Hot News
Armata rusă a primit o nouă artilerie, superioară tehnicii similare occidentale la tragere
05/01
Medvedciuk: Cele trei greșeli care l-au adus pe Zelenski la colaps
06/01

Serghei Lavrov: Obiectivul diplomației ruse este de a asigura o imagine obiectivă a Rusiei la nivel internațional (I)

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov (dreapta) și Dmitri Kiselev, director general al Agenției ”Rossia segodnia”/ Foto: RIA Novosti

Interviul acordat Agenției de presă RIA Novosti și postului de televiziune Rossia 24 de ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, pe teme de actualitate în domeniul politicii externe. Text integral

Dmitri Kiselev: – Care considerați că este principala victorie diplomatică a Rusiei în anul 2023?

Serghei Lavrov: – Este dificil de identificat un singur eveniment. Cred că victoria noastră nu a fost doar și nici atât de diplomatică. În primul rând, ea este „făurită” pe linia frontului, în zona operațiunii militare speciale.

Dar fără frontul intern, fără sprijin la nivel național, rezultatele ar fi fost diferite. Întregul nostru popor și conducerea noastră, în frunte cu președintele Vladimir Putin, asigură mișcarea înainte. Este vizibilă, este continuă, este exprimată în rezultatele de pe linia de contact, în rezultatele operațiunilor militare, în activitatea economiei, după cum a declarat recent președintele Vladimir Putin, menționând că se așteaptă ca în acest an creșterea acesteia să fie de cel puțin 3,5%, în contextul în care creșterea PIB-ului în Europa, inclusiv în Germania, care a fost motorul economiei europene, este în scădere.

Principalul argument este că practic întreaga țară și toate sectoarele societății au muncit și continuă să muncească pentru victorie. Când am lansat operațiunea militară specială, Occidentul a început să se bucure, spunând că deși Vladimir Putin a vrut să oprească extinderea NATO, acum, alianța se extinde în Finlanda, iar Suedia este următoarea la rând. Probabil, pentru ei, aceasta este un fel de autoliniștire, pentru a se convinge că totul a fost „corect”. Dar nu asta și-au dorit. Scopul principal nu a fost extinderea NATO, ci de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei. Acesta a fost scopul extinderii Alianței Nord-Atlantice.

În 2015, președintele american B. Obama vorbea despre ruperea economiei noastre „în bucăți”. Acum, ei văd efectul opus al politicii lor de slăbire și chiar de „scindare” a Rusiei. Este și ceea ce au început să discute o mulțime de „comentatori” fără ocupații serioase din străinătate.

Ca urmare a acestui război hibrid al întregului „Occident colectiv” împotriva Rusiei, declanșat împotriva noastră de mâinile, corpurile și toate celelalte „componente” ale societății ucrainene, folosind arme occidentale moderne, Rusia a devenit mult mai puternică în acest an. Unitatea poporului nostru a crescut substanțial. Sunt sigur că nu asta au vrut, ci exact opusul, respectiv divizarea țării și declanșarea unor proteste împotriva operațiunii militare speciale. Sancțiunile ar fi trebuit să stârnească poporul, să declanșeze valuri de proteste. Dar ceea ce au obținut a fost să unească țara și poporul.

Dmitri Kiselev: Și diplomații simt asta?

Serghei Lavrov:  – O simțim. Mai mult, suntem implicați activ în acest lucru. Pe circuitul extern, tot ceea ce se întâmplă face obiectul unor discuții dificile.

Marea majoritate a statelor, Majoritatea globală, nu s-a alăturat sancțiunilor, dar ele nu sunt capabile încă să-și impună cu adevărat vocea în discuții. Dar există o conștientizare a faptului că acest lucru se poate întâmpla oricui și că orice țară poate fi ținta sancțiunilor impuse de SUA, Europa și alți aliați ai Washingtonului. Nimeni nu știe ce nu-i va plăcea Americii în dimineața următoare. În ultimii ani, Statelor Unite nu le-a plăcut faptul că Ucraina era vecină cu Rusia, care a căutat să construiască relații normale de lucru cu vecinul său. Au început să o „târască” în Uniunea Europeană sub sloganul „fie cu noi, fie cu Rusia”. Acest „ori una, ori alta” nu va dispărea niciodată.

Uitați-vă la Serbia. Li se spune acum același lucru: „alăturați-vă sancțiunilor împotriva Rusiei, renunțați la Kosovo, recunoașteți independența deplină a Kosovo, apoi vă vom accepta în Uniunea Europeană”.

Dmitri Kiselev: Și dacă nu, va avea loc o lovitură de stat.

Serghei Lavrov: – Au încercat să organizeze o lovitură de stat.

Ar trebui să remarc (pentru că ați atras atenția asupra acestui aspect) cum a reacționat comunitatea occidentală, reprezentată de Uniunea Europeană, la ultimele alegeri. Statele Unite au acuzat autoritățile sârbe că, la desfășurarea alegerilor locale, au folosit „intervenții” sau au mituit alegătorii. Acest lucru s-a spus la Washington în aceeași zi în care a început campania de eliminare a lui Donald Trump de la alegeri. Elita conducătoare a vrut așa. Acest lucru a provocat deja un val de indignare în Statele Unite. Dar asta nu înseamnă nimic pentru administrația americană. Li se permite totul. Vor face tot ce vor și vor dicta altora. Multe țări înțeleg acest lucru.

Din ce în ce mai multe state ne spun că sunt alături de noi. Ele își dau seama că a început un lung proces de stabilire a unei lumi multipolare, vor ajuta prin fapte și, uneori, prin cuvinte, vor trebui să se „eschiveze” (scuzați expresia nepoliticoasă) puțin, pentru a nu fi deranjate prea mult. Aceasta este o tendință serioasă.

Dorința Occidentului de a-i învăța pe alții nu se referă doar la Africa, America Latină și chiar la Serbia, o mică țară europeană.

Ursula von der Leyen și Charles Michel au vizitat recent Beijingul. Am fost șocat când Ursula von der Leyen, „în afara programului oficial” al acestei vizite, acordând un interviu, a afirmat că atitudinea europeană față de China va fi determinată de modul în care aceasta se va comporta în privința Ucrainei. Nu mi-am putut imagina o asemenea obrăznicie. Da, ei sunt obișnuiți să vorbească așa cu fostele lor colonii, cu unele țări „de mijloc” care sunt dependente financiar de Uniunea Europeană și de alte țări occidentale. Dar să vorbești astfel unei mari puteri, cea mai mare economie a lumii, o țară cu multe mii de ani de istorie, cultură, tradiții… Asta spune multe despre manierele birocrației europene moderne.

Dmitri Kiselev:Vom mai reveni la acest subiect. Totuși, având în vedere că discutăm în ajunul Anului Nou, cum ați defini principalele sarcini diplomatice ale Rusiei pentru anul 2024?

Serghei Lavrov: – În primul rând, obiectivul nostru este să continuăm să oferim sprijin extern, activ și pro-activ pentru operațiunea militară specială. Acest obiectiv a fost definit de președintele Vladimir Putin. El însuși se află în fruntea eforturilor de politică externă. Obiectivele noastre în acest sens reprezintă o prioritate.

Totul este subordonat obiectivului de a asigura o imagine obiectivă a Rusiei la nivel internațional. A fost întotdeauna așa. În condițiile operațiunii militare speciale și a confruntării noastre cu Occidentul, inclusiv pe frontul economic și al sancțiunilor, fundamentarea obiectivă a acțiunilor noastre capătă o importanță deosebită.

Domeniile cheie care au fost ajustate în mod substanțial (și unele redefinite) sunt reflectate în Conceptul de politică externă, care a fost aprobat de președintele rus în luna martie 2023. Acesta pune un accent neechivoc pe prioritatea dezvoltării relațiilor cu Majoritatea globală, mai degrabă decât cu acele țări care ne-au declarat în mod public un adversar (unii, precum secretarul american al apărării, L. Austin, un oficial, ne-a numit inamic). În acest caz, suntem pregătiți pentru orice evoluție. Au încercat să ne cucerească și să ne supună de mai multe ori.

În conformitate cu acest accent pus pe Majoritatea globală, pe cei care sunt gata să lucreze cu noi într-un mod echitabil, reciproc avantajos și reciproc respectuos, inclusiv în economie, politică și securitate, cele două președinții, pe care le vom exercita în anul 2024, sunt de o importanță centrală. Una în cadrul CSI și cealaltă în cadrul BRICS.

Nu voi vorbi pe larg despre CSI și despre importanța vecinătății noastre apropiate, a aliaților și a partenerilor noștri strategici. Există un program al președinției care se bazează pe experiența dobândită în spațiul post-sovietic. Există toate motivele să credem că, în anul următor, CSI va continua să se bazeze pe dinamica sa pozitivă în toate domeniile de activitate.

Desigur, președinția noastră în cadrul BRICS are o dimensiune globală. Numărul său de membri s-a dublat în urma summitului de la Johannesburg care a avut loc în luna  august 2023. De la 1 ianuarie 2024, cu noua compoziție dublată a țărilor membre, va trebui să asigurăm intrarea fără probleme a „recruților” în activitatea noastră. Aceasta acoperă sfera politicii în arena internațională, securitatea internațională, economie, cultură, educație (universitățile cooperează între ele) și din ce în ce mai mult sfera sportului.

Sunt planificate Jocurile sportive BRICS, crearea propriilor premii cinematografice și reluarea concursului de cântece „Intervision”, dar nu în spațiul fostului Pact de la Varșovia și al Consiliului de Asistență Economică Reciprocă, ca înainte, ci în cadrul „BRICS Plus”. Practic, aproape toate țările vor avea posibilitatea de a participa la acest concurs.

Cel mai important lucru este sfera economiei și a finanțelor. La summitul din august 2023, țările BRICS au trasat clar sarcina (al cărei principal inițiator a fost președintele brazilian L.I.Lula da Silva) ca băncile centrale și miniștrii de finanțe să prezinte recomandări privind sistemele de plată alternative. Toată lumea s-a săturat deja de dolar, care devine un instrument de influență, subminând pozițiile competitive legitime ale țărilor din diferite regiuni, interferând în afacerile interne și schimbând regimuri.

Președintele brazilian L.I.Lula da Silva a propus gândirea unor mijloace alternative de plată pentru întreaga Americă Latină. Dar, pe lângă această inițiativă regională, el are și o propunere globală. Aceasta este în curs de elaborare în cadrul BRICS. Până la următorul summit, care va avea loc în octombrie 2024, la Kazan (Rusia), ministerele de finanțe și băncile centrale ar trebui să prezinte o astfel de propunere.

Este vorba despre securizarea, protejarea economiei mondiale de cei care, timp de mulți ani, deja după epoca colonială, au încercat să păstreze elemente ale acesteia, în sensul că au vrut să continue să trăiască pe seama altora. Aceștia au impus tuturor modelul lor de globalizare, în care mulți oameni au crezut. Economia de piață, concurența loială, inviolabilitatea proprietății, prezumția de nevinovăție – toate acestea au fost introduse de Occident ca valori globale. De asemenea, americanii au subliniat în mod constant faptul că dolarul era moneda de rezervă nu a Statelor Unite, ci a întregii lumi, cea mai sigură rețea de siguranță împotriva oricăror probleme. Când au trebuit să rezolve sarcina de a slăbi Rusia și de a submina poziția noastră în lume, nu au ezitat să renunțe la toate aceste principii, iar adevăratul război a început.

Toată lumea a ajuns la această concluzie fermă. Acum, formarea sistemului economic global va urma alte căi.

Ne dăm seama că prietenii noștri chinezi au o cifră de afaceri cu Statele Unite și Uniunea Europeană de zeci de ori mai mare decât cea a Federației Ruse. Dar aceasta este în scădere, în timp ce cifra noastră de afaceri cu China a crescut cu aproape 30 de procente. A depășit baremul de 200 de miliarde de dolari înainte de termen (acum este undeva în jurul valorii de 230 de miliarde de dolari). Până la sfârșitul anului, statisticienii vor „trasa” rezultatele finale.

Vreau să spun următoarele. China a învins Statele Unite pe „terenul” lor, pe baza normelor de globalizare introduse de SUA și adoptate de chinezi. În general, și noi am lucrat după aceste principii după dispariția Uniunii Sovietice, toți credeau că a venit era prosperității generale, acum fiecare este „prieten, camarad și frate pentru celălalt”.

SUA au asistat la ascensiunea Chinei. Obiectivul Washingtonului a fost să declare că nicio țară nu ar trebui să fie mai puternică decât America în nicio sferă a activității umane. Acest lucru înseamnă hegemonie totală. Aceasta este ideologia oficială. Americanii au început să discrimineze produsele chinezești. De ani de zile, China a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului, la organismul de soluționare a litigiilor. De mulți ani, acest organism nu le poate lua în considerare, deoarece SUA au blocat activitatea acestui mecanism, împiedicând alegerea de noi membri pentru a-i înlocui pe cei care au renunțat. Pur și simplu nu există cvorum, o stratagemă atât de simplă. Acesta este un exemplu, dintre multe altele. Acestea sunt metodele pe care SUA sunt gata să le folosească.

Mișcarea către o ordine economică mondială mai echitabilă este de neoprit. La summitul BRICS a fost stabilită o sarcină clară, a fost formulată o cerință – să se acorde membrilor asociației și altor țări în curs de dezvoltare care s-au „ridicat” din punct de vedere economic și financiar cote în cadrul FMI și al Băncii Mondiale care să reflecte greutatea lor economică reală. Nu vor. Aceasta este încă o manifestare a modului în care SUA își uzează propriile principii de concurență loială.

Se poate vorbi mult despre aceste obiective. Ele vor fi rezolvate nu doar în cursul anului următor, ci și în anii care vor urma.

(Interviul realizat pe data de 28 decembrie 2023)

Va urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978763