Generalul francez, declarație neașteptată despre Donbass
19/02Die Welt: Scholz nu a permis ca von der Leyen să candideze pentru șefia NATO
19/02Putin a explicat de ce operațiunea militară nu a început mai devreme
Rusia a crezut că partenerii ei vor pune în aplicare Acordurile de la Minsk, a spus Putin; când a devenit clar că Ucraina, Germania și Franța nu intenționează să facă acest lucru, Moscova a trecut „la instrumente de natură militară”, relatează RBC.
Rusia nu a început mai devreme operațiunea militară în Ucraina doarece a crezut că Acordurile de la Minsk vor fi respectate de toate părțile care au încheiat înțelegerile, a declarat președintele Vladimir Putin, într-un interviu acordat prezentatorului de televiziune Pavel Zarubin.
„Pentru că am contat pe onestitatea partenerilor noștri. Am contat că acordurile la care s-a ajuns vor fi duse la îndeplinire de toți”, a spus Putin. Potrivit președintelui, Rusia a aflat mai târziu „adevărata stare de lucruri” și anume că Franța și Germania nu intenționau să pună în aplicare acordurile. ”Dar noi nu știam acest lucru, ne străduiam să le implementăm, oricât de dificile erau pentru ambele părți.”
Potrivit spuselor lui Putin, nedorința partenerilor a devenit clară când „actuala conducere a Ucrainei a anunțat prin vocea primului om în stat că nu îi place nimic din aceste Acorduri de la Minsk”. „Iar războiul continua, mor oameni”, a spus el, adăugând că „oamenii din Donbass s-au adresat Rusiei cu rugămintea de a-i ajuta”. După aceea, partea rusă a trecut „de la instrumente pașnice la instrumente de natură militară”.
În decembrie 2022, Merkel a declarat într-un interviu acordat publicației Zeit că Acordurile de la Minsk au fost încheiate pentru „a oferi timp Ucrainei”, iar Kievul l-a folosit „pentru a deveni mai puternic”. Hollande l-a susținut apoi pe fostul cancelar, spunând că Acordurile „înghețaseră” conflictul dintre Moscova și Kiev, ceea ce a permis Ucrainei să-și întărească armata și, „pentru o vreme, a oprit ofensiva rusă”. Putin a spus că declarațiile politicienilor l-au dezamăgit, toți participanții la acorduri au „înșelat” Rusia, iar negocierile s-au purtat pentru a „pompa” arme occidentale în Ucraina. În opinia lui, faptul că autoritățile de la Kiev au refuzat Acordurile de la Minsk a fost „declanșatorul direct” pentru începerea amplelor ostilități în Ucraina.
RBC amintește că Acordurile de la Minsk au fost încheiate în 2014–2015 de Grupul de contact trilateral pentru soluționarea situației din Donbass, format din reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și OSCE. Documentul a fost semnat de Putin și de liderii de atunci ai Ucrainei, Franței și Germaniei – președinții Petro Poroșenko și Francois Hollande, precum și cancelarul Angela Merkel.
Acordurile au întărit obligația părților în conflict de a înceta focul, de a renunța la desfășurarea de arme grele în zona tampon și de a face schimb de prizonieri pe principiul „toți pentru toți”. Kievul trebuia să adopte o lege privind acordarea de statut special pentru anumite raioane din regiunile Donețk și Lugansk și să organizeze acolo alegeri, ținând cont de poziția reprezentanților republicilor din Donbass. Majoritatea înțelegerilor nu au fost ulterior implementate.
1 Comment
Cum să crezi în Occident sau SUA? Cum să crezi în onestitatea partenerilor occidentali? Este o greșeală fatală. În Occident și SUA nu mai există noțiunea de parteneri onești, nu mai există respectarea cuvântului dat. Este o mostră clară a degenerescenței umane. I.D. Sârbu scria în cartea sa ,,Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” că ,,trăim în plină comedie, o comedie care e tot ce poate fi mai trist și mai tragic în lume. Istoria se îndreaptă spre propria ei groapă, personalitățile ajung propriile caricaturi, idealurile devin propriile lor haznale.” Caricaturile din Occident nu au idealuri ci doar obiective josnice, vorbele lor nu fac nici doi bani.