Strategia americană ”Ține și Construiește”, planul pe termen lung al Washingtonului împotriva Rusiei

Esența strategiei „Ține și construiește” este ca americanii să obțină posibilitatea de explorare militară maximă a celor 80 de procente din teritoriul Ucrainei aflate, acum, sub controlul lui Zelenski. Rusia nu poate permite așa ceva, a declarat expertul militar Aleksandr Artamonov pentru publicația Vzgliad.

„De multă vreme, în strategia Forțelor Armate ale Ucrainei elementul dominant a fost schema britanică de presiune maximă asupra Rusiei. Acest lucru presupunea acțiuni ofensive intense și crearea de amenințări teroriste pe teritoriul țării noastre. Dar planurile Londrei nu au putut fi transpuse în practică”, a spus interlocutorul publicației Vzgliad.

„Pentru implementarea proiectului american, este necesar să fie asigurată o încetare a focului. Conform ideii celor de la Washington, de-a lungul întregii linii a Niprului va fi construită o linie de apărare inexpugnabilă, ceea ce va face practic inaccesbile teritoriile de pe malul drept”, argumentează expertul.

„Este vorba despre crearea multor zone fortificate după tipul Avdeevka sau Mariinka”, a precizat Artamonov.

„Pentru crearea unui proiect atât de impresionant va fi nevoie de aproape 5-7 ani. În acest timp, va fi pregătită noua armată ucraineană. Vor continua și livrările tehnice din partea țărilor occidentale. În tabloul american al lumii, acest lucru justifică pe deplin pierderea a 20% din teritoriile unei țări semidistruse”, a menționat interlocutorul.

Semnificația strategiei americane „Ține și Construiește” se reduce, în practică, la trei lucruri simple:

1) Uitați de cele 20% din teritoriile pierdute de Forțele Armate ale Ucrainei, și, astfel, încetați să mai risipiți resursele în încercarea de a smulge de la Rusia ceea ce nu s-a putut smulge în timpul „contraofensivei”;

2) Convingeți Rusia de necesitatea de a realiza un Minsk-3, folosind, în acest scop, operațiuni militaro-psihologice și atacuri lansate adânc, în spatele liniei frontului. În limbajul administrației Biden, acest lucru se numește „îmbunătățirea poziției de negociere a Ucrainei”, iar în limbajul oficialilor ucraineni, înseamnă „găsirea unei metede creative de a scoate Rusia din starea de echilibru”;

3) Iar după aceea pot fi cheltuiți banii, forțele și timpul economisite pentru explorarea militară restului de 80% din teritorii, militarizându-le în totalitate și construind linii uriașe de apărare, dar în condiții mai confortabile pentru sine.

Drept urmare, americanii vor reproduce experiența ”Minsk-2”, când Forțele Armate ale Ucrainei au îmbrăcat în beton zone puternic fortificate și s-au pregătit pentru o nouă rundă de conflict, în timp ce noi îndemnam pe toți să ducă la îndeplinire ”Acordurile de la Minsk”.

Iar acum imaginați-vă o situație în care, în doar câțiva ani, practic, pe teritoriile controlate de armata ucraineană apar 20-30 de „Avdeevka”, unde inamicul acumulează arme, muniții și se pregătește pentru un nou război în regim 24/7/365 – iar toate astea se vor face sub acoprirea acordurilor de pace. Credeți-mă, pentru asta Statele Unite vor găsi bani, în pofida tuturor dramelor din Congres.

În același scenariu se înscrie și dorința de a primi Ucraina în NATO fără teritoriile pierdute, după exemplul Germaniei, cu înghețarea conflictului în stil coreean, pentru ca, ulterior, să-l reaprinzi în condiții complet diferite (maxim de dificile pentru Rusia) sau să exerciți asupra Moscovei o presiune politico-militară cronică în contextul confruntării tot mai mari dintre Washington și Beijing.

Avem nevoie de așa ceva? Firește că nu. De aceea, neutralitatea militară a teritorii negociate este programul nostru minim. Iar programul maxim este o nouă arhitectură de securitate în Europa, care nivelează riscurile militare pentru Rusia de-a lungul întregului arc din Scandinavia până în Balcani.

Ce este strategia ”Ține și Construiește”

„Ține și construiește” vs „Să pierzi în câteva zile”: să analizăm câteva detalii suplimentare din articolul publicat de The New York Times și care se referă la planurile SUA privind războiul în Ucraina pentru 2024.

  • Americanii insistă pe o „strategie conservatoare”, menită să mențină teritoriile aflate sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei și care prevede săparea de tranșee de-a lungul întregii linii a frontului și acumularea de forțe pe tot parcursul anului. Acesta este sensul a ceea ce în Statele Unite este intitulat „ține și construiește”.
  • Ucrainenii, dimpotrivă, vor să treacă la atac, fie la sol, fie cu ajutorul atacurilor pe distanțe lungi lansate asupra Crimeii și, astfel, nu numai „atrage atenția lumii”, ci să și „găsească o metodă creativă de a scoate Rusia din echilibru”.
  • Ca urmare, părțile se ocupă de găsirea unui compromis între aceste strategii. Un rol aparte în coordonarea acțiunilor în găsirea unui compromis între președinția Ucrainei și Casa Albă îl joacă comandantul Forțelor americane din Europa, Christopher Cavoli, și generalul Antonio Aguto.
  • Aceiași generali s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu oficiali ucraineni la Wiesbaden, pentru a găsi o cale de ieșire din impasul de pe front. Acolo, la Wiesbaden, ofițerii americani și ucraineni intenționează să desfășoare mai multe jocuri de stat major, pentru a definitiva detaliile noii strategii.
  • De asemenea, americanii cred că Ucraina nu trebuie să recucerească 20% din teritoriile pierdute. Dar înregistrând o serie de victorii simbolice și sporind propriile capacități de apărare, Ucraina își va putea consolida poziția de negociere.
  • Și cu cât mai mult timp războiul va fi perceput ca intrat în impas, cu atât mai greu va putea fi asigurată finanțare pentru Ucraina din partea Statelor Unite. Atunci însă războiul va avea un caracter radical diferit, sunt de părere experții de la The New York Times.
Owner

View Comments

  • Războinicii de la Washington vor să inducă panica în legătură cu ce se va întâmpla dacă Ucraina nu va mai primi ajutor din SUA. Fac tot felul de scenarii și strategii pompoase. Dacă SUA nu ar mai sprijini deloc Ucraiana, atunci Rusia și Ucraina ar ajunge la un acord. Ar fi ajuns de mult dacă Occidentul și SUA nu ar fi intervenit și nu ar fi stopat negocierile. Un alt MInsk așa cum și-l închipuie SUA și Occidentul nu va mai exista! Negocieri constructive vor putea fi posibile doar între Rusia și Ucraina, fără nici o implicare a șacalilor.

Recent Posts

Erdogan: Decizia lui Biden poate aduce lumea în pragul unui război de amploare

Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…

17 ore ago

Deputatul Șeremet, despre afirmația lui Zelenski privind Crimeea

Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…

18 ore ago

Dmitri Medvedev: Atacul de răspuns

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…

19 ore ago

Peskov, despre minele antipersonal trimise Ucrainei

Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…

o zi ago

Lavrov, despre atacul ucrainenilor cu rachete ATACMS: Un semnal că Occidentul dorește escaladare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…

2 zile ago

Zaharova: Dorința lui Macron de a da mâna cu Lavrov, manifestare a politicii ”cu fundul în două luntri”

Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…

2 zile ago

This website uses cookies.