Ambasadorul Valery Kuzmin: Cooperarea geopolitică dintre Rusia și China, factor esențial în echilibrul global de forțe
07/02Peskov a confirmat: Tucker Carlson i-a luat interviu lui Putin
08/02Ambasadorul Valery Kuzmin: „În cursul de azi al istoriei ne-am trezit pe laturi diferite ale adevărului”
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Valery Kuzmin, a susținut pentru jurnaliștii români o conferință de presă online cu prilejul Zilei Diplomatului Rus. În discursul său, el a făcut bilanțul anului diplomatic din Rusia și a răspuns la întrebări.
Vorbind despre starea relațiilor bilaterale ruso-române și despre cum au evoluat ele anul trecut, diplomatul a precizat: „Respectând în mod consecvent solidaritatea euro-atlantică, oficialii de la București au susținut sancțiunile ilegale din punctul de vedere al dreptului internațional împotriva Rusiei, astfel că România a intrat formal pe lista țărilor neprietenoase cu Rusia, întocmită de guvernul rus în primăvara anului 2022.”
„Dialogul politic și diplomatic bilateral este practic înghețat de partea română”, a continuat Valery Kuzmin. ”În realitate, el a fost înghețat în februarie 2022. În august anul trecut, a fost oprită activitatea Centrului Rus de Știință și Cultură din București sub pretextul că se ocupă de falsificarea istoriei. Un pretext fals, în opinia mea. Iar la începutul lunii iunie, corpul diplomatic și tehnico-administrativ al ambasadei a fost puternic redus – de trei, respectiv, patru ori. Drept urmare, sub restricții a intrat nu doar Centrul menționat, dar și personalul liceului de pe lângă ambasadă, care se pregătea să sărbătorească împlinirea a 70 de ani de existență în România, precum și medicul ambasadei. Singurul moment pozitiv care poate fi menționat în acest sens este indignarea unui segment semnificativ al societății românești, și în primul rând, a vorbitorilor de limbă rusă și a compatrioților, care au fost în mod intenționat privați de oportunități și de dreptul democratic de a avea acces la comorile culturii și artei ruse”.
„Anul trecut, ambasada a încercat în repetate rânduri să atragă atenția autorităților române asupra inadmisibilității susținerii eforturilor militare ale regimului criminal neo-nazist de la Kiev”, a spus Kuzmin. „Prin eforturile noastre am încercat în special să avertizăm autoritățile române asupra faptului că posibila utilizare a aerodromurilor de pe teritoriul românesc pentru desfășurarea de avioane F-16 și derularea de operațiuni împotriva poporului și a forțelor armate ale Rusiei va fi considerată de Moscova ca implicarea directă în conflictul ucrainean”.
În pofida campaniei antiruse din mass-media române, a subliniat ambasadorul Rusiei, numărul cetățenilor români care au solicitat burse pentru a studia la universități din Rusia și pentru a urma cursuri de vară de limba rusă „a depășit așteptările”.
Șeful misiunii diplomatice a Rusiei la București a anunțat că schimburile comerciale reciproce dintre Rusia și România au scăzut de aproape cinci ori în 2023.
„Deocamdată nu există informații oficiale privind volumul anual al schimburilor comerciale”, a spus el. „Totuși, din cauza miilor de sancțiuni economice, financiare, industriale și personale antiruse, estimăm că nu va depăși 1 miliard de dolari (comparativ cu cel puțin 4,6-4,7 miliarde de dolari în anul anterior)”. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică al României, pe primele 10 luni ale anului 2023, importurile rusești s-au cifrat la 290,9 milioane de euro, iar exporturile românești s-au ridicat la 206,4 milioane de euro.
„Principalul motiv al puternicei degradări a relațiilor bilaterale este faptul că, în cursul de azi al istoriei, ne-am trezit pe laturi diferite ale adevărului”, a spus Kuzmin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.
Diplomatul a arătat că, „devenind membră a NATO, România a început să-și piardă drastic suveranitatea și independența în decizii de politică externă”: a susținut sancțiunile antiruse, a formulat acuzații nefondate la adresa Rusiei, iar acum „se mândrește cu faptul că va antrena piloți ucraineni pentru avioane F-16, capabile să transporte armă nucleară”.
„Țările noastre rămân vecini apropiați și obiectiv vorbind, avem toate posibilitățile de a restabili relații normale”, a subliniat ambasadorul rus, adăugând că restul depinde de București.
1 Comment
România și-a pierdut de mult suveranitatea și independența, domnule ambasador! Suntem o colonie în care guvernatorul din umbră dictează totul de afară. Occidentul a luat României resursele naturale, distribuțiile de energie, sistemul financiar-bancar, păduriel, pământurile, terenurile agricole, industriile, tot rulajul banilor. Suntem datori pentru multe generații de acum înainte, datorii care nu vor putea fi plătite niciodată. Cumpărăm armament care ne este impus de SUA și țările occidentale, poporul este sacrificat pentru Ucraina ,,prietenă” (când naiba am fost prietenii ei?), aleșii noștri sunt preocupați doar de soarta ucrainenilor și de a face pe plac UE, NATO, SUA, Occidentului și cui s-o mai găsi. Este jenant și revoltător faptul că relațiile noastre cu Rusia au ajuns în asemenea situație, vina fiind doar a noastră. Este de neimaginat poziția ostilă a României față de Rusia, o țară vecină și o mare putere, care nu ne-a provocat și nu ne-a amenințat cu nimic. Nu știu ce este în mintea conducătorilor noștri (dacă este ceva), dar sacrificarea noastră pentru interesele altor state mi se pare un lucru josnic. Dar așa cum spunea un mare duhovnic, părintele Teofil Părăian, ,,prostia nu e un păcat, dar îi mare necaz pe capul omului.” Domnul ambasador este optimist când afirmă că ,,avem toate posibilitățile de a restabili relații normale.” Cu acești conducători slugarnici nu cred că există vreo șansă. Au rămas înțepeniți cu gâtul și cu privirea spre vest, cu spinarea încovoiată și cu genunchii îndoiți. Manipularea din mass-media, privind întreaga situație mondială, este mai periculoasă decât o bombă nucleară, deoarece te lasă în viață dar își distruge creierul. Propaganda antirusă de la noi își face efectul doar la cei spălați pe creier și ignoranți. În rest încă există, slavă Domnului, oameni care iubesc Rusia și poporul rus, admiră cultura rusă, frumusețile acestei țări și respectă jertfa ostașilor sovietici și ruși. Noi nu suntem vinovați pentru deciziile aberante luate de conducătorii noștri. Cârcotașii care aduc acuze Rusiei și care împroașcă cu noroi la adresa ei pe toate site-urile, rețelele de socializare sau în mass-media nu trebuie luați în seamă. Atâta pot. Latră și ei, ce ar putea să facă mai mult?