Biroul președintelui Ucrainei se teme că răspunsul Curții Constituționale cu privire la necesitatea organizării de alegeri în condițiile în care este în vigoare legea marțială nu îi va conveni actualului șef al statului, scrie publicația ucraineană ”Zerkalo Nedeli”, citată de RBC.
”Zerkalo nedeli” a aflat că Biroul președintelui Ucrainei a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu rămânerea în funcție a lui Volodimir Zelenski după expirarea mandatului prezidențial de cinci ani (20 mai 2024).
Potrivit ziarului citat, Biroul intenționează să ridice în fața Curții Constituționale problema privind organizarea de alegeri pe fondul legii marțiale în vigoare în Ucraina și a „legitimității prerogativelor” președintelui după un mandat de cinci ani. ”Zerkalo nedeli” precizează, totodată, că nu a fost luată o decizie definitivă referitoare la oportunitatea unui asemenea demers în instanță.
Aceeași publicație menționează că Biroul lui Zelenski se teme că răspunsul Curții Constituționale nu va fi pe placul actualului președinte. Majoritatea membrilor Curții au fost numiți încă sub mandatul lui Petro Poroșenko, fostul șef al statului care insistă asupra necesității organizării de alegeri.
Alegerile prezidențiale din Ucraina ar urma să se desfășoare pe 31 martie, mandatul lui Zelenski expirând pe 20 mai. Reprezentanții Biroului președintelui au declarat în repetate rânduri că organizarea de alegeri când este în vigoare legea marțială nu este posibilă inclusiv pentru că o parte a populației (inclusiv cei care participă la lupte sau au plecat în străinătate) va fi privată de posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot.
Alt argument avansat de Zelenski vizează finanțarea alegerilor. În august, el a spus că banii care ar trebui cheltuiți pentru vot vor fi necesari pentru îndeplinirea sarcinilor de apărare națională. În opinia sa, alegerile vor costa 5 miliarde de dolari, bani care ar putea fi alocați de Uniunea Europeană și Statele Unite.
La rândul lor, oponenții lui Zelenski declară că după 20 mai puterea lui va fi ilegitimă și, prin urmare, trebuie să-și transfere prerogativele Președintelui Radei. În Constituția țării însă o asemenea opțiune nu este prevăzută: conform Legii supreme, un președinte poate fi înlocuit doar de următorul președinte.
Între timp, după cum relatează Strana.ua, Comitetul de Informații din subordinea președintelui Ucrainei a declarat că subiectul legitimității puterii va fi folosit în martie-mai de autoritățile ruse pentru a pune în practică planul „Maidan 3”. Scopul lui ar fi, chipurile, acela de a destabiliza țara și, într-un final, de a aplica o înfrângere militară. Moscova nu a comentat încă aceste declarații.
Cum a reacționat Occidentul la utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice La…
În Occident nu există libertatea de exprimare, articolele din ultimii ani apărute în publicațiile străine…
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
This website uses cookies.
View Comments
Zelenski se ține de scaun cu dinții. Și-a intrat bine în rol, îi place vedetismul și nu-și poate lua mâinile de la atâția bani care-i sunt trimiși ca ,,ajutoare". Poroșenko are și el ochii ieșiți ca la melc cu gândul la bani și afacerile pe care le-ar putea avea ca președinte. E o bătălie pe ciolan. Carne mai este de ros de pe el, că fraieri mai sunt destui care să finanțeze Ucraina eșuată. Motivul că alegerile nu se pot desfășura pentru că o parte a alegătorilor se află pe front sau în străinătate, nu stă în picioare. Există urne mobile pentru cei de pe front (așa cum se folosesc pentru bolnavii din spitale și azile), iar pentru cei din străinătate se pot crea secții de votare în marile orașe ale țărilor respective. Iar despre banii ce ar trebui cheltuiți pentru organizarea alegerilor, Zelenski ar trebui să-și țină gura. Are destui! Dacă nu, s-o sune pe Ursula că-i va aduce personal cu sacoșa. Faza cu Rusia și cu destabilizarea Ucrainei în cazul alegerilor mă face să râd. Ucraina este destabilizată, este de-a dreptul căzută la pământ! Despre ce destabilizare vorbesc? Au tras ceva pe nas?