capitolul dedicat, în Mesaj, problemelor suveranității tehnologice. Dobândirea și protecția suveranității tehnologice vizează multe domenii conexe, cum ar fi economia datelor și investițiile în dezvoltarea inteligenței artificiale. Președintele a oferit o strategie sistemică absolut integrată a capitolelor care se intersectează direct”, a spus, la rândul său, politologul Aleksandr Asafov, prim-vicepreședinte al Comisiei de expertiză publică a proiectelor de lege a Camerei Civice.

„Am văzut un plan strategic de dezvoltare a țării nu pentru patru-șase ani, ci mult mai departe – până în 2036. „În ceea ce privește alte domenii de progres, cum ar fi, spre exemplu, tehnologiile de securitate energetică, construcția de spărgătoare de gheață nucleare sau rezolvarea problemelor cu transportul aerian – toate se înscriu, la rândul lor, în logica suveranității tehnologice”, a continuat specialistul.

Potrivit spuselor sale, „temele legate de dobândirea suveranității tehnologice se infiltrează în toate soluțiile Mesajului de astăzi, inclusiv în politica regională la nivel municipal, deoarece platformele digitale despre care a vorbit președintele trebuie implementate și trebuie să funcționeze inclusiv la nivel local”.

În opinia lui Asafov, parte a strategiei de dezvoltare a suveranității tehnologice o reprezintă o grămadă de alte direcții, inclusiv îmbunătățirea accesibilității regiunilor, extracția de minereuri, dezvoltarea industriei și a sectorului autohton de mașini-unelte și formarea personalului pentru viitor. „Din ceea ce a spus, totul este important, chiar și acele lucruri precum proiectul național „Personal” și simpla plată federală suplimentară de cinci mii de ruble acordată tuturor consilierilor directorilor educaționali din școli și colegii”, a subliniat Asafov.

Bașirov este de acord cu faptul că politica de personal va deveni o componentă vizibilă a dobândirii suveranității depline. „Președintele a vorbit foarte mult despre personal, începând cu educația profesională și tehnică pentru adolescenți și terminând cu crearea unui nou program de personal pentru participanții la operațiunea militară specială”, a menționat expertul.

Politologul a explicat, de asemenea, atenția deosebită acordată de Putin dezvoltării tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale. Potrivit spuselor sale, în Rusia au fost de mult dezvoltate soluții computerizate pentru cercetare în ambulatoriu și alte proiecte din domeniul IA. Acum însă, pe lângă investițiile private, în aceste eforturi se va implica la modul serios statul, va apărea un program separat. „Președintele a anunțat, deja, programul „Economia datelor”. Aceste date trebuie colectate, încredințate inteligenței artificiale, și atunci IA va spune cum trebuie folosite mai eficient”, a explicat Bașirov.

„Când șeful statului a vorbit despre suveranitatea tehnologică, a subliniat în mod deosebit că este cea mai importantă parte a asigurării independenței noastre.

În calitate de măsuri concrete, el a indicat compensația de 200% pentru amortizarea cheltuielilor pentru achiziționarea de echipamente rusești. Cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare, introducerea lecțiilor de muncă – toate se încadrează într-un singur plan”, adaugă Pavel Danilin, directorul Centrului de Analiză Politică și Cercetare Socială, docentul Universității Financiare din subordinea Guvernului Federației Ruse.

„Desigur, Mesajul a fost parte a campaniei electorale și a apărut în formatul unui program electoral. Am auzit despre strategia de dezvoltare a țării pe șase ani, dar unele chestiuni s-au referit la o perspectivă de unul-două decenii. În acest context, valoros este faptul că am obținut un proiect unitar de dezvoltare strategică a țării. Orientat în primul rând spre publicul intern”, consideră Danilin.

90% din Mesaj a fost dedicat modului în care va fi modernizat sistemul socio-economic și cum ”se vor extinde locurile înguste din economie”. „Am văzut o abordare sistemică, unde fiecare rând este calculat și gândită fiecare inițiativă. În Mesaj nu există idei amăgitoare, proiecte irealizabile. Din acest punct de vedere, Mesajul diferă izbitor de creațiile concurenților lui Putin la alegeri”, a subliniat politologul.

Potrivit lui Danilin, două subiecte au fost deosebit de importante pentru el – posibilitatea de a repeta examenului de stat unificat, ceea ce înseamnă renunțarea la abordarea mecanicistă a acestei probleme și alocarea de fonduri suplimentare regiunilor Districtului Federal Central și Districtului Federal de Nord-Vest pentru proiecte demografice. El a salutat, de asemenea, eforturile de a obține suveranitatea în sfera umanitară, în chestiuni ale politicii sociale.

„Este vorba, în primul rând, de măsuri în sănătate, demografie. Este vorba și despre deducerea fiscală pentru prevenire – efectuarea controlului medical. Este vorba și despre măsuri de reînființare a cabinetelor medicale în școli și de dotarea acestora cu aparatură normală. Componenta socială a Mesajului a fost extrem de puternică”, a explicat interlocutorul publicației Vzgliad.

„Multe din ceea ce a spus Putin despre economie s-a referit la suveranitatea teritorială.

Conectivitatea logistică a țării, construcția de drumuri, căi navigabile sunt, la rândul lor, măsuri de consolidare a suveranității teritoriale. Când o țară este conectată, când în interiorul ei există comunicații rapide, sporește stabilitatea ei”, estimează Evgheni Mincenko, președintele holdingului de comunicare Mincenko Consulting, director al Centrului pentru Studierea Elitelor Politice al Institutului de Studii Internaționale MGIMO al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

„Când banii merg în regiuni, municipalități, când se prelungește amplul program de formare a unui mediu urban confortabil, când se creează spații confortabile nu doar în capitalele regionale, dar și în municipalitățile mai mici, când statul creează un program până în 2044 pentru refacerea moștenirii culturale – toate acestea lucrează pentru suveranitatea teritorială a țării”, a subliniat politologul.

O sarcină la fel de importantă pentru stat a devenit realizarea suveranității în sfera umanitară, așa cum indică alocarea de fonduri pentru producția de conținut. „În Mesaj a fost atinsă povestea promovării muncii educaționale, inclusiv creșterea salariilor celor care îndeplinesc această funcție în școli. Iar separat se lansează marele program „Lucrătorul cultural de stat”, legat de un întreg pachet de facilități fiscale, care funcționează deja pentru medici și profesori”, a menționat interlocutorul publicației Vzgliad.

În opinia lui Mincenko, importantă s-a dovedit tema „nu doar longevitate”, ci „durata unei vieți sănătoase”. „Au fost anunțate ajutoare financiare semnificative alocate părinților pentru copii, facilități ipotecare și așa mai departe. Este un pachet destul de voluminos, care include alocarea țintită de fonduri pentru sprijinirea familiilor din regiunile cu natalitate scăzută”, a spus politologul.

Asafov a evidențiat, la rândul său, vorbele președintelui despre dezvoltarea industriei de apărare. „Toți au remarcat informația că sistemul cu laser ”Peresvet” va fi pus în serviciu de luptă. Eu aș sublinia și investițiile colosale în cercetare și dezvoltare, crearea de școli de inginerie, campusuri – toate sunt legate de suveranitatea tehnologică, deoarece aceasta reprezintă investiții pe termen lung în știință. Fără ele, alte aspecte ale suveranității sunt de neatins”, a explicat Asafov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Am citit întreg discursul președintelui Putin adresat Adunării Federale. Ceea ce vreau să spun este că Vladimir Putin s-a referit la toate problemele și planurile de viitor ale Rusiei. Și nu cred că sunt doar vorbe în vânt. De când a venit la putere, președintele Putin a reușit să readucă Rusia pe culme. Cârcotașii ar trebui să fie sinceri cu ei și să recunoască munca titanică pe care a depus-o acest om, să facă o comparație între nivelul la care se afla Rusia când a preluat puterea și nivelul la care se află acum. Realizările spun totul. Și așa cum declara Vladimir Putin la Adunarea Federală, ,,am demonstrat deja că suntem capabili să rezolvăm cele mai complexe probleme și să răspundem la oricare dintre cele mai dificile provocări.” Admir munca și perseverența cu care președintele Rusiei, colaboratorii din jurul său și întreg poporul rus au depus-o de-a lungul acestor ani. Proiectele și problemele expuse în acest discurs cred că vor fi realizate în mare parte, deoarece ele vizează bunăstarea și siguranța rușilor. Se au în vedere: sprijinirea familiei cu copii, susținerea natalității, ajutorarea persoanelor vârstnice și bolnave, construcția de locuințe, dezvoltarea infrastructurii, domeniile sănătății și al educației, sprijinirea tinerilor, sprijinul financiar pentru regiunile îndepărtate ale Rusiei, gazeificarea în zonele mai puțin accesibile, dezvoltarea turismului, creșterea producției de produse competitive la nivel global, construcția de fabrici și uzine, modernizarea industriei de armament. Este vorba, așa cum se precizează în acest articol, despre întărirea suveranității Rusiei atât din punct de vedere militar, cât și economic, tehnic și umanitar. Toate sunt posibile și se vor împlini cu ajutorul lui Dumnezeu și a întregului popor pentru că, așa cum spunea Vladimir Putin, ,,suntem o familie mare, suntem împreună și, prin urmare, vom face totul așa cum ne-am propus și ne dorim, așa cum visăm.” Mult succes poporului rus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978412