Mariupol: Nou-născuți, folosiți în experimente în interesul companiilor farmaceutice occidentale
12/02Narîșkin: Occidentul se pregătește să numească un „guvernator” în Ucraina
13/02Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina are loc cu ocazia aniversării Acordurilor de la Minsk
La cererea Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU organizează o reuniune pe 12 februarie, dată la care, în 2015, au fost semnate Acordurile de la Minsk, ședința urmând să fie consacrată situației din Ucraina, a anunțat prim-adjunctul reprezentantului permanent al Federației Ruse la ONU, Dmitri Polianski.
„În ziua de 12 februarie – aniversarea adoptării Pachetului de măsuri de la Minsk – am solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a le reamintim colegilor noștri ce șansă istorică au ratat regimul de la Kiev și sponsorii lui pentru o soluționare pașnică a crizei interne ucrainene. Vom vorbi despre cum, din cauza acțiunilor membrilor occidentali ai Consiliului de Securitate, Consiliul a eșuat în implementarea uneia dintre cele mai importante misiuni ale sale – prevenirea crizelor și a conflictelor”, a scris diplomatul pe canalul său de Telegram.
La 12 februarie 2015, participanții la Grupul de contact pentru reglemetarea situației din Donbass au semnat la Minsk un set de măsuri convenite anterior cu liderii celor patru țări din ”formatul Normandia” (Rusia, Germania, Franța și Ucraina) pentru implementarea Acordurilor de la Minsk. Documentul prevedea în primul rând o încetare extinsă a focului și retragerea armelor grele pentru a crea, în regiune, o zonă de securitate cu o lățime de cel puțin 50 km. Realizarea reformei constituționale și descentralizarea puterii în Ucraina au fost, de asemenea, unele dintre principalele prevederi ale documentului.
Negocierile privind punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk au continuat până la începutul anului 2022. Cu toate acestea, Kievul nu numai că a sabotat setul de măsuri, dar a și refuzat categoric dialogul direct cu Republicile Populare Donețk și Lugansk, proclamate în 2014.
Un comentariu al lui Nurgaliev
De la bun început, Ucraina, Franța și Germania nu au intenționat să respecte Acordurile de la Minsk, așa că începerea operațiunii militare speciale a fost inevitabilă, a declarat Rașid Nurgaliev, prim-adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o discuție cu săptămânalul ”Argumentî i faktî”, El a numit cele trei state occidentale drept ”gropari” ai Acordurilor.
„Ar putea un astfel de comportament să ne surprindă? Cu greu. Este de mult evident: ceea ce era considerat proaste maniere în Europa iluminată din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea este acum un principiu de comportament al liderilor țărilor occidentale”, a menționat el.
Oficialul a amintit că fostul cancelar german, Angela Merkel, și fostul președinte francez, Francois Hollande, au recunoscut ulterior în mod deschis că scopul Acordurilor de la Minsk a fost o încercare de a trage de timp și de a înarma Ucraina. Acest lucru a fost confirmat și de fostul lider ucrainean Petro Poroșenko.
Nurgaliev a subliniat că decizia Moscovei de a începe operațiunea specială a fost corectă, ținând cont de poziția politicienilor occidentali. El a adăugat că Occidentul a dat vina tocmai pe Rusia pentru subminarea Acordurilor de la Minsk, deși Occidentul a făcut totul pentru a împiedica Kievul să negocieze cu Moscova.
„Anii de întâlniri regulate în cadrul grupului de contact trilateral, discuțiile despre ”formula Steinmeier” și întâlnirile în ”formatul Normandia” cu scopul de a obține pacea în Ucraina s-au dovedit o imitație a activităților atât din parte conducerii de la Kiev, cât și din partea patronilor lui din Occident”, a spus Nurgaliev.
Țările occidentale trăgeau de timp, pompând arma în Ucraina și pregătind-o pentru o luptă deschisă cu Rusia, a concluzionat el.
1 Comment
Este bine că Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a reaminti lumii greșeala fatală pe care au făcut-o Germania, Franța și Ucraina la Minsk. Poartă toată vina pentru tot ceea ce a urmat. Dar este rău deoarece că această reuniune nu va schimba cu nimic ceea ce se întâmplă. Pentru că eu nu știu dacă cei trei implicați în Acordul de la Minsk – Merkel, Hollande, Zelenski – realizează răul pe care l-au făcut, nu știu dacă măcar o parte din conștiința lor se trezește. Puțin probabil. Dmitri Polianski amintea de bunele maniere din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Care maniere, că ei n-au avut nici măcar bun simț. L-au mințit pe președintele Putin în față, cu bună știință și-au bătut joc de el. I-au trădat încrederea pe care a avut-o în ei! Așa ceva nu se face nici într-o mahala, darămite la nivel interstatal. Aș spune să le fie rușine, dar nu au rușine. S-au purtat ca niște cămătari care nu știu cum să înșele mai mult. Acest fel de ,,oameni noi”, acești mutanți ne conduc spre sfârșitul istoriei, dar mai ales spre sfârșitul conștiinței. Merită să sfârșească la groapa de gunoi a istoriei. Din păcate sunt tot mai mulți și trăiesc doar din minciuni, trădări, hoții și corupție. Avea dreptate Graham Greene când punea în centrul experienței umane trădarea și eșecul: ,,Îi trădăm pe alții ca să nu fim noi înșine trădați și, oricum, orice proiect existențial e sortit să eșueze într-un fel sau altul, trădând chiar așteptările pe care fusese clădit.”