Diavolii cosmici: Cinci asasini ai sateliților-spion ai NATO

Publicația Naval News a anunțat că satelitul de recunoaștere Sentinel 1 SAR al Agenției Spațiale Europene este „orbit” deasupra Crimeii. Sateliții NATO țin de mult sub observație obiectivele militare din Crimeea și transmit datele Forțelor Armate ale Ucrainei. Dar Rusia are răspuns pentru spionii cosmici, relatează Life.ru.

Occidentul nu ascunde în mod deosebit faptul că furnizează intens ucrainenilor date de spionaj privind deplasările trupelor ruse și amplasarea obiectivelor din Crimeea. O activitate în care sunt implicați sateliți ai NASA și Agenției Spațiale Europene. Cu toate acestea, armata rusă îi neutralizează cu succes cu cele mai noi sisteme anti-satelit.

Sistemul de lupta cu laser ”Peresvet”/ Foto: Wikipedia/ Presidensial Press and Information

Sistemul „Peresvet”

Din 2017, armata rusă este dotată cu sisteme mobile anti-sateliți cu laser ”Peresvet”. Sistemele laser sunt capabile să orbească sistemele optice atât ale sateliților de recunoaștere, cât și ale dronelor și avioanelor care pot detecta mișcările trupelor rusești sau lansările de rachete intercontinentale.

„Peresvet” este într-atât de secret, încât nici acum nu se știe cu ce tip de laser este echipat. Unii oameni de știință cred că acesta este un laser cu pompare nucleară, alții sunt de părere că acest complex folosește un laser oxigen-iod cu pompare explozivă cu iod.

Dacă lumea s-ar trezi în pragul unui război nuclear, sistemele ”Peresvet” vor putea îndeplini misiunea necesară: să orbească complet toate mijloacele de spionaj ale americanilor de deasupra teritoriului Rusiei. Începând cu 1 decembrie 2019, ”Peresvet” își face treaba în cinci divizii de rachete ale Rusiei.

„Peresvet” este, astăzi, o componentă importantă a sistemului rus de apărare aeriană stratificată, destinația ei fiind aceea de a lupta împotriva sistemelor de arme de înaltă precizie, ce folosesc capete de orientare optico-electronice pe ultima etapă a zborului, cum sunt, spre exemplu, rachetele de croazieră americane cu sistem de ghidare TERCOM. „Peresvet” este capabil să orbească sateliții spion plasați pe orbită joasă, precum și pe cele de pe orbitele sincrone de până la o mie și jumătate de kilometri altitudine.

Teoretic, cu ajutorul sistemului „Peresvet” este posibilă ștergerea datelor obținute de un avion de recunoaștere aerian inamic. Potrivit unei alte versiuni, „Peresvet” poate fi eficient în lupta împotriva dronelor inamice.

Dar în primăvara lui 2022, Iuri Borisov (pe atunci viceprim-ministru, iar acum șeful ”Roskosmos”) a spus că Forțele Armate ale Rusiei folosesc deja arme laser pe parcursul operațiunii militare speciale. Potrivit spuselor sale, armata rusă mai are la dispoziție alt complex laser (mult mai puternic) – „Zadira”, care nu mai că neutralizează, ci distruge fizic tehnica de luptă a inamicului cu un fascicul de căldură. Borisov a explicat că în timpul testării, acest laser a ars cu succes o dronă la o distanță de cinci kilometri. De precizat că sistemul „Zadira” nu este încă prezentat publicului.

Testarea sistemului anti-satelit ”Nudol”/ Foto: TASS

Sistemul „Nudol”

Pe 15 noiembrie 2021, Rusia și-a demonstrat capacitățile prin testarea noului sistem anti-satelit Nudol și prin doborârea vechiului satelit de recunoaștere Țelina-D, lansat în perioada sovietică – în 1982 – și ajuns la capăt de viață. Statele Unite au trâmbițat imediat că Rusia a folosit un fel de „muniție de interceptare directă” care a lovit ținta și a distrus un satelit pe orbită la o altitudine de 500-550 de kilometri.

Desigur, imediat yankeii au anunțat că testarea unei astfel de arme este inadmisibilă și au acuzat Rusia că intenționează să „militarizeze spațiul”. În isteria lor la adresa militarilor ruși, americanii au pus accent pe temerile că fragmentele de sateliți ar reprezenta un pericol pentru alte obiecte aflate pe orbită. Foarte calmă, Rusia a răspuns că testarea noii arme s-a efectuat conform planului și cu respectarea tuturor acordurilor și tratatelor internaționale, că fragmentele nu reprezintă nici un pericol și curând vor arde în atmosferă, dar că, pentru orice eventualitate specialiștii ruși le țin sub orbservație. Mai mult, Rusia a fost chiar de acord să analizeze noi tratate care să limiteze cursa înarmării în spațiu.

Un aspect interesant: Începând din 2014, Rusia a testat sistemul de nenumărate ori, dar de data aceasta lansarea a fost efectuată asupra unei ținte cosmice concrete, în mișcare, pe care a distrus-o, generând panică la Pentagon.

Se știu puține lucruri despre sistemul în sine. Este un sistem de rachete mobil, capabil să lanseze proiectile de aproape oriunde în Rusia. Sistemul folosește cea mai nouă rachetă, a cărei ultimă etapă este un interceptor de orientare. Controlul se realizează atât de la postul de comandă, cât și de la propriul sistem de detectare a țintei.

Statele Unite chiar au de ce să-și facă griji: sateliții lor KH-11 se află pe orbite diferite la altitudini de la 260 la 1000 de kilometri, majoritatea aflându-se în zona de acțiune a sistemului Nudol. Ținta noului sistem rusesc poate deveni orice alți sateliți militari americani, inclusiv cei purtători de arme.

Avionul de vânătoare interceptor MiG-31, cu rachete ghidate/ Foto: TASS

Sistemul „Kontakt”

Sistemul „Kontakt” a început să fie dezvoltat în URSS încă din 1983. Trebuia să fie un complex de aviație anti-satelit bazat pe avionul de vânătoare și interceptare MiG-31D. Conform proiectului, ”Kontakt” urma să devină mijloc puțin vizibil și ieftin de distrugere a sateliților inamici.

Centrul de coordonare al proiectului urma să fie poligonul Sarî-Șagan din Kazahstan – acolo era planificat să fie desfășurat sistemul radar-optic ”Krona”, capabil să urmărească sateliții inamici. Muniția folosită de ”Kontakt” era o rachetă în trei trepte, lansată din avion la o altitudine de 15 kilometri și care lansa un focos cu fragmentare în spațiu. Testele cu rachete din vara anului 1991 au fost un succes: lansată de pe un MiG, proiectilul a lovit o țintă aflată pe orbită.

În 2009, Rusia a anunțat reluarea lucrărilor la ”Kontakt”, folosind MiG-31. Se știe că armata efectuează în mod activ teste, iar membrii NATO își bat capul privind la fotografiile unui MiG cu o rachetă suspendată. Ei nu pot înțelege dacă muniția agățată de avion este o machetă sau reală. Se crede că noul sistem de distrugere a sateliților va fi pus în funcțiune în viitorul apropiat.

Sistemul de război electronic mobil „Tirada” pentru blocarea semnalelor satelitare/ Foto: TASS

Complexul „Tirada”

Încă de forumul Armia-2018, oamenii de știință ruși au prezentat un nou sistem de război electronic împotriva sateliților, Tirada-2, iar Ministerul Apărării a semnat imediat un contract pentru achiziționarea armei. Sistemul mobil de război electronic de mare putere este capabil să dezactiveze sateliții americani cu radiații electromagnetice direcționate.

Sateliții „Burevestnik”, „Nivelir” și „Numismat”

Unul dintre cele mai misterioase proiecte ale oamenilor de știință ruși a fost sistemul „Nivelir”, a cărui dezvoltare a început încă din 2011. Sunt cunoscute doar informațiile generale: proiectul presupune lansarea în spațiu a unui întreg sistem de sateliți-inspectori ce pot zbura până la alte nave spațiale și pot efectua o serie de treburi – de la reparații, la închidere sau interceptare de date. Primii sateliți ai acestui sistem au fost lansati deja în 2013-2017. Mai mult, mai întâi au fost lansați în spațiu sateliții ”Kosmos”, care ulterior au lansat sateliții-inspectori. Toți sateliții au rezervoare de combustibil și motoare dezvoltate de Biroul de proiectare ”Fakel”.

Aparatul inspector/ Foto: Roskosmos

Statele Unite monitorizează îndeaproape toate mișcările acestor aparate cosmice și afirmă că nu este altceva decât „punerea în practică a unui program de dezvoltare a unor arme spațiale”. Se fac presupuneri legate de faptul că sateliții sunt echipați cu tehnologii care îi pot face invizibili pentru americani. Acesta este motivul pentru care Pentagonul este îngrijorat de prezența sistemului ”Kosmos” pe orbită.

O altă dezvoltare este în curs de realizare în Rusia – proiectul ”Burevestnik” (a nu se confunda cu racheta balistică), care este un sistem capabil să urmărească simultan mai multe obiecte care se mișcă rapid în spațiu, inclusiv rachete și sateliți de pe orbite înalte. Pentagonul consideră că sistemul vizează sateliții americani care nu intră în aria de acoperire a sistemului ”Nudol”.

În rapoartele lor, militarii americani arată că un ”Burevestnik” de mici dimensiuni îl face aproape invizibil pentru Statele Unite. Se dezvoltă în Rusia și cele mai recente sisteme radar ”Numismat”, pentru spațiul apropiat. Aceștia sunt, de asemenea, „nanosateliți” greu de detectat.

Owner

View Comments

  • Ce au crezut americanii că rușii nu pot fi înaintea lor în domeniul tehnologiei? Nu doar sistemele anti-satelit rusești i-a orbit, ci și aroganța lor. Asta îmi aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat în timpul Războiului Rece, când un avion U-2 american a fost doborât de o rachetă S-75 sovietică, la 1 mai 1960. Sub pretextul că urmau să adune date meteorologice la mare altitudine pentru NACA și să observe efectul razelor cosmice la altitudinea de 16700 de metri, Statele Unite au trimis un avion U-2 (Article 360) pilotat de Francis Gary Powers cu misiunea de a fotografia suprafețe de teren din URSS și pentru spionaj. SUA au crezut că avionul lor e nedetectabil și că rușii nu dispun de rachete sau avioane care să zboare la altitudinea de 21000 de metri. Ghinion! Rușii a detectat avionul intrus după câteva minute, rușii au avut și avion, dar și un pilot care a zburat fără costum presurizat la acea altitudine. Rușii au mai avut și rachete S-75 (Dvina), care la testele de la Sarî Șagan au demonstrat că pot lovi un intrus care călătorea cu 1600 de kilometri/oră la o altitudine de peste 24000 de metri! Avionul a fost lovit, s-a prăbușit, iar pilotul a supraviețuit. Toate acestea, plus expunerea rămășițelor avionului la Moscova, au șifonat imaginea lui Eisenhower, dar au și năruit soluționarea crizei Berlinului la summitul de la Paris, programat peste două săptămâni. În cartea ,,Podul spionilor" scrisă de Giles Whittell se pot găsi amănunte despre această operațiune. Eisenhower spunea că dacă o putere ostilă încerca să piloteze avioane deasupra Statelor Unite, el ar considera gestul un act de război. Și atunci, pilotarea unui avion american deasupra URSS cu misiune de spionaj n-ar fi trebuit să fie considerat de puterea sovietică un act de război? Dar acum când americanii spionează Crimeea (și nu numai) pentru Ucraina, dar și pentru ei înșiși, Rusia n-ar trebui să considere aceasta o violare a spațiului aerian și un act de război? Numai că Rusia este cu un pas înaintea SUA și i-a descoperit mișcările viclene. SUA și NATO nu mai pot ține pasul cu Rusia, trebuie să înțeleagă asta. În spatele unui satelit ostil Rusiei se va afla întotdeauna un anti-satelit rusesc. Sper ca oamenii de știință și inginerii ruși să construiască anti-sateliți atât de performanți încât sateliții spion ai SUA și ai NATO să poată fi lichidați la o distanță mare față de spațiul aerian al Rusiei.

Recent Posts

Interviul acordat de șeful MAE rus, Serghei Lavrov, postului de televiziune Sky News Arabia (II)

Întrebare: - Când ne referim la „exportul democrației” (despre care vorbesc americanii), cum privește Rusia…

11 ore ago

Din mass-media române. Candidații otomani la prezidențiale: Între un ienicer și Țepișor al II-lea

Radu GOLBAN Într-o scenă politică ce pare desprinsă dintr-un teatru al absurdului, Nicolae Ciucă și…

14 ore ago

Alaudinov: Armata Ucrainei vrea să ajungă la Centrala Nucleară de la Kursk, dar nu mai are nicio șansă

Comandantul forțelor speciale ”Ahmat”, Aptî Alaudinov, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei nu renunță…

17 ore ago

Erdogan: Anumite lobby-uri nu au vrut negocieri privind Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „anumite lobby-uri” nu au vrut ca negocierile…

17 ore ago

Ambasada Rusiei: Estonia batjocorește osemintele soldaților sovietici

Ambasadorul Rusiei la Tallinn, Lenar Salimullin, a criticat Estonia pentru că a demontat monumentele închinate…

18 ore ago

Von der Leyen, acuzată de un jurnalist occidental că ascunde adevărul despre crimele din Ucraina

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ascunde adevărul în legătură cu răpirile și crimele…

20 de ore ago

This website uses cookies.