Au fost calculate pierderile Uniunii Europene din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei
18/12Vladimir Putin: Mesajul video adresat participanților la ședința Consiliului șefilor de guvern din CSI
19/12Corneliu Vlad: Kremlinul dă o replică energică ofensivei propagandistice a Occidentului politic
Corneliu VLAD
Înfrângerea regimului de la Kiev în confruntarea militară proxy în care SUA și aliați ai lor s-au implicat masiv este în plină numărătoare inversă. În aceasta situație profund disconfortantă, Washingtonul se concentrează pe un nou front: acutizează retorica războinică virulentă împotriva Rusiei. Pe de o parte propagă tot mai deschis obiectivul iluzoriu al dezmembrării Rusiei, pe de alta parte acuză Moscova de intenții agresive fata de statele europene din vecinătatea Ucrainei și chiar la nivelul continentului european.
Reacționând prompt la noua formulă de înfruntare, Moscova a dat o replică energică la aceste atacuri retorice, prin poziția publică exprimată în ultimele zile la nivelul cel mai înalt.
Obiectivelor utopice anunțate de Washington și acuzelor nefundamentate aduse Moscovei, președintele Puțin le-a răspuns punctual:
1. În ce privește obiectivele: După prăbușirea Uniunii Sovietice, politicienii occidentali credeau că „trebuie să avem puțină răbdare și pe urmă vom destrăma Rusia”. „Nu au nevoie de o țară care, după standardele europene, este prea mare, are cel mai întins teritoriu din lume și o populație mare comparativ cu alte țări”, a declarat liderul de la Kremlin. “Occidentul dorea să dezintegreze Rusia, să o subjuge și să-i folosească resursele”.
2. În ce privește acuzele, liderul de la Kremlin a catalogat drept prostii vorbele președintelui Biden, potrivit cărora Rusia ar intenționa să atace țările NATO. „Rusia nu are nici un motiv, nici un interes – nici interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar – să lupte cu țările NATO. Între noi, nu există nici un fel de pretenții teritoriale unii față de ceilalți, nu dorim să stricăm relațiile cu aceste state. Noi suntem interesați să dezvoltăm relațiile”, a subliniat președintele.
Și a adăugat: când în Statele Unite vor avea loc schimbări interne, când vor începe să-i respecte pe ceilalți, atunci vor fi create condiții fundamentale pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane. Putin a menționat că Rusia este pregătită să construiască relații cu Statele Unite, consideră că Statele Unite sunt importante și necesare, dar că politica imperială este chiar pentru ele o piedică.
Iar dorința neîngrădită a NATO de a se apropia de granițele Rusiei prin includerea Ucrainei în Alianță a dus la tragediile actuale, a continuat liderul de la Kremlin. Țările occidentale vor trebui să găsească puncte de contact cu Rusia, a spus președintele Rusiei. „Vor trebui să găsească puncte comune cu noi, pentru că vor trebui să țiă cont de noi”, a spus șeful statului.
“Misiunea principală este de a întări suveranitatea Rusiei, securitatea granițelor și de a asigura drepturile și libertățile cetățenilor”, a sintetizat președintele Putin. “Pentru o țară ca Rusia, existența, simpla existență a țării noastre fără suveranitate este imposibilă. Nu va exista, pur și simplu. În orice caz, sub formă în care există astăzi și în care a existat o mie de ani”, a spus Putin.
În context, a detaliat liderul rus, “intărirea suveranității externe înseamnă întărirea capacității de apărare a țării, a securității pe tot conturul extern. Înseamnă întărirea suveranității sociale, prin care se înțelege asigurarea necondiționată a drepturilor și libertăților cetăţenii ţării, dezvoltarea sistemului nostru politic, a parlamentarismului. Şi, în sfârșit, acest lucru înseamnă asigurarea securităţii şi suveranităţii în sfera economică, suveranităţii tehnologice”. El s-a referit la stabilitatea sistemului financiar și economic al țării, la rezerva de rezistență și stabilitate în finanțe și economie, la recuperarea declinului economic și a făcut cunoscut că, potrivit estimărilor, la sfârșitul anului 2023, creșterea economică va fi de 3,5%. Iar pace va fi când Rusia va atinge obiectivele operațiunii militare speciale : denazificarea Ucrainei, demilitarizarea ei și statutul ei de neutralitate, a subliniat Putin.
În modul cel mai tranșant și mai explicit, liderul de la Kremlin a concentrat în luările sale de atitudine bilanțul performantelor Rusiei din anul care se încheie, a plasat în derizoriu iluziile și acuzele aduse Rusiei în cercurile conducătoare din Occident și a subliniat din nou disponibilitatea țării sale de a normaliza relațiile cu SUA și aliații lor.
1 Comment
Rusia nu dorește nici iubirea și nici prietenia statelor care acum îi sunt ostile. Dorește doar ca ele să aibă o atitudine respectuoasă față de Rusia și față de cetățenii ei, că altfel nu se poate construi o punte pentru colaborare. ,,Dragostea și prietenia sunt pentru relațiile personale, statele au doar interese.” (Vladimir Putin)