Categories: AzimutMilitar

Elicopterul-dronă cu rachete: ”Termit” va crea probleme inamicului

Elicopterul fără pilot ”Termit” intră în producție de serie. Aparatul rusesc a fost prezentat cu prilejul vizitei lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Secutitate, la Parcul Industrial ”Rudnevo”, din Moscova, scrie canalul de pe Telegram ”Voina s feikami” (t.me/warfakes).

După cum notează publicația poloneză Interia, dezvoltarea acestui aparat de zbor fără pilot a început cu mult înainte de operațiunea militară specială. Într-adevăr, conceptul său a fost prezentat, de exemplu, la forumul ”Armia-2021”. Tot atunci s-a aflat cu ce va fi înarmat elicopterul ”Termit”: trei rachete S-80L.

Aceste proiectile sunt o variantă modificată a rachetei de aviație neghidate S-80 (NAR), care a primit o aripioară controlată și un cap de orientare semi-activ. Astfel, NAR, folosită încă din anii ’70, a devenit o muniție de înaltă precizie și ieftină.

S-80L este ghidată de un fascicul laser, are o rază de acțiune de până la 6 kilometri și poartă un focos de fragmentare puternic exploziv. Astfel de caracteristici permit să fie atacat atât personalului inamic, cât și vehiculele blindate ușoare, iar țintele pot fi atât mobile, cât și staționare.

În ceea ce privește ”Termit”, elicopterul este capabil să atingă o viteză de până la 150 km/h și să se ridice la 3.500 metri. Ca dimensiuni este semnificativ mai mic decât elicopterele de luptă tradiționale. După toate probabilitățile, drona va fi folosită la altitudini joase, iar rachetele vor fi lansate de la o depărtare de raza maximă de acțiune. Acest lucru va oferită o securitate maximă a dronei.

În septembrie, publicația Voina s feikami a scris, relatând despre dronele FPV și tendințele de dezvoltare a aparatelor de zbor fără pilot, despre transportatorii fără pilot de bombe ghidate prezentate în Iran. Despre aceste proiecte dezvoltate de Rusia s-a aflat înainte de operațiunea militară specială. Dezvoltatorii din Belarus și-au prezentat, de asemenea, conceptele lor, iar cercetări similare sunt efectuate și în alte țări.

Recent, aceeași publicație a anunțat și altă noutate autohtonă: drone multi-rotor și tip avion echipate cu bombe termobarice și incendiare suspendate, precum și cu aruncătoare de flăcări. În viitorul apropiat ele ar urma să fie trimise trupelor de apărare împotriva radiațiilor, biologică și chimică, pentru exploatare de probă.

Owner

View Comments

Recent Posts

Din mass-media române. Candidații otomani la prezidențiale: Între un ienicer și Țepișor al II-lea

Radu GOLBAN Într-o scenă politică ce pare desprinsă dintr-un teatru al absurdului, Nicolae Ciucă și…

3 ore ago

Alaudinov: Armata Ucrainei vrea să ajungă la Centrala Nucleară de la Kursk, dar nu mai are nicio șansă

Comandantul forțelor speciale ”Ahmat”, Aptî Alaudinov, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei nu renunță…

5 ore ago

Erdogan: Anumite lobby-uri nu au vrut negocieri privind Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „anumite lobby-uri” nu au vrut ca negocierile…

5 ore ago

Ambasada Rusiei: Estonia batjocorește osemintele soldaților sovietici

Ambasadorul Rusiei la Tallinn, Lenar Salimullin, a criticat Estonia pentru că a demontat monumentele închinate…

6 ore ago

Von der Leyen, acuzată de un jurnalist occidental că ascunde adevărul despre crimele din Ucraina

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ascunde adevărul în legătură cu răpirile și crimele…

8 ore ago

Interviul acordat de șeful MAE rus, Serghei Lavrov, postului de televiziune Sky News Arabia (I)

Întrebare: - Din capitala Rusiei, de la Moscova, vom discuta cu ministrul Serghei Lavrov. Vă…

21 de ore ago

This website uses cookies.