După cum am mai scris, la Editura ”Scrisoarea a treia”, a apărut recent cartea ”Universul Rusia. Tradiție și revelație” scrisă de Corneliu Vlad. Volumul cuprinde cele mai bune articole publicate în ultimii ani de analistul de politica externă pe site-ul ”Vești din Rusia”. Pe această cale vă anunțăm că volumul poate fi cumpărat și online, prin intermediul următoarelor site-uri:
https://www.dol.ro/carti/istorie/istorie/universul-rusia-traditie-si-revelatie-ylib37588.html
https://www.mgp.ro/produs/universul-rusia-traditie-si-revelatie/ și altele.
Propunem atenției cititorilor postfața la carte semnată de redactorul șef al publicației ”Vești din Rusia”, Vyacheslav Samoshkin.
În cei cinci ani de când există publicația electronică “Vești din Rusia” am fost și sunt primul cititor al comentariilor lui Corneliu Vlad care apar pe site, în rubrica ”Context”, în fiecare zi de marți, cu exactitatea mecanismului de ceas – cinci ani, practic, fără nicio singură absență! Și acest lucru spune mult despre calitățile profesionale ale analistului de politică externă Corneliu Vlad.
Dar principalul lucru prin care autorul acestor comentarii cucerește atenția și încrederea cititorului, inclusiv a mea, este cunoașterea și înțelegerea profundă a fenomenului rusesc, dorința, dar și capacitatea, de a-l analiza și de a-l pune în contextul relațiilor internaționale. De altfel, aceste calități profesionale sunt bine cunoscute de demult.
Să nu uităm că publicistul și scriitorul Corneliu Vlad aparține acelei pleiade de ziariști români care s-a format în sânul redacției revistei ”Lumea”. Și am avut privilegiul să-i cunosc personal pe ceilalți dintre ei – Ion Cârje, Radu Pascal, Cristian Popișteanu, George G. Potra, Crăciun Ionescu, Ilie Șerbănescu… Mai mult, ca reprezentant al Agenției de presă “Novosti”, am avut o bună colaborare cu ei pe tărâmul jurnalisticii de politica externă.
Ca și Corneliu Vlad, ei acordau o mare atenție problematicii legate de Rusia, însușind un adevăr formulat încă de Ionel Brătianu în urma cu un secol: „Vecinătatea cu Rusia – iată principiul de la care trebuie să pornească nu numai politica noastră spre Răsărit, dar toată politica noastră externă. Vecinătatea cu Rusia – nu sentimentele, nu afinitățile rasiale sau culturale, nu interesele economice comandă politica noastră externă”. Nu întâmplător această idee este citată și în volumul “Universul Rusia”.
Din păcate, unii dintre membrii acestei familii de jurnaliști au părăsit lumea noastră, dar tradiția nu a murit: ea continuă prin colaborarea mea și prietenia cu Corneliu Vlad. O spun cu satisfacție că unele dintre subiectele articolelor lui s-au născut în discuțiile noastre – uneori, cum se spune, la un pahar de vorbă…
În analizele sale, Corneliu Vlad folosește liber și pe larg bagajul politologic occidental, dar este atent și receptiv la ideile lansate de cei mai buni politologi ruși de astăzi, precum Serghei Karaganov, Feodor Lukianov, Andrei Kortunov, Timofei Bordaciov, Ivan Timofeev. Iar una dintre aceste idei recente, referitoare la Majoritatea globală, el a preluat-o și o dezvoltă cu succes, dedicându-i un capitol întreg din cartea sa.
Corneliu Vlad s-a născut în Basarabia și cine știe, poate, și acest aspect a contribuit cumva la atenția și sensibilitatea lui deosebită față de spațiul estic. În carte găsim o idee remarcabilă despre relațiile româno-ruse care aparține lui Corneliu Vlad și pe care a expus-o, nu o dată, în public: “La nivel uman nu avem absolut nimic – nici noi cu rușii, nici rușii cu noi, ne înțelegem mai bine. Cred că, la nivel uman, mai bine decât cu toți ceilalți vecini ai noștri”.
Din păcate, în carte sunt puține pagini dedicate relațiilor dintre România și Rusia. Este de înțeles, în ultimă instanță: ce să scrii despre ceva care aproape nu mai există. “Casa Rusă” din București închisă, diplomații ruși trimiși acasă, schimburile culturale reduse la zero…
În acest sens, activitatea publicistică a lui Corneliu Vlad a rămas una dintre puținele punți de legătură dintre România și Rusia. Dar fenomenul politologic pe care-l întruchipează Corneliu Vlad, cu tot potențialul său, se prezintă ca o instituție, un liant de neprețuit între cele două țări. Drept dovadă și cartea sa ”Universul Rusia. Tradiție și revelație”.
Vyacheslav Samoshkin
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Da, am cumpărat recent această carte și este pe măsuța cu volumele ce urmează să le citesc. Prezentarea, editarea și coperta sunt impecabile. Conținutul cred că este foarte bun, având în vedere că articolele domnului Corneliu Vlad publicate pe acest site nu m-au dezamăgit niciodată. Felicitări autorului și editurii! Felicitări și domnului Vyacheslav Samoshkin în calitate de redactor al acestui volum și pentru ,,Postfață" (nu m-am putut abține și am citit-o înaintea cărții).