Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că, în 2024, livrările de gaze rusești prin conducte spre Europa se vor stabiliza la nivelul anului trecut, adică la aproximativ 45 miliarde metri cubi, se arată în raportul AIE, citat de ziarul economic Vedomosti.
În 2023, exporturile de gaze rusești în regiune (unde AIE include, de regulă, țările europene ale OCDE, inclusiv Turcia) au scăzut cu 42% sau 33 de miliarde de metri cubi. Potrivit Agenției, nivelul exporturilor din Rusia a fost, în 2023, cel mai scăzut de la începutul anilor ‘1970. În 2022, declinul a fost și mai semnificativ: exporturile s-au diminuat cu 90 miliarde metri cubi, cu mai mult de jumătate raportat la datele anuale, situându-se la 78 miliarde metri cubi. Livrările de gaze din Rusia în țările UE s-au redus în 2023 cu 60% sau 38 miliarde metri cubi, cifrându-se la 25 miliarde metri cubi, scrie AIE.
Ponderea gazelor rusești în consumul total european a fost, în 2023, de 10%. Producția proprie a țărilor europene, inclusiv Norvegia, a reprezentat 40%, importurile de gaze prin conducte din țările nord-africane – 7%, importurile din alte țări – 6%. Restul de 37% din consum au fost asigurate de importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).
„Prognoza estimează că livrările de gaze rusești către țările europene ale OCDE vor rămâne, în 2024, aproape de nivelurile din 2023”, se precizează în raport.
Exportul de gaze rusești către Europa se desfășoară în prezent doar pe două rute – pe unul dintre firele gazoductului Tirkish Stream (începând cu 25 ianuarie – 43,1 milioane metri cubi pe zi) și în tranzit prin Ucraina (din 26 ianuarie – 42,5 milioane metri cubi pe zi). Pomparea prin conducta Nord Stream a fost oprită complet la sfârșitul lunii august 2022 din cauza unei defecțiuni a echipamentului de pompare a gazului, dispozitiv marca Siemens. Pe 26 septembrie, conductele Nord Stream și Nord Stream 2, acesta din urmă nu a fost dată niciodată în exploatare, au fost avariate în urma acțiunii de sabotaj din apele Danemarcei și Suediei. Sancțiunile introduse împotriva Rusiei din cauza operațiunii militare speciale din Ucraina și contrasancțiunile adoptate de Rusia în 2022-2023 au făcut imposibilă pomparea gazului prin conducta Yamal – oprită, de fapt, mai devreme, adică la sfârșitul anului 2021.
În același timp, AIE anticipează pentru 2024 o creștere a producției de gaze în Rusia cu 3,8% sau cu 24 de miliarde metri cubi, comparativ cu anul trecut, până la 664 miliarde metri cubi. În 2023, potrivit Agenției, producția de gaze din Rusia a scăzut cu 4,8%, până la 640 miliarde metri cubi. Viceprmierul Aleksandr Novak anunțase, anterior, că producția de gaze a Rusiei s-ar putea reduce, în 2023, cu 5,5% față de anul precedent, adică până la 636,7 miliarde metri cubi.
Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, nu a dezvăluit încă date privind livrările de gaze spre Europa și Turcia. Exportul total de gaze al Rusiei a scăzut anul trecut, potrivit lui Novak, la 91,4 miliarde metri cubi (-46,4%).
Analistii consultați de cotidianul economic Vedomosti sunt, in general, de acord cu estimarea volumelor exporturilor de gaze rusești destinate Europei în 2023 și cu prognoza pentru 2024, publicată de AIE. Analistul Finam FG, Serghei Kaufman, suliniază că estimările AIE privind livrările de gaze din Rusia spre UE sunt, per ansamblu, în concordanță cu datele Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF) și ale Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).
Ekaterina Krîlova, expert în management la Centrul de analiză și expertiză PSB, anticipează, la fel ca AIE, ca în 2024, exporturile în UE și Turcia se vor situa, spre sfârșitul anului curent, la 45 miliarde metri cubi, din care aproximativ 55% vor reveni Turciei, potrivit aprecierilor sale.
Analistul șef al Fondului Național de Securitate Energetică (NESF), Igor Iușkov, estimează că exporturile pentru Turcia vor depăși anul acesta 20 miliarde metri cubi de gaze. Conform calculelor expertului în evoluții bursiere la BCS World, Anna Kokoreva, exporturile de gaze în Turcia în baza contractelor existente între Gazprom cu compania turcă Botas se vor menține, anul acesta, la nivelul de 21,7 miliarde metri cubi, cererea din partea importatorilor privați se va ridica la alte 4,5 miliarde de metri cubi. Potrivit lui Kaufman, livrările de gaze prin conducte în Turcia pot ajunge la 20-25 miliarde metri cubi.
Experții nu întrevăd, în scenariul de bază, o scădere consistentă a exporturilor Gazprom către UE în 2024. Krîlova explică acest lucru prin faptul că o serie de țări UE depind în mod considerabile de gazul rusesc. Chiar dacă exportul în Uniunea Europeană ar scădea din cauza creșterii producției de energie eoliană și a importurilor de GNL, reducerea ar fi nesemnificativă, adaugă Kaufman. Potrivit estimărilor lui, livrările da gaze în UE prin conducte se vor ridica la 23-25 miliarde metri cubi.
Se menține riscul suspendării tranzitului de gaze prin Ucraina. Dar, sunt de părere experții, un astfel de scenariu este mult mai probabil în 2025, după expirarea actualului contract de tranzit (valabil până la 31 decembrie 2024).
În privința prețurilor, experții nu cred că în 2024 se va produce o scumpire accentuată, petnru că instalațiile de stocare subterană a gazelor (UGS) ale Uniunii Europene dețin o cantitate suficientă de gaze. Potrivit asociației operatorilor europeni de stocare a gazelor subterane Gas Infrastructure Europe, la 24 ianuarie (ultimele date disponibile) rezervoarele subterane erau pline în proporție de 73%, conținând 80,4 miliarde metri cubi de gaz. Până la sfârșitul sezonului de încălzire, gradul de umplere a acestor depozite ar putea ajunge la 50-55%, adică aproape de valori record, prognozează Kaufman. Acest lucru va permite țărilor europene să achiziționeze gaz în cantități mai mici decât de obicei pentru următorul sezon de încălzire.
Potrivit BCS World of Investments, în 2024, prețurile la gaze în UE vor fi, în medie, de aproximativ 350 dolari/1.000 de metri cubi, FNEB estimând un nivel de preț de 300-350 dolari/1000 de metri cubi, FG „Finam” anticipează un preț de 300 dolari/1000 de metri cubi. Prognoza PSB este și mai mică și se ridică la doar 250-300 dolari/1000 de metri cubi, în medie, pe an.
Conform calculelor lui Kaufman, din cauza prețurilor mai mici la gaze, EBITDA-ul Gazprom-ului în 2024 ar putea scădea cu 10-12%, coborând sub 2 trilioane de ruble. În decembrie anul trecut, adjunctul Consiliului de Administrație al Gazprom, Famil Sadigov, a declarat că, pentru 2023, EBITDA va fi de aproximativ 2,2 trilioane de ruble.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Evident că pierderile sunt de ambele părți, adică ale Rusiei și a celor care au redus parțial sau total importul de gaze rusești. Însă cea mai mare pierdere este a Europei, a Occidentului. Industria și întrega economie au de suferit, ca să nu mai amintim de populație. Importul de gaze din alte surse în afara Rusiei, la un preț mult mai mare, nu duce decât la adâncirea acestor țări în sărăcie. Cel mai mult vor avea de suferit oamenii de rând, că ei le suportă pe toate. Așa se întâmplă când liderii acestor țări au mâncat ciuperci cu buline și creierul le este afectat. Poate se mai găsesc oameni cu mintea întreagă, neslugarnici și vor realiza că importurile de gaze rusești le vor salva țările de la prăbușire. Altfel vom vorbi nu de ,,încălzirea globală", ci de ,,răcirea Europei".