Categories: Rusia si lumea

Tokyo declară că vrea pace cu Moscova. Medvedev le răspunde japonezilor cu sfaturi despre hara-kiri

În Rusia și Japonia se discută din nou despre apartenența Insulelor Kurile. Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că vrea să încheie un tratat de pace cu Moscova (care nu a fost semnat niciodată după al Doilea Război Mondial), numai că Tokyo nu are de gând să-și schimbe politica în privința „teritoriilor nordice”. Drept răspuns, Dmitri Medvedev a declarat că Rusia „scuipă” pe părerile japonezilor și că, pe viitor, în Insulele Kurile ar putea fi desfășurate noi arme rusești, relatează Gazeta.ru.

Insulele Kurile sunt teritoriu rusesc, iar Moscovei „îi sunt profund indiferente” sentimentele pe care japonezii le nutresc în privința lor, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, comentând vorbele premierului japonez despre dorința de a încheia un tratat de pace cu Federația Rusă.

„Ne sunt profund indiferente „sentimentele poporului japonez” cu privire la așa-numitele Teritorii de Nord. Ele nu sunt „teritorii disputate”, ele sunt Rusia. Iar acei samurai care sunt deosebit de întristați, pot pleca din viața în modul tradițional japonez. Își pot face seppuku”, a scris politicianul.

El a adăugat că în Insulele Kurile va fi desfășurat „armament nou”. În ansamblul lor, Insulele Kurile se vor cunoaște o dezvoltare activă, a precizat Medvedev.

Politicianul i-a acuzat, totodată, pe japonezi că „îi sărută pasional pe americani”, uitând de bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki.

Potrivit lui Medvedev, Constituția Rusiei a închis pentru totdeauna „problema teritorială” din jurul Insulelor Kurile. În 2020, Rusia a adoptat amendamente la Legea fundamentală ce interzic, printre altele, acțiuni de „înstrăinare” a unor părți din teritoriul rus sau îndemnuri la astfel de acțiuni. În același an, în piața centrală din Iujno-Kurilsk a fost instalată solemn o placă memorială pe care este gravat acest amendament.

În 2021, ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a declarat că, în noua ei versiune, Constituția „nu admite decizii pe tema suveranității asupra insulelor”. Dar a adăugat că Rusia este pregătită să dezvolte Insulele Kurile împreună cu Japonia.

Japonia a oferit pace, dar în condițiile ei

Premierul nipon Fumio Kishida a declarat, pe 30 ianuarie, că țara sa dorește să încheie un tratat de pace cu Rusia, dar că nu își va schimba politica față de „teritoriile nordice”.

„În relațiile ruso-japoneze, a spus premierul în plenul camerei inferioare a Parlamentului, s-a dezvoltat o situație dificilă din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar Japonia va continua să respecte politica pe care o promovează și care vizează rezolvarea chestiunii teritoriale și încheierea unui tratat de pace”.

Secretarul general al Cabinetului de Miniștri al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, a definit poziția Moscovei cu privire la Insulele Kurile ca fiind „nedreaptă”. „Problema teritorială dintre Japonia și Rusia nu a fost rezolvată”, insistă Hayashi.

Moscova poate încheia un tratat de pace cu Tokyo, dar numai în „anumite condiții”, a declarat Aleksei Cepa, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat. El, ca și Medvedev, a amintit că Legea fundamentală a Federației Ruse „apără integritatea teritorială a țării noastre”.

În opinia sa, Tokyo ridică problema insulelor, deoarece principalul partener comercial al Japoniei sunt Statele Unite. „Firește că fac astfel de declarații, pot anunța și sancțiuni, dar treaba continuă”, a concluzionat deputatul, amintind că în 2022 și 2023 relațiile comerciale dintre Tokyo și Moscova și-au continuat cursul lor.

De ce Rusia și Japonia ”împart” Insulele Kurile

Insulele Kurile înseamnă 56 de insule (doar patru sunt locuite de oameni) de origine vulcanică situate între peninsula rusă Kamchatka și insula japoneză Hokkaido. Problema apartenenței lor datează din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Japonia a luptat de partea Germaniei naziste și la trei luni după capitulare, URSS a declarat război Tokyo și a ocupat toate Insulele Kurile.

Pe 2 februarie 1946, Prezidiul Sovietului Suprem al URSS a inclus insulele în componența teritoriului sovietic. În următorii trei ani, majoritatea japonezilor de acolo au fost strămutați pe Insula Hokkaido.

Tokyo a semnat un tratat de pace cu țările coaliției anti-hitleriste abia în septembrie 1951. În virtutea documentului, Japonia a renunțat la toate drepturile și pretențiile față de Insulele Kurile. Textul nu precizează însă în favoarea cui, iar delegația sovietică nu a semnat actele.

În 1956, URSS și Japonia au încheiat o Declarație comună de încetare a stării de război. Moscova a fost de acord să restituie Insula Shikotan și o serie de insule mici nelocuite din Lanțul Kurilelor Mici. Ulterior însă, URSS a renunțat la obligațiile sale. Astfel că cele două țări nu au semnat niciodată un tratat de pace.

Acum Japonia revendică Insulele Kurile, numindu-le „teritorii nordice” „ocupate”. Rusia consideră că insulele au trecut legal în componența URSS-ului după Al Doilea Război Mondial, ceea ce înseamnă că îi aparțin legal ca succesor de drept al statului sovietic.

Owner

View Comments

  • Bravo, Dmitri Medvedev! Îmi place poziția tranșantă pe care o are în privința Japoniei și a pretențiilor ei. În al Doilea Război Mondial Japonia lupta împotriva Rusiei, era aliata naziștilor germani. Acum susține regimul nazist ucrainean și e aliata Statelor Unite. Da, au șters cu buretele bombele atomice aruncate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, a uitat de capitularea rușinoasă și e aliată cu SUA. Aberante alianțe face Japonia, de-a dreptul sinucigașe precum un kamikaze. Acum are pretenții asupra Insulelor Kurile. Visează. Ce urmează, Insula Sahalin? Japonia ar trebui să-și facă probleme în privința rachetelor lui Kim Jong Un, care zboară cam des deasupra teritoriului ei, căzând în Oceanul Pacific. Sunt doar niște exerciții, teste, dar alarmele din Japonia sună cam des și nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Se bazează pe cei 53.700 de militari americani desfășurați pe teritoriul ei? Câtă naivitate...

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

6 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

8 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

9 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.