Pe 29 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat Mesajul său anual către Adunarea Federală. Publicăm un fragment dedicat vieții internaționale și politicii externe a statului rus.
”… Noi toți am dovedit deja că suntem capabili să rezolvăm cele mai complexe probleme și să răspundem oricăror, celor mai dificile provocări. De exemplu, am respins, la timpul respectiv, agresiunea terorismului internațional, am păstrat unitatea țării și nu am permis să fie sfărâmată..
Ne-am susținut frații și surorile, voința lor de a fi alături de Rusia, iar anul se împlinesc zece ani de la legendara „Primăvară Rusă”. Dar și acum, energia, sinceritatea, curajul eroilor acesteia – locuitorii Crimeii, ai Sevastopolului, Donbass-ului răsculat, dragostea lor pentru Patria, pe care au purtat-o de-a lungul generațiilor, stârnesc cu siguranță mândrie. Toate acestea ne inspiră, ne întăresc încrederea că vom depăși totul, împreună putem face totul…
Și astăzi, când Patria noastră își apără suveranitatea și securitatea, protejează viețile compatrioților din Donbass și Novorossiia, rolul decisiv în această luptă dreaptă aparține tocmai cetățenilor noștri, coeziunii noastre, devotamentului față de țara noastră natală, responsabilității pentru soarta ei.
Aceste calități s-au manifestat clar și fără rchivoc chiar de la începutul operațiunii militare speciale, când a fost susținută de majoritatea absolută a poporului rus…
Sunt recunoscător partidelor parlamentare pentru consolidarea în jurul intereselor naționale. Sistemul politic rus este unul dintre pilonii suveranității țării. Vom continua să dezvoltăm și mai departe instituții democratice și nu vom permite nimănui să se amestece în treburile noastre interne.
Așa-zisul Occident, cu obiceiurile lui coloniale, cu obiceiul său de a ațâța conflicte naționale în întreaga lume, caută nu doar să ne înfrâneze dezvoltarea – în locul Rusiei, are nevoie de un spațiu dependent, care se stinge și moare, unde să poate în care să poată face tot ce vrea. În esență, ar dori să facă Rusiei același lucru pe care l-au făcut în multe alte regiuni ale lumii, inclusiv în Ucraina: să aducă discordie în casa noastră, să ne slăbească din interior. Dar Occidentul a calculat greșit – acest lucru este absolut evident astăzi: s-a confruntat cu poziția fermă și cu determinarea poporului nostru multinațional…
Apărarea și întărirea suveranității se desfășoară astăzi în toate direcțiile și mai ales, bineînțeles, pe front, unde militarii noștri luptă cu hotărâre și abnegație…
Capacitățile de luptă ale Forțelor Armate au crescut de câteva ori. Unitățile noastre dețin cu fermitate inițiativa, avansează cu încredere într-un număr de zone operaționale și eliberează tot mai multe teritorii.
Nu noi am început războiul în Donbass, dar, așa cum am spus de mai multe ori, vom face totul pentru a-i pune capăt, pentru a eradica nazismul, pentru a rezolva toate sarcinile operațiunii militare speciale, pentru a proteja suveranitatea și securitatea cetățenilor noștri.
Forțele nucleare strategice sunt în stare de totală pregătire pentru utilizare garantată. Ceea ce am planificat în domeniul armamentului, despre care am vorbit în Mesajul din 2018, s-a făcut sau este în curs de finalizare.
Astfel, sistemul de aviație hipersonic ”Kinjal” nu numai că a intrat în dotarea armatei, dar este folosit deja cu o eficiență ridicată pentru a distruge ținte deosebit de importante în cadrul operațiunii militare speciale. De asemenea, sistemul de luptă hipersonic cu lansare de pe mare ”Țirkon”/”Zircon”, despre care nici măcar nu am vorbit în Mesajul adresat Adunării Federale în 2018, a fost, la rândul lui, folosit în luptă.
Unitățile hipersonice intercontinentale ”Avangard” și sistemele cu laser ”Peresvet” sunt în serviciu de luptă. Testele rachetei de croazieră cu rază nelimitată de acțiune ”Burevestnik” și ale vehiculului subacvatic fără pilot ”Poseidon” sunt în curs de finalizare. Aceste sisteme și-au confirmat caracteristicile înalte și , fără exagerare, unice. Primele rachete balistice grele ”Sarmat”, produse în serie, au fost, de asemenea, livrate trupelor. În curând le vom demonstra în zonele de desfășurare operațională.
Lucrările la o serie de alte sisteme de arme promițătoare continuă și vom afla în continuare despre noile realizări ale oamenilor de știință și producătorilor noștri de arme.
Rusia este pregătită pentru dialog cu Statele Unite pe probleme privind stabilitatea strategică. Dar ce aș dori să subliniez, dragi colegi, ca să fiu corect înțeles: în cazul de față avem de-a face cu un stat ale cărui cercuri conducătoare întreprind împotriva noastră acțiuni ostile deschise. Ei și? Adică ei intenționează la modul cel mai serios să discute cu noi chestiuni legate de stabilitatea strategică, încercând, totodată, să aplice Rusiei, cum singuri se exprimă, o înfrângere strategică pe câmpul de luptă?
Se poate aduce un exemplu elocvent al acestei ipocrizii. În ultimul timp se fac tot mai auzite acuzații nefondate împotriva Rusiei, spre exemplu, cum că am intenționa, chipurile, să desfășurăm arme nucleare în cosmos. Asemenea aiureli sunt o capcană doar pentru a ne atrage în negocieri purtate în propriile lor condiții, care avantejează exclusiv Statelor Unite.
În același timp, ei blochează propunerea noastră, care stă pe masa lor de mai bine de 15 ani. Mă refer la proiectul de tratat privind prevenirea amplasării de arme în spațiul cosmic, proiect elaborat de noi încă din 2008. Nici o reacție nu există. Despre ce vorbesc ei acum, habar nu am.
De aceea, avem toate motivele să credem că declarațiile autorităților americane despre presupusul lor interes pentru negocieri cu noi pe probleme de stabilitate strategică sunt demagogie. În ajunul alegerilor prezidențiale din SUA, ei vor doar să arate cetățenilor lor și tuturor celorlalți că încă mai conduc lumea. Alfel spus, chestiuni care sunt în avantajul Americii să le negocieze, le om discuta cu rușii, iar unde nu este în avantajul lor, acolo nu e nimic de dezbătut, cum au spus ei, business as usual, acolo vor încerca să ne aplice o înfrângere.
Fără îndoială că așa nu va merge. Poziția noastră este clară: dacă doriți să discutăm probleme de securitate și stabilitate responsabile, importante pentru întreaga planetă, trebuie facut acest lucru într-un tot unitar, incluzând, firește, toate acele aspecte care afectează interesele noastre naționale și care influențează direct securitatea țării noastre, securitatea Rusiei.
Mai înțelegem și faptul că Occidentul încearcă să ne tragă într-o cursă a înarmării, să ne stoarcă de forțe, repetând trucul pe care l-au reușit în anii ’80 cu Uniunea Sovietică. Amintesc: în 1981–1988, cheltuielile militare ale URSS reprezentau 13% din produsul național brut.
De aceea, sarcina noastră este să dezvoltăm industria de apărare astfel încât să creștem potențialul științific, tehnologic și industrial al țării. Resursele trebuie distribuite cât mai rațional posibil și trebuie construită o economie eficientă a Forțelor Armate, pentru a obține maximul din fiecare rublă cheltuită pentru apărare. Este important pentru noi să creștem ritmul în rezolvarea problemelor sociale, demografice, de infrastructură și de altă natură și, în același timp, să atingem un nivel calitativ nou de dotare a armatei și marinei militare.
Este vorba, în primul rând, despre forțele cu destinație generală, despre principiile de organizare a acestora, despre a furniza trupelor sisteme de atac fără pilot, sisteme de apărare aeriană și mijloace specifice războiului electronic, despre strângere de informații și comunicații, despre arme de înaltă precizie și alte arme.
Trebuie, la modul cel mai serios, întărite grupurile pe direcția strategică de vest, pentru a neutraliza amenințările legate de noua extindere a NATO spre Est, de atragerea în Alianță a Suediei și Finlandei.
Occidentul a provocat conflicte în Ucraina, în Orientul Mijlociu și în alte regiuni ale lumii și continuă să mintă. Iată acum, fără nicio jenă, ei declară că Rusia ar intenționa, chipurile, să atace Europa. Noi înțelegem că nu fac decât să spună tâmpenii. În același timp însă, ei înșiși aleg ținte pentru atacuri asupra teritoriului nostru, alegând cele mai eficiente, după cum cred ei, mijloace de distrugere. Au început să vorbească despre posibilitatea de a trimite contingente militare NATO în Ucraina.
Dar noi ținem minte soarta celor care, cândva, și-au trimis contingentele pe teritoriul țării noastre. Dar acum consecințele pentru eventualii intervenționști vor fi mult mai tragice. În ultimă instanță, ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme – deși știu asta, tocmai am spus – care pot distruge ținte pe teritoriul lor.
Și tot ce inventează acum, cu ce sperie întreaga lume, toate astea amenință la modul real cu un conflict cu utilizarea armelor nucleare și, prin urmare, cu distrugerea civilizației – oare ei nu înțeleg acest lucru? Știți, sunt oameni care nu au trecut prin încercări grele – au uitat deja ce înseamnă războiul. Noi, chiar și generația noastră de astăzi, am trecut prin astfel de încercări grele în timpul luptei împotriva terorismului internațional din Caucaz, iar acum, în contextul conflictului din Ucraina, se întâmplă același lucru. Iar ei cred că pentru ei toate acestea sunt ca un fel de film de desene animate.
Ce poți să spui decât că, într-adevăr, rusofobia, ca și altă ideologie a rasismului, a superiorității naționale și a exclusivității, orbește și fură rațiunea. Acțiunile Statelor Unite și ale sateliților lor au dus de fapt la demontarea sistemului de securitate european. Acest lucru creează riscuri pentru toți.
Este evident că trebuie să lucrăm pentru a forma, chiar în viitorul apropiat, un nou contur de securitate egală și indivizibilă în Eurasia. Suntem pregătiți pentru o discuție pe fond în această chestiune cu toate țările și uniunile interesate. În același timp, subliniez din nou, cred că acest lucru este important pentru toată lumea astăzi: fără o Rusie suverană și puternică nu este posibilă nici o ordine mondială durabilă.
Ne străduim să unim eforturile majorității mondiale pentru a răspunde provocărilor globale, printre care transformările furtunoase ale economiei mondiale, a comerțului, finanțelor și a piețelor tehnologice, când multe foste monopoluri și stereotipuri asociate lor se prăvălesc.
Astfel, încă din 2028, țările BRICS, ținând cont de statele care au devenit recent membre ale acestei organizații, vor asigura aproximativ 37% din PIB-ul global, în timp ce, în cazul G7, acest indicator va scădea sub 28%. Aceste cifre sunt foarte convingătoare, pentru că în urmă cu doar 10-15 ani situația era cu totul alta. Am vorbit deja despre asta în mod public. Astea sunt tendințele, înțelegeți? Tendințe globale, de care nu ai cum să scapi, pentru că au un caracter obiectiv.
Priviți, în 1992, ponderea G7 în PIB-ul mondial a fost, la puterea de cumpărare, de 45,7%, iar BRICS, chiar și fără a lua în considerare expansiunea – în 1992 această organizație nu exista, dar țările BRICS au avut doar 16,5%, pentru ca în 2022, G7 să dețină 30,3%, în timp ce BRICS atingea 31,5%. Până în 2028, situația se va schimba și mai mult în favoarea BRICS: vor fi 36,6%, pentru G7 prognoza pentru 2025 fiind de 27,8%. Nu poți scăpa de asta, este o realitate obiectivă, așa și va fi, indiferent de ceea ce se va întâmpla, inclusiv în Ucraina.
Împreună cu statele prietene, vom continua să creăm și pe mai departe coridoare logistice eficiente și sigure și să construim, pe o bază tehnologică avansată, o nouă arhitectură financiară globală, eliberată de intervenția factorului politic. Mai ales că Occidentului își discreditează singur propriile valute și propriul sistemul bancar – își taie craca pe care stă de decenii.
Interacționăm cu partenerii pe principiile egalității, al respectului pentru interesele celuilalt și, prin urmare, tot mai multe state se alătură activității Comunității Economice Eurasiatice, Organizației de Cooperare de la Shanghai, BRICS și altor asociații la care participă Rusia. Vedem perspective uriașe în construirea unui amplu parteneriat eurasiatic prin combinarea proceselor de integrare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și a inițiativei „O Centură, un Drum” a Republicii Populare Chineze.
Dialogul Rusia-ASEAN se dezvoltă pozitiv. Summiturile Rusia-Africa au devenit un adevărat progres. Continentul african își declară tot mai tare interesele și dreptul la suveranitate adevărată. Susținem din toată inima toate aceste aspirații.
Rusia are relații bune și de lungă durată cu statele arabe. Ele reprezintă o civilizație originală din Africa de Nord până în Orientul Mijlociu și care cunoaște, astăzi, o dezvoltare dinamică. Și considerăm că este important să căutăm noi puncte de tangență cu prietenii noștri arabi, să aprofundăm întregul set ale relațiilor de parteneriat. La fel vom proceda și pe direcția Americii Latine. .
Separat, rog Guvernul să mărească finanțarea pentru programe internaționale în domeniul promovării limbii ruse și a culturii noastre multinaționale, în primul rând, firește, în CSI și în întreaga lume.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Stați strânși uniți în jurul acestui mare conducător pe care vi l-a dăruit Dumnezeu și va fi bine pentru Rusia. Mari luptători și buni patrioți cum sunteți, nimeni nu va reuși să distrugă ceea ce ați construit în atâția ani cu jertfă și cu muncă. Cei care vă doresc răul și care atentează la pământurile și bogățiile voastre nu sunt decât ,,oameni fără Dumnezeu, care vin de nicăieri și merg spre nicăieri." (Petre Țuțea)