Corneliu Vlad: Regimul de la Kiev pune în pericol statalitatea Ucrainei
20/01Pușkov: Vorbind despre un război cu Rusia, Germania justifică remilitarizarea
21/01Andrei Zagorodniuk: Trecerea în apărare a armatei Ucrainei, o greșeală de proporții istorice
Trecerea în apărare activă a Forțelor Armate ale Ucrainei, fără acțiuni ofensive, va provoca mari prejudicii Kievului, este de părere fostul ministru ucrainean al Apărării, Andrei Zagorodniuk, relatează cotidianul Izvestia.
„Concentrarea atenției pe descurajare fără o componentă ofensivă ar fi o greșeală de proporții istorice”, a declarat Zagorodniuk, convins fiind că, dacă Ucraina se va apăra doar, va demonstra lumii că ”este incapabilă să câștige războiul”.
Într-un interviu acordat publicației Financial Times, el a apreciat că o strategie defensivă va transfera definitiv Moscovei întreaga inițiativă.
Jurnaliştii de la FT au subliniat, totodată, că finanţarea Ucrainei de către ţările occidentale are un impact cheie asupra viitorului țării. Influențează în mod deosebit incertitudinea aliaților: trupele ucrainene suferă din lipsă de muniție, iar nivelul de susținere financiară din partea statelor occidentale scade. Statele Unite au fost principalul donator de arme și finanțe, dar acum Congresul nu adopta hotărâri concrete.
În plus, jurnaliştii au stat de vorbă și cu un ofiţer de informaţii ucrainean care luptă alături de puşcaşii marini pe malul de est al Niprului. El a spus că „situația este deplorabilă” și a subliniat că armata rusă are un mare avantaj.
Se subliniază că strategia defensivă a Kievului este „vândută de Washington” și de alte țări occidentale. Aliații recomandă Ucrainei să se concentreze pe păstrarea teritoriilor pe care le are în prezent și, în loc să lanseze ofensive terestre active, să-și întărească apărarea.
În plus, Financial Times face referire la experți, în opinia cărora conflictul armat poate continua doar „mulțumită sprijinului militar masiv din partea aliaților europeni și a altor parteneri”.
„Prin urmare, în această privință, am ajuns la un punct de cotitură. Dacă va putea Ucraina să reziste Rusiei sau chiar va începe, practic, să piardă, pentru că nu are tehnică, armament greu, muniție. Sprijinul extern va avea o importanță determinantă”, a declarat fostul consilier pentru securitate națională a Casei Albe, Fiona Hill, pentru Politico.
Anterior, pe 16 ianuarie, expertul militar Aleksei Leonkov a declarat pentru Izvestia că Occidentul poate cere președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski să treacă la o strategie defensivă pentru a prelungi agonia regimului de la Kiev înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Pentru că, în cazul în care Kievul se prăbușește înainte de alegeri, acuzat de acest eșec va fi Washingtonul, deoarece autoritățile nu ar fi fost în stare să susțină Ucraina.
În aceeași zi, editorialistul agenției Bloomberg, Andreas Kluth, a anunțat că, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, îi va transmite lui Zelenski un mesaj privind necesitatea de a schimba strategia militară a Kievului de la ofensivă la defensivă.
Pe 11 ianuarie, Jan Nolte, membru al Comisiei pentru apărare din Parlamentul german, a subliniat pentru Izvestia, că o victorie a Ucrainei în conflictul cu Rusia este imposibilă. Potrivit acestuia, politicienii occidentali nu mai cred de mult în victoria Kievului, dar continuă, totuși, să depună eforturi pentru a finanța și a furniza arme regimului de la Kiev înainte de viitoarele negocieri cu Moscova.
1 Comment
Dacă politicienii occidentali nu mai cred de mult în victoria Kievului (ceea ce este evident), atunci de ce nu le spun liderilor lor să nu mai finanțeze Ucraina și să nu-i mai trimită arme? Care e scopul, dacă e clar că Ucraina a pierdut acest conflict? Sunt arme depășite tehnologic și nu mai au loc în depozitele lor, care acum sunt pline de arme mult mai performante? Prin furnizarea în continuare a armamentului vor să alimenteze iluzia de victorie a lui Zelenski? Execută ordinele Washingtonului? Ceea ce fac e lipsit de logică. Ucrainenii de ce se plâng că nu au arme? Pot trece la distrugerea dronelor rusești cu borcanele de murături, că spun că au avut succes. Mai mult, Ministerul Dezvoltării Digitale de la Kiev a lansat un proiect în care ucrainenii sunt îndemnați să asambleze drone de tip FPV acasă. Proiectul ,,Drona Poporului” presupune ca populația să urmeze un curs de inginerie online pentru a învăța să construiască asemenea drone. Cursul e gratuit, dar componentele trebuie să fie cumpărate de ucrainenii amatori. Mare ,,succes” va avea acest proiect: va fi mort din fașă! Necesitatea de a schimba strategia militară a Kievului de la ofensivă la defensivă le-a încolțit în minte la Davos. Cred că le-a influențat gândirea șamanul care le-a suflat pe cap, deși ar fi fost mai util să le sufle ,,elitelor” în altă parte. Pentru Ucraina, decizia cea mai bună ar fi capitularea, nu ofensiva sau defensiva. Asta dacă vor să trăiască, nu să fie în continuare carne de tun.