Hot News
Medvedev: Existența Ucrainei reprezintă un pericol de moarte pentru ucraineni
17/01
Politico: La Davos, Premierul Chinei a refuzat întâlnirea cu Zelenski
18/01

Istoricul francez Todd: Înfrângerea NATO în Ucraina va apropia Rusia și Germania

Emmanuel Todd/ Foto: ABACA/ lejdd.fr

Înfrângerea NATO în Ucraina va ajuta Rusia și Germania să se apropie, a declarat istoricul francez Emmanuel Todd într-un interviu acordat publicației Journal du Dimanche, scrie Rossiiskaia gazeta.

Amintind că încercările SUA de a băga zâzanie între Germania și Rusia au început în 2004, Todd a apreciat că, pe viitor, toate acțiunile Washingtonului sunt sortite eșecului.

„Dacă privești harta Europei, sar în ochi două principale puteri, și anume Germania și Rusia”, a afirmat istoricul.

Confruntarea dintre Moscova și Berlin este total neavenită, deoarece economiile lor sunt destinate să se completeze una pe cealaltă, a spus Todd, adăugând că proiectul gazoductelor Nord Streams confirmă acest lucru. Expertul este de părere că, mai devreme sau mai târziu, colaborarea ruso-germană se va relua, iar o contribuție o va avea înfrângerea Statelor Unite în Ucraina.

„Statele Unite nu vor putea ține în frâu această forță gravitațională, figurativ vorbind, desigur, dar care atrage Germania și Rusia una spre cealaltă”, a subliniat Todd.

Dacă Statele Unite vor părăsi Europa, o lume întreagă va vedea cum, ”deasupra planetei unde a revenit pacea, va răsări soarele”, a concluzionat istoricul.

Anterior, Bild a anunțat că armata germană, Bundeswehr, se pregătește pentru o escaladare a situației între NATO și Rusia. Despre un posibil război în Europa a vorbit și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

În același timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că Moscova nu intenționează să lupte cu țările europene sau să atace țările NATO. La rândul său, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a amintit că Moscova a propus încheierea unor acorduri privind garanțiile reciproce de securitate în Europa, dar Occidentul a respins cu aroganță aceste propuneri.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O apropiere între Rusia și Germania este posibilă dacă SUA ar avea un președinte care nu s-ar amesteca în treburile Europei, dacă NATO și SUA ar părăsi Europa, dacă la conducerea Germaniei ar fi un cancelar ca lumea (nu o marionetă ca Scholz). Dar pentru că sunt prea mulți ,,dacă”, nu prea sunt șanse de o apropiere între Rusia și Germania. În primul rând SUA nu va accepta acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939157