Categories: MilitarRusia si lumea

Ambasadorul Rusiei a amenințat Elveția cu consecințe pentru livrarea de arme către Ucraina

Elveția se va confrunta cu o serie de consecințe economice dacă va decide să trimită arme în Ucraina, țara își va pierde statutul geoeconomic, a declarat pentru RIA Novosti ambasadorul Rusiei în Elveţia, Serghei Garmonin.

„O astfel de decizie (livrarea directă de arme în Ucraina) va avea o întreagă cascadă de consecințe: țările majorității mondiale vor înceta să vadă în Elveția un broker cinstit, nu doar în privința ”serviciilor bune” de intermediar, dar și ca un loc de depozitare de încredere a activelor financiare. Confederația își va pierde poziția geoeconomică specială, se va confrunta cu o lovitură grea asupra sectorului său financiar din cauza retragerilor de fonduri, dar va continua să rămână în afara structurilor euro-atlantice. Pentru Berna, este o cale pierdută din start”, a spus ambasadorul rus.

Diplomatul a adăugat, de asemenea, că, din punctul de vedere al Rusiei, Elveția și-a pierdut de mult neutralitatea, adoptând o poziție pro-ucraineană și aprobând cele 11 pachete de sancțiuni introduse de UE împotriva Rusiei. „Berna încearcă să găsească niște portițe care să-i permită „să-și păstreze demnitatea” în chestiunea reexporturilor, dar dacă autoritățile elvețiene vor da undă verde livrărilor directe de arme destinate regimului de la Kiev, acest lucru va îngropa definitiv statutul de neutralitate al Confederației în ochii întregii lumi”, a spus Garmonin.

În noiembrie, Elveția a autorizat să vândă Germaniei 25 de tancuri Leopard 2A4, care nu vor putea fi reexportate în Ucraina. Fabian Mayenfisch, purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Economie al Elveției (SECO), a precizat pentru RIA Novosti că, pur și simplu Germania a dat Elveției o promisiune scrisă de a nu trimite în Ucraina cele 25 de tancuri Leopard 2, vândute de Berna.

În mai, ambasadorul Elveției la ONU, Pascal Christine Berisville, a declarat că reexportul de arme elvețiene către Ucraina este imposibil fără modificarea legislației. Anterior, evocând principiul neutralității militare, Elveția a respins cererile Germaniei, Spaniei și Danemarcei de a reexporta în Ucraina muniție fabricată de Confederație. Elveția poate refuza reexportul de materiale militare dacă țara căreia îi sunt destinate este implicată într-un conflict armat internațional.

Elveţia nu este membră a UE şi NATO. Cu toate acestea, raportul privind politica externă pentru anul 2022 al Ministerului Afacerilor Externe elvețian a precizat că țara intenționează să consolideze cooperarea cu NATO în domeniul politicii de securitate. Militarii elvețieni au participat, în 2023, la zece exerciții militare organizate în afara teritoriului țării lor, toate cu participarea statelor NATO.

Anterior, Rusia a trimis țărilor NATO o notă din cauza livrărilor de arme în Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că orice transport ce conține armament pentru Ucraina va deveni țintă legitimă pentru Rusia. MAE rus a declarat că ţările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că pomparea Ucrainei cu arme occidentale nu contribuie la succesul negocierilor ruso-ucrainene și va avea un efect negativ. Lavrov a declarat că Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, nu doar prin livrarea de arme, dar și prin antrenarea cadrelor militare pe teritoriul Marii Britanii, Germaniei, Italiei și al altor țări.

Owner

View Comments

  • Mai este Elveția o țară neutră? Poate doar teoretic. Pe 28 februarie 2022 Elveția s-a alăturat sancțiunilor impuse Federației Ruse, în special împotriva președintelui Vladimir Putin. De asemenea, Elveția a blocat activele rusești pentru aproape 8 miliarde de dolari și a decis să aloce Ucrainei aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică (oare?). Acestea nu înseamnă o implicare în conflict, mai ales că Elveția nu este membră UE și NATO? În privința armamentului vândut de Elveția altor țări și reexportul acestora în Ucraina există o problemă. Cine poate verifica sau care țară ar recunoaște acest fapt? Mai multe țări au apelat la Elveția cu cereri de a permite transferul de arme elvețiene la Kiev. Elveția zice că a respins cererile țărilor, în special ale Spaniei, Germaniei și Danemarcei. Dar a controlat cineva? Consiliul elvețian a susținut o modificare a legii materialelor militare. Acest lucru ar putea debloca reexportul de arme către țări terțe, în special către Ucraina. Proiectul legislativ este în curs de elaborare și el propune ca țările care cumpără arme elvețiene să semneze în continuare un document care interzice reexportul către țări terțe, dar durata acestuia poate fi limitată la 5 ani. Și dacă documentul semnat este antedatat? Astfel, armele elvețiene cumpărate se pot revinde a doua zi Ucrainei! Elveția se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare din partea Occidentului, astfel că neutralitatea de care se mândrea este de domeniul trecutului.

Recent Posts

Erdogan: Decizia lui Biden poate aduce lumea în pragul unui război de amploare

Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…

18 ore ago

Deputatul Șeremet, despre afirmația lui Zelenski privind Crimeea

Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…

18 ore ago

Dmitri Medvedev: Atacul de răspuns

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…

20 de ore ago

Peskov, despre minele antipersonal trimise Ucrainei

Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…

o zi ago

Lavrov, despre atacul ucrainenilor cu rachete ATACMS: Un semnal că Occidentul dorește escaladare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…

2 zile ago

Zaharova: Dorința lui Macron de a da mâna cu Lavrov, manifestare a politicii ”cu fundul în două luntri”

Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…

2 zile ago

This website uses cookies.