Categories: MilitarRusia si lumea

Politolog: Garanțiile de securitate ale Franței pentru Ucraina vor deveni o ficțiune

Înțelegerile pe care președintele Franței, Emmanuel Macron, are de gând să le discute cu Volodimir Zelenski nu presupun intervenția Parisului în conflictul cu Rusia. Acest acord este o ficțiune, folosită de membrii NATO pentru a ascunde nedorința lor de a primi Ucraina în Alianță, a declarat pentru publicația Vzgliad politologul Stanislav Tkacenko, ca reacție la anunțul lui Macron despre planurile sale de a încheia acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.

„Acordurile bilaterale de securitate, încheiate anterior cu Zelenski de premierul britanic Sunak și care urmează, acum, să fie semnate cu Macron, sunt decorațiuni fără semnificație reală. Aceste acorduri nu presupun intervenția Marii Britanii sau a Franței în conflict. Pentru Ucraina, garanții adevărate pot fi oferite doar de intrarea în NATO, unde nimeni nu o va primi însă”, a apreciat Stanislav Tkacenko, profesor la Catedra de studii europene a Facultății de Relații Internaționale a Universității de Stat din Sankt Petersburg, expert al Clubului ”Valdai”.

„Astfel de acorduri pot deveni un fel de raport la viitorul summit NATO. Țările occidentale vor anunța că există acorduri bilaterale de securitate și vor închide definitiv chestiunea aderării Ucrainei la Alianță. De aceea este de așteptat, probabil, ca la Kiev să vină în același scop și alți lideri europeni, precum Scholz sau Meloni”, a menționat politologul.

„Cu toate că obiectivele vizitelor lui Macron și Sunak sunt similare, între cele două deplasări există și diferențe. Dacă discuția cu președintele francez are un oarecare sens, având în vedere că el rămâne, în viitorul apropiat, șef al statului, premierul britanic este o „răță șchiopătă”. Dacă partidul său pierde, Londra își poate schimba abordarea în privința susținerii Ucrainei, chiar dacă nu într-o manieră radicală”, a subliniat Tkacenko.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre intenția de a veni în Ucraina, informează Le Monde. El a mai precizat că Franța „finalizează procesul de încheiere a unui acord de securitate” cu Zelenski. Se subliniază că acordurile vor fi similare cu cele încheiate vineri între Ucraina și Marea Britanie.

De asemenea, Parisul va trimite în Ucraina circa 40 de rachete SCALP, sisteme de artilerie autopropulsată Caesar, precum și câteva sute de bombe, adaugă Le Monde. Președintele francez încearcă astfel să răspundă acuzațiilor unora dintre partenerii Parisului și să arate că Franța nu rămâne în urma altor țări în ceea ce privește sprijinul militar acordat lui Zelenski.

Vzgliad amintește că Zelenski și premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat un acord bilateral de securitate, angajamentele Londrei asumate în baza acestui document urmând să rămână valabile până la aderarea Ucrainei la NATO. În acord se vorbește despre schimb de informații puse la dispoziție de serviciile de resort, despre cooperare în domeniul securității cibernetice, pregătirea medicilor și personalului militar, precum și despre cooperare în industria de apărare.

Anterior, Macron a declarat că Franța consideră important să nu se permită victoria Rusiei în conflict. El a cerut ca Ucraina să fie sprijinită și pe mai departe și să fie întărit dispozitivul de apărare a Kievului și al altor locuri vulnerabile, menționând că „deciziile importante vor trebui luate în lunile următoare”.

Owner

View Comments

  • Este o mare viclenie din partea țărilor membre NATO care semnează ,,garanții de securitate" cu Ucraina. Este adevărat că Ucraina nu are nici o șansă de a adera în viitorul apropiat (poate nici în cel îndepărtat) de a adera la NATO și la UE. Însă, prin acele acorduri, fiecare stat se aliază militar, individual, cu Ucraina. Astfel că NATO, ca și alianță, nu poate fi acuzată oficial că duce un război cu Rusia, deși asta face acum. Am mai spus că prin această șmecherie Ucraina devine membru ,,de facto" al NATO. Este părerea mea. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a negociat la Davos cu doi înalți oficiali ucraineni acest tratat bilateral. Aceste negocieri româno-ucrainene netransparente reprezintă un cadru legal pentru intrarea României în război împotriva Rusiei, la cererea Washingtonului. Pe lângă România sunt încă opt state NATO, momentan, care au oferit Ucrainei garanții de securitate. Eu cred că noi intrăm în război pe nesimțite, prin negocieri secrete, departe de ochii noștri. Statutul României de ,,garant de securitate" al Ucrainei a fost anunțat anul trecut de Kiev. Bucureștiul nu a spus nimic atunci, așa cum nu spune nici acum. De la Kiev, nu de la București, am aflat atunci în ce domenii vor funcționa garanțiile: sprijin specific pentru apărare, dezvoltarea complexului militaro-industrial, formarea de unități militare ucrainene în România, schimb de informații, sprijin financiar, sprijin pentru dezvoltarea și refacerea economiei ucrainene. Cu siguranță că acum s-au mai adăugat și altele, dar noi nu avem dreptul să știm. Din partea noastră, aceste garanții de securitate acordate Ucrainei seamănă cu o declarație de război făcută Rusiei. Iohannis, de la sine putere, semnează declarația de război cu Rusia. Noi știm că el urăște România, dar oare un referendum nu era necesar, populația nu trebuia consultată? Eu nu-mi fac probleme și nici nu mă interesează situația Franței, a Marii Britanii și a altor state occidentale care au semnat astfel de garanții cu Ucraina. Sunt departe și sunt parșive. Ele sunt ca pisicile: vor cădea întotdeauna în picioare. Dar noi suntem aici și mereu am fost un popor de sacrificiu. Mentalitatea noastră de șerbi, ploconeala în fața Occidentului, a făcut ca poziția României să fie nu cea a ghiocelului, ci de-a dreptul în genunchi și cu căciula în mâini. Pe lângă asta, acum ne-am orientat greșit și ne-am aliat cu niște tâlhari! Merităm, nu credeți?

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.