Hot News
Sluțki: Rusia va răspunde la fiecare atac cu lovituri de răzbunare
04/01
Asia Times: Atacurile asupra orașului Belgorod vor fi fatale pentru Zelenski
04/01

Din mass-media română: Ambasadorul Vettovaglia anunță finalul lui Zelenski și indică responsabilii pentru înfrângerea Ucrainei!

Volodimir Zelenski/ Foto: solidnews.ro, Q Magazine

Propunem atenției cititorilor noștri articolul scris de fostul Ambasasador al Elveției la București, Jean-Pierre Vettovaglia, pentru revista Q Magazine și preluat de SolidNews.ro. Selecția și ordinea fotografiilor sunt păstrate conform originalului.

„Populațiile nu îndrăgesc războaiele… și trebuie păcălite să intre în războaie”. Julian Assange

„Puterea constă în a sfărâma mințile umane și a le reconstrui în forme noi pe care le-a ales. Începeți să vedeți acum, ce fel de lume suntem în curs de a crea”. George Orwell, 1984

„Războiul este masacrul unor oameni care nu se cunosc, în beneficiul unor oameni care se cunosc și nu se masacrează”. Paul Valéry, Cahiers

DEMOGRAFIA UCRAINEANĂ: O ȚARĂ GOLITĂ DE SUBSTANȚA SA

Conform Serviciului Național de Statistică al Ucrainei, țara și-a atins „apogeul” demografic în 1992/1993, la momentul independenței față de URSS, cu 52,24 milioane de locuitori.

În 2021, Ucraina mai număra doar 41,1 milioane de locuitori. Nașterile au scăzut de la 630.000 în 1991 la 271.000 în 2021.

Pe de o parte, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, decesele au depășit numărul nașterilor și bilanțul anual a fost negativ. Acesta a scăzut de la minus 39.000 de locuitori în 1991 la minus 442.000 de locuitori în 2021. Pe de altă parte, revenirea Crimeii sub controlul Rusiei a dus la pierdere a 2,5 milioane de locuitori. Dar mai ales, mulți ucraineni s-au expatriat în căutarea unui loc de muncă și a unor salarii care să le permită să trăiască.

Din 2022, și cu războiul, situația s-a înrăutățit: trebuie să adăugăm și pierderea Republicii Lugansk și a Republicii Donețk, care implică încă peste 3 milioane de locuitori.

De la 41 milioane de locuitori, Ucraina a suferit o scădere care o aduce la 38 milioane.

Potrivit datelor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați de la Geneva, la data de 24 februarie 2023, în Europa ar fi existat peste 8 milioane de refugiați ucraineni, fără a-i număra pe cei care au plecat în Rusia și care nu sunt niciodată luați în calcul, ceea ce ne aduce totalul la mai puțin de 30 milioane. O bună parte nu se va întoarce…

Din păcate, din acest număr trebuie să deducem și morții conflictului, câteva sute de mii.

În exact treizeci de ani, Ucraina va fi pierdut aproape jumătate din populație.

EVALUAREA NUMĂRULUI DE MORȚI, RĂNIȚI ȘI AMPUTAȚI

Autoritățile ucrainene își ascund cu grijă pierderile. Dacă situația reală ar fi cunoscută de opinia publică occidentală, este foarte probabil că livrările de arme s-ar opri imediat. Anul trecut, Ursula von der Leyen a menționat public 100.000 de ucraineni morți. A fost rapid rugată să tacă. Și așa a și făcut.

Președintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a declarat că „politica Statelor Unite și a NATO este echivalentă cu a spune: eu furnizez armele și voi furnizați morții. Este imoral”.

Bătrâna Europă nu vrea să înțeleagă că ajutorul militar pentru Ucraina înseamnă uciderea și mai multor ucraineni. Livrările noastre de arme sunt, de fapt, instrumentul prin care se prelungește un război fără speranța de a fi câștigat vreodată, iar soldații ucraineni continuă să fie uciși. Legătura de cauzalitate este evidentă, cu excepția opiniei publice înșelate de propaganda oficială.

Se pare că acest fapt nu este clar pentru ministrul Apărării olandez, Kaysa Ollongren, căreia îi scapă un adevăr evident: „Desigur, susținerea Ucrainei este o modalitate foarte ieftină de a ne asigura că Rusia, cu acest regim, nu este o amenințare pentru alianța NATO. Și este vital să continuăm această susținere. Este în interesul nostru major să susținem Ucraina, deoarece ea duce acest război”.

Cu alte cuvinte, numărul morților nu contează, deoarece ei mor în locul nostru!

Nu știm că mulți ucraineni mituiesc agenții recrutori pentru a nu merge să lupte și că alții umplu universitățile ucrainene, mai mult ca niciodată, pentru a evita să fie următorii chemați și următorii morți? Că femeile sunt acum, de asemenea, mobilizate?

Trebuie să știm că un luptător ucrainean care atacă tranșeele rusești are doar câteva ore de speranță de viață.

Toată lumea în Occidentul global este mândră de acest ajutor până la ultimul ucrainean în viață.

Fiecare se felicită că slăbește Rusia prin intermediul ucrainenilor. Așa cum spune Caitlin Johnstone într-una dintre publicațiile sale din 31 octombrie 2023: „Suntem conduși de sociopați și idioți”. Adaug: și care și-au fagocitat opinia publică într-o manieră fără precedent. În Franța și mai mult decât în Statele Unite!

Două indicii indică pierderi considerabile din partea ucraineană: Ucraina este, de fapt, la a 11-a mobilizare și vârsta medie a trupelor de la front este de 43 de ani…conform informațiilor generalului francez, Dominique Trinquand, un susținător al NATO confirmat (informație citată, de asemenea, într-un articol din Time Magazine, din 30 octombrie 2023).

Cercetări satelitare americane recente, bazate pe extinderea cimitirelor ucrainene observate din aer, au scurs o estimare apropiată de 450.000 de morți din partea ucraineană, ceea ce pare credibil.

Pe de altă parte, o ONG ucraineană a întreprins o vastă anchetă telefonică, fie cu indivizi, fie cu familii, despre numărul de morți din cercul lor apropiat. Extrapolarea sa depășește 310.000. Organizația a putut stabili că 78% dintre ucrainenii consultați aveau rude și prieteni morți sau răniți.

Ceața războiului nu a fost niciodată atât de densă ca în Ucraina.

Mașina de propagandă a Occidentului global funcționează la capacitate maximă și îi condamnă rapid pe toți cei care se îndepărtează de narativul oficial, trecând de la imperiul minciunii (recunoscut inutil, fără rușine, de Merkel și Hollande) la baliverne rău intenționate. Consecințele sunt catastrofale pentru Ucraina.

Iată câteva exemple:

Răniții reprezintă un multiplu al numărului de morți. Alte cifre sunt înspăimântătoare, de exemplu cele ale amputaților: 41.000 de britanici au suferit o amputare în timpul Primului Război Mondial și mai puțin de 2.000 de veterani americani în Afganistan și Irak.

Surse spitalicești ucrainene vorbesc astăzi de 50.000 de amputați, adesea în condiții atroce, fără produse anestezice.

Ucraina va ieși din acest război cu un teritoriu redus și o populație parțial mutilată. Merită jocul?

Boris Johnson (și SUA, bineînțeles) poartă o mare responsabilitate pentru șantajul exercitat la Kiev asupra lui Zelensky după negocierile Ucrainei cu Rusia din 30 și 31 martie 2022, de la Istanbul: „Continuați războiul sau vă lăsăm să cădeți…!”. Rusia acceptase atunci o Ucraină neutră și federalizată. Carnagiul putea continua!

OBIECTIVELE DE RĂZBOI ALE UCRAINEI

Pentru a intra în NATO, singura soluție posibilă așa cum teoretizase Oleksiy Arestovitch, era un război cu Rusia. Dar nici măcar războiul nu a apropiat realmente Ucraina de obiectivul său. Trebuie să recunoaștem că astăzi nu există nicio perspectivă pentru ca acest fapt să se întâmple.

Ce spune consilierul pentru Apărare Națională al Statelor Unite, Jack Sullivan: „Toată lumea trebuie să privească cu luciditate faptul că a permite Ucrainei să se alăture NATO în acest moment înseamnă război cu Rusia”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „precondiția pentru aderarea Ucrainei la NATO este un tratat de pace între aceasta și Rusia”. Un motiv bun pentru Rusia de a nu consimți la negocieri de pace. Dacă nu pe termenii impuși de Moscova.

Poziția Ucrainei a slăbit, războiul nu i-a adus nimic pozitiv. Washingtonul a dorit să exploateze curajul (sinucigaș) al ucrainenilor pentru a slăbi Rusia, pentru a revigora NATO aflat în „moarte cerebrală” (Macron) și pentru a întări supremația Statelor Unite în Europa prin slăbirea durabilă a economiilor acesteia, cu ajutorul sancțiunilor și obligând țările europene să „stimuleze” bugetele militare.

Ucraina de astăzi supraviețuiește doar într-o dependență completă de Statele Unite și aliații săi din NATO. Pentru cât timp încă? Semnele prevestitoare ale unui viitor abandon devin mai frecvente în fiecare zi, în mod insidios, dar sigur.

Va dura generații până se va diminua animozitatea exacerbată dintre ucraineni și ruși. Ucraina a extirpat tot ceea ce era rusesc: vorbitorii, cărțile, biserica, partidele, mass-media.

Joe Biden, Volodimir Zelenski, Jens Stoltenberg și Mircea Geoană la Summitul NATO de la Vilnius, iulie 2023 Foto OTAN

Admiterea Ucrainei în UE nu se va realiza peste noapte. Negocierile se pot angaja, dar nu vor ajunge la un rezultat pentru foarte mulți ani. Ucraina nu este în starea de a se alătura UE. Bugetul UE nu permite toate nebuniile imaginare ale Ursulei von der Leyen și a natoismului ei până la capăt. Realitățile o vor ajunge din urmă. Într-adevăr, din cele șapte mari domenii de reforme impuse în iunie 2022 unui Kiev candidat, trei continuă să fie problematice: corupția și violența politică, lobby-ul oligarhilor și respectul minorităților naționale. Un program foarte vast! Zelenski are dreptate să pună egal între corupție și trădare (aș zice că în Ucraina…). Dar acestea sunt doar cuvinte.

Aceste dificultăți sunt scoase în evidență de nimeni altul decât Jean-Claude Juncker: „Oricine a avut de-a face cu Ucraina, știe că este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor sale, nu este pregătită pentru aderare. Are nevoie de procese masive de reformă internă”. El adaugă că „a face promisiuni false ucrainenilor cu privire la aderarea la UE nu ar fi bine nici pentru UE, nici pentru Ucraina”, fiind supărat pe cei din Europa care promit Ucrainei o aderare imediată (von der Leyen și Charles Michel).

Vechile probleme de corupție persistă și chiar se dezvoltă. Oamenii fură ca și cum nu ar exista o zi de mâine. O bună treime din livrările de arme și muniții este revândută și le vom regăsi în mâinile mafiei și ale altor grupuri armate din Europa, Sahel și Orientul Mijlociu. Cine spune asta? Șefa Interpolului. La fel se întâmplă și cu ajutorul umanitar.

Într-adevăr, de aproximativ cincisprezece ani, Bruxelles laudă meritele relocării de vecinătate către o țară mare situată la granițele sale, dotată cu forță de muncă și calificată și foarte ieftină, cangrenată de corupție și având un sistem juridic învechit. Acest paradis al afacerilor viitorului se numește Ucraina. Este deci un proiect vechi: să ancoreze Ucraina în Occident și să o facă un laborator pentru relocările de vecinătate.

La sfârșitul negocierilor începute încă din anul 2000, acordul de asociere politică și integrare economică între Kiev și Bruxelles a fost încheiat în 2014. Tratatul a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017. Și cuprinde 2135 de pagini pe care nimeni nu le-a citit, în afara introducerii. Acest acord este, de fapt, un tratat de anexare voluntară… Funcționarii bruxellezi dictează partenerului lor cadrul juridic european până la obligația de a legaliza „lobby-ul”!

Bruxelles-ul pune Kievul în situația de a-și derusifica economia. La citirea celor 44 de anexe care detaliază renunțările Ucrainei la suveranitatea sa economică și socială, strigătele de dragoste europene aruncate acestei țări, brusc frate și model de democrație, care apără valorile noastre, par perfect ipocrite.

Acordul de asociere reflectă, într-un fel, un spirit perfect colonialist.

Ucraina profită de război pentru a accelera reformele ultraliberale și pentru a trece legi care nu respectă cele mai elementare drepturi ale lucrătorilor și îi ignoră. Ucraina va furniza Europei o armată de rezervă industrială la dispoziția producătorilor europeni, ai căror subcontractanți vor invada țara.

În 2022, salariul minim lunar ucrainean nu depășea 180 de euro. Potrivit noii legislații, doar regulile stabilite de angajator în contractul de muncă vor prevala de acum înainte. Se introduce o zi de lucru de douăsprezece ore și permite angajatorilor să concedieze angajații fără justificare.

În august 2022, președintele Zelenski a ratificat o lege care permite întreprinderilor mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați (70% din lucrătorii ucraineni) să nu mai aplice Codul Muncii. Ovații din partea patronilor europeni care nu salută doar combativitatea în fața invadatorului rus…

SITUAȚIA MILITARĂ

Sprijinul acordat Ucrainei pare a fi corelat cu progresele realizate de armata ucraineană pe teren. Împotmolirea pe front îi face pe americani să considere că asistența lor militară, de departe cea mai importantă, nu produce efecte semnificative și ar trebui astfel redusă.

Potrivit analizei „War Mapper”, în cursul lunii octombrie, Ucraina a recâștigat 50 km² din teritoriul său de la forțele ruse (pierzând câteva zeci în alte părți ale frontului). Acest fapt este prea puțin pentru a iniția o schimbare de dinamică.

În acest ritm, Ucrainei i-ar trebui mai mult de 175 de ani pentru a recâștiga controlul asupra întregului său teritoriu, arăta în 2 noiembrie 2023, ziarul francez Le Grand Continent, puțin susceptibil de simpatie pro-Putin.

Comandantul suprem al armatei ucrainene Zalujnîi este infinit mai realist decât șeful său. El a recunoscut recent într-un articol din The Economist, din 1 noiembrie 2023, că Ucraina se află într-un impas și că toate manualele de utilizare ale NATO nu ajută cu nimic. El recunoaște eșecul contraofensivei și admite că liniile de apărare rusești nu au putut fi sparte.

The New York Times din 4 noiembrie 2023 subliniază că declarațiile lui Zalujnîi sunt „o premieră”. El este primul dintre comandanții ucraineni care admite public că luptele sunt într-un impas și cât de futilă este continuarea războiului atât timp cât Aliații nu-i oferă un avantaj tehnologic decisiv în materie de armament modern de ultimă generație. „Ceea ce nu se va întâmpla”, subliniază el. De fapt, se știe că americanii au avut grijă să vândă echipament militar într-o versiune substanțial degradată din punct de vedere electronic, de teamă să nu cadă în mâinile rușilor, ceea ce s-a și întâmplat cu rachetele britanice „Storm Shadow”, ale căror caracteristici au fost studiate de ruși, pentru a le contracara acum mult mai ușor. Raytheon refuză să vândă ultima versiune a „Patriot” din același motiv.

Dezacordul său cu președintele este evident. El pleda pentru prudență, iar Zelenski pentru o contraofensivă cu orice preț. Armata ucraineană a suferit apoi pierderi colosale, trecând prin tocătorul de carne al artileriei rusești, cum spune Moscova.

Avantajul Rusiei în acest domeniu este din ce în ce mai evident, conform șefului administrației prezidențiale a Ucrainei, Andri Ermak. Zalujnîi adaugă și „detaliul” că miliardele de ajutor militar din SUA nu au fost suficiente pentru a obține o superioritate pe câmpul de luptă. Chiar și F-16 nu vor mai fi eficiente, constată el.

Arestovici revendică acum deschiderea negocierilor de pace în deplină bună-credință, vorbind despre uciderea fără sens care afectează ambele părți. El menționează imposibilitatea Ucrainei de a recâștiga teritorii… Singurul din Ucraina sau aproape singurul, Zelenski pare să mai creadă în continuare, izolat în mijlocul echipei sale care începe să se îndoiască serios de baza inutilă și sângeroasă a șefului lor, tratat ca un „delirant”.

Premierul britanic, Rishi Sunak, îmbrățișându-l pe Volodimir Zelenski. Marea Britanie a antrenat zeci de mii de militari ucraineni și a sprijinit logistic cu armament Ucraina

Președintele „sânge și lacrimi”, dar fără victorie, va fi în curând înlocuit. Poporul ucrainean s-a înșelat sau a fost înșelat. La fel și Europa.

Forțele de apărare ucrainene au recrutat cu ușurință aproximativ 100.000 de noi recruți în primele zece zile de război. Acest fapt demonstrează că ucrainenii au crezut predicțiile guvernului conform cărora războiul va fi câștigat în câteva luni. Un alt membru al echipei Zelensky a spus corespondentului Time Magazine că mulți au crezut că se înscriu pentru un timp foarte scurt și se bucurau să participe la o victorie eroică. Recrutarea (suntem acum la a unsprezecea mobilizare) a devenit astăzi dificilă, până în punctul în care bărbații sunt smulși din trenuri sau autobuze și trimiși cu forța pe  front.

Un infanterist care luptă între Robotyne și Verbove povestește cum „câmpiile din Zaporoje s-au întors cu spatele la viață”. „Este iadul. Cadavrele (pe care nu le mai adunăm sub atacurile dronelor), mirosul cadavrelor, moartea, sângele, frica. Nici un strop de viață, doar mirosul morții.”

Vrem cu adevărat să livrăm încă și mai multe arme… pentru alte descrieri ca aceasta? Vrem să creștem și mai mult vârsta medie a soldaților de pe front? Războiul NATO împotriva Rusiei, prin morții ucraineni interpuși, a dus la anihilarea mai multor generații în Ucraina.

ECONOMIA

În spatele viitoarei reconstrucții se ascunde deja o rivalitate între UE și Statele Unite. A ajuta Ucraina să construiască pacea înseamnă, DE ASEMENEA, să împartă piața ucraineană.

Multe firme americane au semnat deja acorduri (printre care bogatele Blackrock, Monsanto, JP Morgan etc.) pentru achiziționarea de terenuri agricole, Nestlé tocmai a încheiat un acord pentru o fabrică de producție în vestul Ucrainei… etc. etc. Discuțiile avansează rapid cu sute de companii pentru a discuta despre investiții în infrastructură, tehnologie și digital, sănătate, energie și agroalimentar.

Ce spune Élysée: „ideea nu este să împărțim piața ucraineană în părți mai mult sau mai puțin egale între Europa și Statele Unite. Nevoile sunt și vor fi atât de masive încât fiecare trebuie să se mobilizeze la nivelul capacităților sale”… Se spune că șiretenia cea mai mare a diavolului este să facă lumea să creadă că nu există!

Un jurnalist american, Eamon McKinney, a scris, în august 2022, un articol intitulat „Jefuirea programată a Ucrainei” în care descrie competiția diferiților „vulturi” occidentali în jurul resturilor Ucrainei. Puterile financiare occidentale se pregătesc să profite de toate aceste devastări și vor împărți ceea ce va rămâne din carcasa ucraineană redusă în cenușă de bombardamentele ruse. Aceeași terapie de șoc pe care Rusia a suferit-o la căderea URSS va fi aplicată Ucrainei: privatizarea bunurilor de stat, reforma legilor muncii, reforma agrară, vânzarea terenurilor agricole și a altor bunuri industriale către investitori străini. Cu alte cuvinte, violul Ucrainei și impunerea unui stat sub controlul companiilor susținute sau conduse de Occident.

Oricum, profiturile pe care Statele Unite și Europa le vor obține în Ucraina prin investițiile lor vor depăși cu mult costurile sprijinului acordat până acum.

Va dura generații până când Ucraina va reuși să ramburseze împrumuturile sale. Nu mai are cu ce să își plătească funcționarii și să acopere bugetul de funcționare. Trăiește din expediente venite din străinătate (SUA, UE și FMI).

AGRICULTURA ȘI ECOLOGIA

Agricultura este un pilon economic pentru Ucraina, un actor major pe piețele internaționale de cereale (41% din exporturi și 9% din PIB). Însă agricultorii sunt în prima linie a războiului: coloanele de tancuri le-au distrus recoltele, luptele le-au pulverizat instalațiile, au demolat infrastructurile, terenurile sunt contaminate cu mine, produsele finite sunt distruse sau jefuite. Pierderile se cifrează la zeci de miliarde de dolari. FAO afirmă că 90% dintre întreprinderile agricole au suferit pierderi. Agricultorii se confruntă cu creșterea costurilor de transport, costurilor de producție pentru creșterea animalelor (+ 64%) și pentru culturi (+72%). În 2023, terenurile semănate cu cereale ar trebui să scadă de la 16 la 10 milioane de hectare. Agricultura ucraineană este devastată.

Războiul va cauza, de asemenea, daune pe termen lung solurilor ucrainene. O parte a teritoriului va fi chiar nepotrivită pentru utilizarea agricolă: cratere, tone de fier vechi în descompunere, deșeuri cancerigene, metale grele și substanțe chimice. Substanțele nocive din explozii poluează aerul, dar nu numai. Ele revin sub formă de precipitații și se acumulează în sol, ducând la toxicitatea acestuia. Sulfura conținută în muniții se transformă în acid sulfuric la contactul cu ploaia și arde milioane de organisme vii din stratul superior al solurilor. Suntem martorii unui adevărat dezastru ecologic.

PREȘEDINTELE

Dincolo de corupția endemică, democrația în Ucraina are probleme serioase.

Președintele Zelenski a fost desemnat de revista „Time” ca „omul politic al anului” în 2022. A fost ridiculizat ca actor de comedie și admirat târziu, începând cu 24 februarie 2022. Până acum, el a întruchipat curajul contagios al unui om care îi permite poporului său să reziste invaziei rusești. Zelenski este orice, dar nu o pagină albă.

El a instaurat un regim de fier, ignorat de europeni. Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina înainte de război, a declarat că Zelenski a pus mâna pe putere, pe toate puterile, sub acoperirea reformei.

Deci cine este el?

În 2019, Volodimir Zelenski a fost ales după ce a jucat în serialul de televiziune „Servitorul poporului”, un președinte fictiv, incoruptibil, luptând împotriva oligarhilor și forțelor banilor.

Zelenski a fost ales în 2019 cu 73% din voturi pe un program fără concesii: lupta împotriva corupției, împotriva inegalităților, sfârșitul sistemului oligarhic… El a reușit să întruchipeze o speranță de schimbare. Pacea în Donbas a fost cealaltă prioritate. Nimic din toate acestea nu a început să fie realizat.

Dimpotrivă, armata sa a ucis peste 14.000 de ucraineni ruși de la 2019 până la 24 februarie 2022 (victime civile ale armatei ucrainene care trage în propria populație). OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), cu sediul la Viena, a raportat într-adevăr aproape 14.000 de morți prin bombardamente și asasinate în oblasturile populate de ucraineni vorbitori de rusă. Acestea sunt rapoarte ale misiunilor de observare pe teren ale OSCE, surse ultra-fiabile. De fapt, aceasta este principala cauză a operațiunii militare speciale a lui Vladimir Putin, ceea ce nimeni nu vrea să recunoască. Să ne amintim, 8096 de explozii au fost înregistrate în ianuarie 2022 de OSCE și 1400 de obuze trase doar pe 19 februarie asupra Donbasului.

Au avut loc asasinate ale unor opozanți politici fără să se știe cine le-a comis. Unii au fost răpiți, au dispărut sau au fost executați pe stradă în fața tuturor, la fel ca jurnaliștii și membrii aleși ai opoziției. Aceste crime au ritmat războiul civil din 2014. Cele 12 partide de opoziție au fost interzise unul câte unul, ultimul pe 22 octombrie 2022.

Negociatorul oficial al rușilor ucraineni din estul Ucrainei, Denis Kireev, a fost ucis în plină stradă la întoarcerea sa de la Kiev, pe 6 martie 2022. El a îndrăznit să vorbească despre legăturile istorice dintre Kiev și Moscova. Liderii politici ucraineni afirmă că țara trebuie curățată. Orice persoană care poartă cultura rusă sau care recunoaște valoarea acestei culturi trebuie să dispară.

Să-l ascultăm pe numărul 2 al regimului, Oleksii Danilov, după ce șeful său Zelenski a semnat un decret pe 4 octombrie 2022 interzicând orice negocieri de pace cu Rusia. El declară următoarele pe 1 decembrie 2022, chemând la „distrugerea Rusiei”: „Ei trebuie doar să fie distruși pentru a înceta să existe ca țară, în interiorul frontierelor în care există acum. Sunt doar niște barbari.” Iată cu cine avem de-a face: Zelenski și Danilov au două fețe. În țara lor, sunt adevărați psihopați. În străinătate, niște inocenți amabili.

Un alt exemplu al politicilor actuale: Acordurile de la Minsk II din 12 februarie 2015 indicau că regiunile din Donbas trebuie să-și poată determina singure limba oficială. Pe 21 octombrie 2022, Danilov declară: „Limba rusă ar trebui să dispară complet de pe teritoriul nostru ca element de propagandă ostilă și de spălare a creierului pentru populația noastră”. Și adaugă: „nu reținem pe nimeni”.

Zelenski controlează integral mass-media, audiovizualul și internetul. Mass-media a fost epurată și se află sub strictă supraveghere. Numeroși colaboratori de televiziune au fost trimiși „în mlaștinile lor unde pot croșeta în limba rusă” spune Danilov.

Zelenski a interzis limba rusă ca suport scris în țara sa. Institutul de Carte Ucrainean a distrus o sută de milioane de cărți în rusă (toate cărțile autorilor ruși Tolstoi, Pușkin, cărțile de bucate și de croitorie, toate tipăriturile în limba rusă sau cărțile tipărite în Rusia). Nu ați auzit niciodată pe nimeni să ridice problema acestui holocaust de hârtie, probabil unic în lume prin stupiditatea și amploarea sa?

Multe bunuri ale oligarhilor au fost confiscate (86 de cetățeni care dețin cel puțin 80 de milioane de dolari participând la viața politică și exercitând o mare influență asupra mass-media), fabricile lor naționalizate fără compensații, bunurile investitorilor și ale companiilor rusești (în număr de 4000) naționalizate fără despăgubiri (jaf fără rușine) și în final, Biserica Ortodoxă Rusă interzisă să funcționeze în Ucraina din 1 decembrie 2022.

Multe proceduri penale au fost deschise împotriva foștilor oficiali de stat. Epurarea nu cruță pe nimeni, nici măcar pe fostul președinte Petro Poroșenko. Mulți civili sunt arestați de serviciile de securitate ale statului, acuzați că au colaborat cu rușii.

Foarte recent, în Die Welt, fostul ministru de interne și fost procuror general al Ucrainei, Iuri Lutsenko, își exprimă regretul că nimeni în țara sa nu mai îndrăznește să vorbească despre realitate. Realitatea, spune el, este că într-o țară presupus democratică, Zelenski guvernează ca un autocrat care ia singur deciziile. El adaugă că libertățile de opinie și de presă au fost serios limitate, la fel și simplele dezbateri politice. Multe personalități sunt, de fapt, interzise la televiziune. Mulți se îngrijorează de caracterul său din ce în ce mai mesianic, chiar isteric.

Un sondaj de opinie al USAID, comandat de „The International Republican Institute” (o organizație politică situată la Washington și finanțată de guvernul federal american), a stabilit că rata de aprobare a președintelui a scăzut de la 58% în aprilie la 42%, astăzi. Zelenski nu mai este majoritar în țara sa… El a amânat alegerile legislative și prezidențiale din 2024, pe termen nelimitat din cauza războiului, dar unii (Washington?) ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc tocmai pentru a se „elibera elegant” de el.

Conflictele interne se înmulțesc în Ucraina în jurul corupției rampante, al mobilizării „echitabile” și al guvernării democratice. Asistentul lui Zalujnîi, maiorul Hennadii Chastyakov, a murit deschizând unul dintre cadourile sale de aniversare care i-a explodat în față. Generalul-maior Viktor Khorenko, comandant al forțelor de operațiuni speciale, a fost demis, iar Zalujnîi nu știa nimic… semne evidente ale unui conflict între aripile politice și militare ale Ucrainei.

CONCLUZIE

Ucraina de dinaintea venirii la putere a lui Zelenski a dispărut. Ea va trebui să renunțe definitiv la Crimeea, la cele două republici din Donbas, la oblasturile Herson și Zaporoje și la aderarea la NATO. Va aștepta mult timp intrarea în UE ca membru cu drepturi depline.

Prețul plătit este teribil de mare în victime și în distrugerea infrastructurii (instalații feroviare și electrice, inclusiv 40% din producția electrică a țării și jumătate din parcul nuclear ucrainean, cu pierderea Zaporoje). Accesul la Marea Azov este acceptat. Înfrângerea NATO este consumată sau aproape.

Zelenski clamează în continuare dorința de restaurare completă a integrității teritoriale și a suveranității țării sale. Dar, așa cum am văzut, criticile apar chiar în Ucraina, unde nu mai este atât de popular după sângeroasa înfrângere de la Bahmut (rezistența condusă împotriva avizului statului său major). El va fi înlocuit în timp, la alegeri (dacă vor avea loc…) sau înlăturat de militarii săi.

Între timp, va continua războiul pe linia anglo-americană până la ultimul ucrainean, ceea ce este complet inutil și absurd. A pierdut, după propriile sale cuvinte, 20% din teritoriu. Asta înseamnă 125.000 km²… adică de patru ori Belgia. Dacă va continua așa, va pierde Odessa și accesul la Marea Neagră. Este timpul să revenim la fundamente mai realiste. Dar credința sa este neclintită; a pierdut 12 tancuri Leopard în ultimele 15 zile, adică 20% din total. Aviația ucraineană a suferit, de asemenea, pierderi severe, 24 de avioane de vânătoare MIG-29, în octombrie. În tăcerea unei lumi concentrate pe Orientul Mijlociu, Zelenski suferă înfrângeri și critici interne.

Pe unele dintre blogurile sale, inclusiv Twitter (X), Oleksii Arestovici, fostul șef de stat-major al lui Zelensky, îl descrie ca pe un „dictator” îndepărtat de realitate încă de la începutul operațiunii militare speciale ruse, în februarie 2022. El îl vede, de asemenea, drept inițiatorul unei corupții masive și propagator de ură împotriva oricărei opinii diferite de a sa. Dar toamna a sosit, spune el, atât în relațiile sale cu Occidentul, cât și în relațiile sale cu poporul ucrainean. Poate nega realitatea, dar nu poate scăpa de ea.

Zelenski a spus recent: „Nimeni nu crede în victoria noastră așa cum cred eu. Nimeni”. Acesta este un semn de izolare și al unui dictator abandonat de toți, spune Arestovici în răspuns la un articol de Simon Shuster în Time Magazine din 30 octombrie. Zelenski a emis, de asemenea, un decret interzicând orice negocieri de pace ale Ucrainei cu Rusia lui Putin.

Arestovici reamintește că toți dictatorii al căror fantezie i-a îndepărtat de realitate și i-a tăiat de colaboratorii și consilierii principali termină în același mod. Putem ghici care este acesta. Astăzi, nimeni nu îndrăznește să-i spună adevărul.

Simon Shuster descrie un Zelenski care se simte trădat de America și de aliații săi care i-au permis doar să reziste, dar nu să învingă… „Aliații s-au obișnuit cu războiul, spune Zelenski, și apoi i-a cuprins o undă de oboseală”. „S-au simțit treptat obosiți, adaugă el, și totul a devenit un spectacol pentru ei.” Cu toate acestea, el pretinde că Kievul se opune oricărui armistițiu, o declarație criticată de generalii săi care admit eșecul total al contraofensivei din vara lui 2023. Situația este disperată și Ucraina nu mai este în măsură să strângă o armată bine pregătită ca înainte de ofensiva de vară din 2023.

Arestovici își încheie tweet-ul scriind că articolul lui Shuster îl condamnă pe Zelenski la izolare și la judecata istoriei. „Nu are pe nimeni să dea vina decât pe el însuși”. Asta sună a primejdie. Nu numai că Ucraina devine din ce în ce mai izolată, dar vârsta medie a soldatului ucrainean (43 de ani, așa cum am menționat mai sus, și nu toți în stare bună de sănătate, așa cum subliniază un asistent al lui Zelenski) demonstrează cât de epuizate sunt resursele.

Adăugăm și o declarație a comandantului forțelor armate ucrainene, Dmitri Kuharciuk, într-un interviu cu Channel Five, la 30 octombrie 2023: „Ucraina este în curs de a-și pierde războiul împotriva Federației Ruse din cauza percepției inadecvate a situației de către societate”. „Le-am spus că victoria va fi obținută în câteva luni… că în vara anului 2022 ne vom scălda în Crimeea… că armata rusă nu știe să lupte… Le-am spulberat viziunea asupra realității…” „Nu s-a întâmplat…”

Unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Zelenski declară că mulți dintre comandanții aflați în prima linie refuză ordinele de avansare și țin linia în tranșeele lor. Unde sunt bărbații, unde sunt armele, unde este artileria, întreabă ei?

Celebrul jurnalist de la Bild, Julian Ropcke, scria în iunie 2023: „Ultimele zile ale Rusiei. Ne vom bucura!”, pentru ca în 5 decembrie 2023 să reformuleze: „Contraofensiva ucraineană din 2023 a fost una dintre cele mai mari erori strategice ale administrațiilor americane din ultimele decenii. Administrația Biden a indus în eroare Ucraina, lumea întreagă, și pe ea însăși, timp de șase luni de zile, înainte de-a realiza cum stau, de fapt, lucrurile!”Ziaristul și-a ilustrat o postare pe platforma X cu două declarații ale secretarului de stat american, Antony Blinken, care anunța că Ucraina are tot ceea ce îi trebuie pentru a-și recupera teritoriile ocupate de Rusia

Sfârșitul jocului. Războiul este pierdut pentru Ucraina, Zelenski va trebui să plece. Casa Albă a eșuat și va merge să facă război în altă parte. Nu ar fi prima dată!

Citindu-l pe Orwell, am găsit un citat care a devenit deviza mea: „în vremuri de înșelăciune universală, a spune adevărul devine un act revoluționar”. Voltaire este, de asemenea, o sursă inepuizabilă de înțelepciune: „odată ce fanatismul a cangrenat un creier, boala este aproape incurabilă”. Să încheiem cu un mesaj de speranță preluat de la Abraham Lincoln: „Poți să păcălești o parte din popor o perioadă de timp, poți să păcălești o parte din popor tot timpul, dar nu poți să păcălești tot poporul tot timpul”.

sursă: QMagazine

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Războiul nu trebuie să fie câștigat, el trebuie doar să fie continuu. Societatea ierarhică este posibilă doar în sărăcie și ignoranță. În principiu, efortul de război este planificat mereu, pentru a menține societatea la limita înfometării.” (George Orwell – ,,1984″)
    Articol foarte bun, perfect adevărate cele scrise. Numai că există un… dar. Războaiele au fost mereu o sursă de venit pentru cei care le-au provocat. Vorbim de SUA, pentru că ele au fost principala sursă a producerii lor. S-au folosit de puterea propagandei, de politicieni de toate orientările, de Wall Street, pentru a menține furia, nemulțumirea și ura care aduc profituri uriașe. Masele sunt manipulate pentru a susține aceste războaie și conflicte prin tehnici sofisticate care apelează la emoțiile lor, la sentimente, știind că masele au fost mereu prostite vreme de decenii prin îndoctrinare mascată. Americanii nu doresc ca un război să fie câștigat de cineva, interesul lor este ca un război sau un conflict să continue. De aceea ei trimit mereu armament și bani în zonele de conflict, pentru că ei știu că vor câștiga mult mai mult de pe urma lui. O investigație Reuters a descoperit că în rândul actualei elite din SUA există președinți și foști președinți, judecători de la Curtea Supremă, guvernatori și congresmani care se trag din familii ce au deținut cândva sclavi. Sunt oameni bogați, super bogați, dar care din dezastrul actual din Ucraina câștigă și mai mulți bani. Scot bani din toate părțile, nu-i interesează victimele și distrugerile. Elitele americane se vor îmbogăți mereu atâta timp cât vor exista dobitoci ucraineni care acceptă să moară luptându-se cu frații lor ruși, cât timp proștii de români suportă să fie călcați pe cap de toți idioții din NATO și cumpără armament impus de SUA, cât timp fraierul de polonez stă cu grânele nevândute și cretinul de neamț nu mai are de lucru și măreața lui industrie e la pământ. Finalul lui Zelenski, atunci când va fi, va fi și falimentul nostru, al celor care am susținut acest conflict prin nepăsarea, prostia și slugărnicia noastră. Nu doar Ucraina a pierdut și va pierde. Aici ne încadrăm și noi. Lorzii războiului din SUA au pornit deja un alt conflict în Orientul Mijlociu. Nu este pe teritoriul lor, nu au nimic de pierdut, îi desparte un ocean de toate aceste nenorociri. Îl vor privi și pe acesta ca pe un film regizat la Holywood și își vor număra banii din conturi. În rest, un articol bun. Păcat că nu este citit de cine trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978393