Hot News
Iuri Ghempel: Declarațiile privind desfășurarea unei flote neutre în Marea Neagră, o aiureală
18/01
O alianță între Ungaria și Slovacia, sperie UE
19/01

Istoricul Neil Ferguson, despre avansul decisiv al Rusiei în Ucraina

Artileriștii ruși din zona operațiunii speciale/ Foto: RIA Novosti

În cursul acestui an, trupele ruse vor realiza un avans decisiv, a declarat într-un interviu acordat publicației Die Welt, istoricul britanic Neil Ferguson, relatează RIA Novosti.

„În Occident, mulți nu au vrut să creadă în posibilitatea unui astfel de scenariu, uitând și lecțiile istoriei: de regulă, în prima jumătate a unui conflict armat, rușii se manifestă slab, dar în a doua câștigă”, este de părere interlocutorul revistei germane.

În opinia expertului, sprijinul acordat Ucrainei de Statele Unite slăbește deja.

„Pentru americani, acest comportament a devenit deja o schemă obișnuită: guvernul promite statelor să le susțină atâta timp cât este nevoie. Dar după câțiva ani, sprijinul se termină, ca în Irak și Afganistan. Se creează acea impresie ca și cum s-au plictisit de o emisiune de televiziune și schimbă canalul”, a spus Ferguson.

El a adăugat că Europa trebuie să lupte pentru autonomie strategică, să se înarmeze și să-și asume o tot mai mare responsabilitate pe scena mondială, pentru că nu mai poate conta pe sprijinul SUA.

„La fel ca Imperiul Roman la vremea respectivă, America traversează acum o perioadă de declin. Iar odată cu revenirea la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, aceste procese nu vor face decât să se accelereze”, a conchis istoricul.

Pe 4 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă pe direcțiile Iujnodonețk, Artiomovsk și Zaporojie, aruncând în luptă brigăzi antrenate de NATO și echipate cu armament străin. Dar nu au putut trece nici măcar de apărarea tactică a trupelor ruse și au suferit pierderi grave.

Pe acest fundal, mass-media occidentale scriu tot mai des că Statele Unite și UE au început să obosească de criza ucraineană, iar sprijinul pentru Volodimir Zelenski slăbește. Potrivit NBC, oficiali americani și europeni discută deja cu autoritățile de la Kiev despre posibilele consecințe ale negocierilor de pace cu Rusia, inclusiv la ce ar trebui, probabil să renunțe fosta republică sovietică pentru a ajunge la un acord.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Neil/Niall Ferguson este un istoric britanic/scoțian bun. Multe dintre cărțile sale au fost traduse și în română (Războiul lumii. Epoca urii, Marele Război, Apocalipsa, Colosul, Imperiul, Marele declin, etc.). Sunt cărți foarte bune. Ceea ce a declarat în acest interviu este adevărat, sunt lucruri deja adeverite. Spunea despre declinul actual al Americii. Nu pot nega faptul că mă bucur, având în vedere nenorocirile pe care le-a adus în lume acest stat. Poate că a venit vremea să plătească. Spunea și despre Donald Trump și despre faptul că eventuala revenire a lui la Casa Albă ar accelera acest proces. De unde știe? În acest moment Trump este răul cel mai mic. Se gândesc să-l împăieze pe Biden și să-l afișeze ca președinte al SUA? Sau o preferă pe Michelle Obama, că în ultimul timp se speculează această variantă? Doamne ferește! Oricum, nu Biden a condus SUA ci Barak Obama a stat în spatele lui. Obama și Biden sunt două catastrofe ale democrației pentru SUA. Ferguson a coordonat un volum foarte interesant: ,,Ce s-ar fi întâmplat dacă…?” Sunt niște scenarii despre felul în care ar fi evoluat lumea dacă evenimentele istorice ar fi fost altele. Este vorba despre ,,dacă” și ,,poate”. Când eram copil circulau câteva versuri: ,,Dacă” și cu ,,Poate” au plecat să-nnoate; dacă ,,Dacă” nu era, poate ,,Poate” se-nneca. Lumea reală nu funcționează după aceste presupuneri, acestea fac parte din lumea virtuală. Nu poate prevedea ceea ce se va întâmpla cu america dacă va învinge Trump. Vom vedea atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979619