Hot News
După 1,5 ani, ONU a recunoscut adevărul incomod despre farsa de amploare a „masacrului de la Bucea”
27/01
Putin a depus flori la monumentul „Piatra de Hotar” din Petecul de pământ Nevski, Sankt-Petersburg
27/01

Biograful lui Zelenski, despre sfatul de a crea un guvern în exil

Volodimir Zelenski/ Foto: Getty Images

Înainte ca operațiunea militară a Rusiei să înceapă în Ucraina, mai mulți lideri occidentali l-au îndemnat pe Volodimir Zelenski să rămână în străinătate și să înceapă să formeze un guvern în exil, se afirmă în cartea ”The Showman” de Simon Schuster, relatează RBC.

În ziua în care, pe 19 februarie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a susținut discursul la Conferința internațională de securitate de la München, mai mulți lideri occidentali l-au îndemnat să nu se întoarcă la Kiev și să înceapă să formeze un guvern în exil. Corespondentul revistei ”Time”, Simon Shuster, a relatat acest episod în cartea sa despre președintele ucrainean, ”The Showman”, pe care RBC a răsfoit-o.

Propunerea de a fugi din țară, scrie autorul cărții, a întărit impresia lui Zelenski că până și cei mai apropiați aliați ai săi l-au scos din cărți. „Acest lucru mi-a amintit de starea lui din noiembrie 2019, din ajunul primelor lui negocieri cu (președintele rus Vladimir) Putin (de la Paris), când mi-a spus că nu poate avea încredere în niciunul dintre aliații lui din Occident. Apoi, singularitatea situației lui i-a provocat durere. Acum pare să-l înfurie”, scrie Schuster. Ca răspuns la propunerea de a nu se întoarce acasă, Zelenski a spus zâmbind: „Am luat micul dejun la Kiev. Și voi lua cina tot acolo.”

Înainte de discursul de la Munchen, Zelenski a avut o întrevedere cu delegația americană condusă de vicepreședintele Kamala Harris. După care, potrivit participanților la întâlnire, americanii au anunțat că „invazia este inevitabilă”. Anterior însă, numeroase surse de la Casa Albă au relatau cum conflictul va începe cu un val de atacuri cibernetice, tiruri de rachete și bombardamente aeriene, iar președintele american Joe Biden, într-o discuție cu aliații europeni, a indicat chiar o dată anume – 16 februarie. „Acea dată a venit și a plecat. Dar avertismentele americane nu s-au domolit”, scrie Shuster. Potrivit acestuia, conducerea ucraineană nu a dat crezare informațiilor venite de la serviciile secrete, dar a considerat că este o ocazie bună de a obține mai mult sprijin din partea Occidentului.

La prognozele Statelor Unite, Zelenski a avut un răspuns: amenințarea rusă exista din 2014, iar Kievul era bucuros că, în sfârșit, americanii au recunoscut acest pericol și, de aceea, trebuie să răspundă împreună. Pentru început, conform planului autorităților ucrainene, Statele Unite ar fi urmat să impună împotriva Rusiei sancțiuni economice și financiare. Zelenski a mai cerut și armament – sisteme de rachetă Stinger și Javelin, avioane de luptă și baterii antiaeriene. Lui Harris însă nici una din aceste propuneri nu i s-a părut acceptabilă.

După cum scrie Schuster, la München, delegația ucraineană s-a convins că unii dintre aliații lui occidentali erau convinși că Ucraina va fi, inevitabil, învinsă și, potrivit estimărilor părții ucrainene, înclinau spre ideea ca Moscova și Kievul să încheie o înțelegere în condițiile rușilor. Cancelarul german Olaf Scholz, care cu două zile înainte de conferință se întâlnise cu Putin, ar fi vrut să fie mediator în negocieri. Unul dintre posibilele puncte ale unei potențiale înțelegeri putea fi refuzul Ucrainei de a adera la NATO. Zelenski înțelegea că în următorii ani Kievul nu va putea intra în Alianță, și era dispus la un compromis în această chestiune, dar nu avea de gând că renunțe la teritorii, scrie Shuster.

Simon Schuster a publicat biografie lui Zelenski, ”The Showman”, în ianuarie 2024. Jurnalistul a descris în detaliu campania electorală a lui Zelenski din 2019, iar odată cu izbucnirea amplelor ostilități militare din Ucraina, în februarie 2022, a relatat în mod regulat, cu referire la oficiali ucraineni de rang înalt, ce se întâmplă în cercurile superioare ale conducerii țării. De la articolul său publicat în octombrie 2023 despre problemele cu contraofensiva și despre cum Kievului îi este tot mai greu să obțină sprijin internațional, au început discuțiile despre ruptura dintre conducerea civilă și cea militară a țării – dintre Zelenski și comandantul șef al Forțelor Armate, Valeri Zalujnîi.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Directorul Institutului Ucrainean pentru Analiză și Management a Politicii, Ruslan Bortnik, a declarat că în Ucraina a izbucnit o criză parlamentară. A început să se formeze o majoritate pentru Zalujnîi, iar prin această pierdere a majorității parlamentare, Zelenski se va afla într-o situație dificilă. Oricum, Zelenski se află într-o situație proastă. De ce n-a rămas în 2019 în Occident? Pentru că a fost aburit cu tot felul de promisiuni de SUA, UE și NATO și a căzut în plasă. SUA avea nevoie de o marionetă ca și el pentru a-și duce la bun sfârșit planurile. Apoi, pe parcurs, Zelenski a prins gustul puterii și a banilor. A fost folosit și abandonat. Acum e furios, dar nu cred că s-a trezit la realitate. Un guvern în exil? Prostii. Ar fi fost prea complicat pentru șacalii americani și occidentali. Puterea lui Zelenski a slăbit, susținerea lui din partea aliaților, de asemenea. Dacă popularul Zalujnîi va fi înlăturat (cu ajutorul SUA) și va fi instalat Budanov în fruntea Forțelor Armate Ucrainene, atunci armata se va afla sub controlul total al CIA și nu al generalilor NATO, așa cum se întâmplă acum. Acest lucru ar putea împiedica o lovitură de stat militară împotriva marionetei Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978370