Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat, împreună cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, la ceremonia de inaugurare a Memorialului închinat cetățenilor sovietici civili care au căzut victime ale genocidului nazist în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945). Cei doi șefi de stat au sosit la ceremonie cu aceeași mașină, scrie agenția TASS.
Memorialul a fost ridicat la inițiativa Societății de Istorie Militară și a Comunității de istorie a Rusiei (RVIO și RIO). Teritoriul raionului Gatcina, din Regiunea Leningrad, nu a fost ales întâmplător. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, aici au fost amplasate numeroase lagăre de prizonieri de război și lagăre de concentrare de donatori pentru copiii sovietici.
După cum a menționat Putin, memorialul este dedicat „tuturor cetățenilor pașnici ai Uniunii Sovietice ale căror vieți au fost luate de Molohul genocidului nazist”. „El este menit să devină unul dintre simbolurile memoriei noastre, a datoriei noastre morale, sacre, de a investiga toate crimele, de a-i identifica pe vinovați. Este important pentru noi astăzi, este important pentru viitor”, a subliniat șeful statului.
Președinții Rusiei și Republicii Belarus au vizitat împreună monumentul, lor alăturându-și consilierul prezidențial Vladimir Medinski, directorul Societății de Istorie Militară. Potrivit precizărilor sale, arhitectura și compoziția monumentului au fost aprobată prin vot.
Putin și Lukașenko au apreciat cât de reale par figurile prizonierilor lagărelor hitleriste sculptate în jurul obeliscului, Medinski explicând că toate au fost realizate pe baza chipurilor unor oameni reali. Putin și Lukașenko au luat, fiecare, câte o candelă aprinsă pe care le-au așezat în nișele speciale făcute în jurul inimii la majoritatea figurilor. Candelele au îmbrăcat în reflexii roșii chipurile prizonierilor.
Lukașenko a întrebat cum a fost posibil să se obțină o nuanță luminoasă la anumite detalii ale monumentului: „Ce material este acesta?” „Este cerul, aici cerul este așa”, a explicat Medinski.
Compoziție sculpturală
Pe baza rezultatelor unui concurs de creație pentru cel mai bun proiect arhitectural și artistic al complexului memorial a fost selectată lucrarea sculptorului Andrei Korobțov și a arhitectului Konstantin Fomin. Este vorba despre un obelisc, deasupra căruia a fost plasată figura unei mame cu copii, iar dedesubt a fost executată o compoziție sculpturală de amploare, alcătuită din 150 de basoreliefuri, care recreează poveștile unor oameni pașnici adevărați din diferite colțuri ale țării și care au murit de mâna naziștilor.
În fața obeliscului arde Focul Veșnic, la baza căruia sunt scrise, în diferite limbi, denumirile lagărelor de concentrare aflate în diferite țări europene.
80 de ani de la ridicarea asediului Leningradului
Inaugurarea complexului memorial a fosts programată să coincidă cu împlinirea a 80 de ani de când Leningradul a fost complet eliberat de blocada fascistă. La ceremonia de deschidere a complexului memorial au fost prezenți politicieni, persoane publice și 80 de participanți la adunarea „Nepoții Victoriei. Leningrad”.
Putin, care s-a născut la Leningrad în 1952, participă în mod regulat la evenimente comemorative legate de blocadă. Pentru președinte, este și o poveste foarte personală, de familie. Pe Petecul Nevski, unde se află acum monumentul „Piatra de Hotar”, a luptat tatăl șefului statului, Vladimir Spiridonovici Putin. Mama lui Putin, Maria Ivanovna, a petrecut toată blocada la Leningrad și a trecut prin toate greutățile ei. Fratele mai mare al lui Putin, Viktor, îngropat într-una dintre gropile comune de la Cimitirul Piskariovskoe, a murit de difterie în timpul blocadei, în iarna anului 1942.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.
View Comments
Veșnică odihnă tuturor victimelor genocidului nazist care au murit în timpul Marelui Război Patriotic și respect celor care nu i-au uitat!